Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 9. 2020,
13.20

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

Natisni članek

maraton Franja

Nedelja, 6. 9. 2020, 13.20

3 leta, 7 mesecev

39. maraton Franja

Rekordni čas na maratonu Franja, zmaga Italijanu #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94
Maraton Franja 2020 | Foto Matic Ritonja/Sportida

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Italijanski kolesar Andrea Chiminello je zmagovalec 39. velikega maratona Franje. Traso v dolžini 156 kilometrov, ki se je začela in končala v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC, je premagal z rekordnim časom 3:26:03. V sprintu za zmago je bil na drugem mestu nemočen Slovenec Matej Lovše, tretje pa je zasedel Nemec Alexander Steffens.

Fotogalerija
1 / 101

Chiminello je s tem ponovil zmago na Franji iz leta 2013, tako kot letos pa je bil že takrat drugi Lovše, sicer specialist za vzpone z gorskim kolesom.

Ravno Lovše je z napadom razbil četverico ubežnikov nekaj kilometrov pred ciljem na Dunajski cesti, a ob koncu na Ameriški aveniji nakupovalnega središča BTC ni mogel streti izkušenega Italijana.

V ospredju sta bila dlje časa na begu zmagovalec iz leta 2018 Steffens ter Slovenec Gregor Tekavec, na koncu četrti, a sta se jima pozneje priključila Lovše in Chiminello, ki sta prihranila več moči za odločilni napad tik pred ciljem.

Preostala mesta med najboljšimi desetimi so zasedli Slovenci. Peti je bil Dean Bratuš, šesti Matej Mercina, sedmi Gregor Sikošek, osmi Tadej Sedar, deveti Aleš Hren, deseterico pa je sklenil Borja Jelič.

Maraton Franja 2020 | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida

Zanimiv sprint Mitje Drinovca in Roberta Kranjca

V ozadju preizkušnje, ki v okviru Mednarodne kolesarske zveze Uci šteje za razvrstitev veteranske in amaterske serije Gran Fondo, se je odvil zanimiv sprint za 15. mesto med biatloncem Mitjo Drinovcem in nekdanjim smučarskim skakalcem Robertom Kranjcem. Uspešnejši je bil Drinovec, oba pa sta zaostala nekaj manj kot deset minut.

Največji kolesarski dogodek v Sloveniji letos poteka v okrnjeni podobi zaradi koronavirusne pandemije. Zaradi tega je bilo število tekmovalcev omejeno na 500, zadnji dan pa se tako po slovenskih cestah na malem in velikem maratonu podi okoli tisoč kolesarjev in kolesark.

maraton Franja 2020 | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida

Na mali Franji slavil Matic Plaznik, med ženskami pa Sara Markovič

Na mali Franji, dolgi 97 kilometrov, je v ciljnem sprintu za las slavil Slovenec Matic Plaznik pred rojakom Mitjo Mesaričem. Čas zmagovalca je bil 2:12:58. Tretji je bil z zaostankom dveh minut in 21 sekund še en Slovenec Miha Alič.

Med ženskami je bila na krajši preizkušnji s časom 2:30:05 najhitrejša domačinka Sara Markovič, drugo mesto je osvojila Eva Goropečnik z zaostankom dveh minut in 14 sekund, še pol minute več pa je na tretjem mestu zaostala še ena Slovenka Maja Zajec.

V soboto so organizatorji uspešno izpeljali Barjanko (83 kilometrov), pozneje pa še družinski in otroški kolesarski maraton v bližini Kongresnega trga. Skupaj se je maratona Franje v dveh dneh v vseh kategorijah udeležilo okoli dva tisoč kolesarjev.

Maraton Franja 2019
Sportal Zaradi omejitev v lov za zmago na Franji le 500 tekmovalcev
Maraton Franja
Avtomoto Pozor: danes zaradi Franje zaprte ceste, preverite, kje in kdaj
Maraton Franja 2019
Sportal "Koronska" Franja v precej drugačnem obsegu, kot smo ga vajeni
Ne spreglejte