Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 4. 2018,
20.54

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 25. 4. 2018, 20.54

5 let, 12 mesecev

Dirka po Romandiji, 1. etapa

Primož Roglič novi vodilni na dirki po Romandiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Primož Roglič 1 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski kolesar Primož Roglič je že vodilni kolesar dirke po Romandiji. Tekmovalec ekipe Lotto NL-Jumbo je na prvi, zelo razgibani, 166,6 kilometra dolgi etapi od Fribourga do Delemonta v cilj prišel z vodilno skupino, v kateri pa ni bilo Avstralca Michaela Matthewsa in Švicarja Toma Bohlija, ki sta ga premagala v torkovem prologu. Roglič, danes 13., je prevzel vodstvo, a ima po dveh dejanjih dirke isti čas tudi Avstralec Rohan Dennis. 

"Ekipa je opravila svoje delo, tako da mi v zaključku ni bilo težko. Bilo je veliko kritik, da nimam dobre ekipe, danes je dokazala ravno nasprotno. Zato sem lahko samozavesten. Pričakoval sem, da ta etapa ne bo stresna, a je bila, od samega začetka je šlo na polno. Zdaj bo vsak dan težji. Kronometer bo naredil razliko, nato pa nas čaka še kraljevska etapa," je dejal Roglič, ki se ne more izogniti vprašanjem, kdaj se bo tudi na največjih dirkah boril za zmago: "Zaenkrat sem nastopil le na dveh, za boj za najvišja mesta pa potrebuješ izkušnje. Te pa moram še nabrati. Nikamor se mi ne mudi, čas je na moji strani."

Sredino etapo je v sprintu večje skupine dobil Španec Omar Fraile (Astana) pred Italijanom Sonnyjem Colbrellijem in Portugalcem Ruijem Costo.

V vodilni skupini je bil tudi Simon Špilak (Katjuša), ki je bil 16., v skupnem seštevku je na 25. mestu (+0:20). Kristijan Koren je zaostal devet minut in 34 sekund, zasedel je 88. mesto.

Nosilci majic:

Etapa je potekala po napovedih. Vsebovala je štiri kategorizirane vzpone, a nobenega prve kategorije. Vzponi so selekcijo naredili, najprej je odpadel Bohli, na zadnjem še Matthews, a niso bili tako zahtevni, da bi bistveno vplivali na boj za skupno zmago. Roglič se je s pomočjo Stevena Kruijswijka znebil najboljših dveh v prologu, hkrati pa je moral odbijati napade konkurentov za skupno zmago.

Rudy Molard malce prekratek

Najbolj nevaren je bil napad Dana Martina (UAE Emirates), napadali pa so tudi kolesarji Bahrain Meride in Astane. A vsi poskusi niso obrodili sadov, uspešen ni bil niti Rudy Molard (Groupama), ki si je na ravnini v zadnjem kilometru in pol priboril nekaj deset metrov prednosti, a so ga trije kolesarji prehiteli manj kot 200 metrov pred ciljem, tako da se je moral zadovoljiti s četrtim mestom.

V sprintu je bil najmočnejši 27-letni Fraile, ki je s tem zabeležil drugo zmago, prve se je veselil na dirki po Baskiji, to je na koncu dobil prav Roglič.

V četrtek bo na sporedu še ena razgibana etapa od Delemonta do Yverdon-les-Bains v dolžini 173,9 kilometra, v petek pa bo že prva od odločilnih etap, gorski kronometer.

Ne spreglejte