Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2013,
22.48

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Sagan Montreal

Nedelja, 15. 9. 2013, 22.48

4 leta, 10 mesecev

Saganu VN Montreala, Slovenci izven deseterice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
23-letni slovaški kolesar Peter Sagan je zmagovalec 4. enodnevne kolesarske dirke za Veliko nagrado Montreala (1.WT). Na 2. in 3. mestu sta dirko končala Simone Ponzi in Ryder Hesjedal.

Trasa letošnje dirke je bila povsem ista kot lani. Kolesarje je čakala 17 krogov dolga dirka, katerih skupna dolžina je znašala 206 kilometrov. Večji del dirke je bila v begu skupina sedmih kolesarjev. Sergio Paulinho (Saxo-Tinkoff), Valerio Agnoli (Astana), Danilo Hondo (RadioShack-Leopard), Adriano Malori (Lampre-Merida), William Clarke (Argos-Shimano), Ruben Perez (Euskaltel-Euskadi) in Zach Bell (reprezentanca Kanade) so si hitro prikolesarili dobre tri minute prednosti pred glavnino. A slednja jim po zaslugi kolesarjev ekip Omega Pharma-Quick Step in Sky ni dovolila, da bi si prikolesarili preveliko prednost. Tudi na tej dirki je tako kot na petkovi dirki v Quebecu nastopilo pet Slovencev. Borut Božič (Astana), Kristijan Koren (Cannondale), Luka Mezgec (Argos-Shimano), Jan Polanc (Lampre-Merida) in Simon Špilak (Katjuša) so tokrat želeli pustiti boljši vtis kot pred dvema dnevoma. Šestdeset kilometrov do cilja se je na desnem ovinku v ospredju glavnine pripetil padec. Najhuje sta jo skupila Poljak Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) in Britanec Jonathan Tiernan Locke (Sky). Petinpetdeset kilometrov do cilja so bili vsi ubežniki ujeti.

V nadaljevanju dirke se je glavnina večkrat prepolovila, a je večina tistih, ki so odpadli, vedno ujela prvo skupino. Trideset kilometrov do cilja je pedala na polno pohodil Španec Gorka Izagirre (Euskaltel-Euskadi), ki je s seboj odvlekel še šest kolesarjev. To so bili Jesus Herrada (Movistar), Aleksandr Kolobnev (Katjuša), Daniel Oss (BMC Racing), Damiano Cunego (Ita) Lampre-Merida, Tim Wellens (Lotto-Belisol) in Cyril Gautier (Europcar). A glavnina se ni ustavila, saj so se na njeno čelo postavili kolesarji ekipe Cannondale. Dva kroga do cilja (24 kilometrov) so bili v glavnini še vsi Slovenci. Še pred vrhom vzpona so ubežnike ulovili še Alberto Contador (Saxo-Tinkoff), Tejay Van Garderen (BMC Racing) in Marco Marcato (Vacansoleil-DCM). Odpadel je Oss, medtem ko jih je po klancu navzdol ulovil še Peter Sagan (Cannondale). A 18 kilometrov do cilja je bila zopet vsa glavnina skupaj. Pred začetkom zadnjega kroga je s pobegom poskusil Švicar Michael Albasini (Orica-GreenEdge), a je bil na vzponu ujet. Pred vzponom je Koren v ospredje potegnil Sagana, da je Slovak klanec začel povsem spredaj. Po vzponu, na katerem je bil najbolj aktiven Robert Gesink (Belkin), je v ospredju ostala skupina 20 kolesarjev, kateri je 7 kilometrov do cilja pobegnil prav Gesink. A Nizozemec je bil dva kilometra pozneje ujet in sledil je presenetljiv napad Petra Sagana. Slovak je tekmece presenetil z napadom in uspelo mu je samemu prikolesariti v cilj. Slavil je zmago, medtem ko sta si 2. in 3. mesto priborila Italijan Simone Ponzi in domačin Ryder Hesjedal. Od peterice Slovencev se nikomur ni uspelo uvrstiti v prvo dvajseterico. Koren, Polanc in Špilak so v cilj prikolesarili v skupini 39 kolesarjev, ki so zaostali 26 sekund. Dirko je končal tudi Borut Božič, medtem ko je Luka Mezgec odstopil.

Ne spreglejte