Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
17.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kolesarstvo Tour Alexander Kristoff

Četrtek, 17. 7. 2014, 17.44

7 let, 12 mesecev

Sagan še brez etapne zmage, tokrat premoč priznal Kristoffu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec 12. etape letošnje kolesarske Dirke po Franciji je Norvežan Alexander Kristoff (Katjuša), ki je bil v ciljnem šprintu močnejši od Slovaka Petra Sagana (Cannondale).

Dvanajsta etapa 101. izvedbe največje kolesarske dirke na svetu, 185,5-kilometrska preizkušnja od Bourg-en-Bressa do Saint-Étienna, se je končala s šprinterskim obračunom, najmočnejši pa je bil tokrat 27-letni Norvežan Alexander Kristoff, moštveni kolega našega Simona Špilaka pri ruski Katjuši.

V rumeni majici vodilnega po 2156,5 odpeljanega kilometra letošnje francoske pentlje ostaja Italijan Vincenzo Nibali (Astana).

Od slovenskih predstavnikov na dirki je bil tokrat boljši Kristijan Koren (Cannondale), ki je s 45 sekundami zaostanka zasedel 72. mesto, 127. pa je bil Simon Špilak (Katjuša) s štirimi minutami zaostanka. Nibali ima po 12 etapah letošnje 101. izvedbe francoske dirke dve minuti in 23 sekund naskoka pred Avstralcem Richiejem Portejem. Na 68. mestu je Špilak (+ 1:13:50), na 137. pa Koren (+ 1:54:10).

Etapa se je, podobno kot sredina 11., razpletla ob koncu s skupinskim šprintom, potem ko je glavnina dolgo časa dovolila nenevarnim ubežnikom, da so si prikolesarili tudi več minut prednosti. Beg se sicer ni končal povsem nedolžno, saj je Španec David de la Cruz (Netapp-Endura) sredi etape grdo padel na enem od zavojev in si zlomil ključnico ter postal naslednji, ki je nastop na Touru končal predčasno.

Potem ko je glavnina ubežnike ujela in je skupaj prišla v zadnje kilometre, je sledil še en padec, na cesti so se znašli Andre Greipel, Sylvain Chavanel in Sep Vanmarcke, v ospredju pa se je razvil oster boj za etapno zmago. Želja Slovaka Sagana po tem, da bi končno okusil slast zmage, je bila izjemna, toda spet je ostal praznih rok. Ob Luci Paoliniju, Saganu in Degenkolbu – zaradi oviranja tekmecev je vodstvo dirke Mattea Trentina naknadno s šestega uvrstilo na 60. mesto – pa je bil na pravem mestu Kristoff.

Nekaj sto metrov pred ciljem je planil v ospredje, Sagan pa se je odzval nekoliko prepozno, sicer še prišel do priložnosti za napad, toda Norvežan je imel dovolj moči, da je ciljno črto prečkal prvi. Za razočaranega Sagana, ki je v sredini etapi prav tako imel možnosti za zmago, a ostal le deveti, pa je bilo današnje drugo mesto že četrti tak dosežek na letošnjem Touru, na etapno zmago pa še čaka.

Že pred začetkom današnje etape pa je odnehal ameriški kolesar Andrew Talansky. Danes ga namreč ni bilo na štartu, potem ko je kljub hudim bolečinam in vidnim težavam v sredo le prišel do cilja 11. etape. Talansky je tako že peti od kolesarjev, favoritov za vrh razvrstitve, ki dirke ne bo končal: pred njim so se poslovili Britanca Mark Cavendish in Chris Froome, Španec Alberto Contador in Švicar Fabian Cancellara.

V petek bodo kolesarji prevozili 197,5 kilometra od Saint-Etienna do Chamroussa.

Ne spreglejte