Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
5. 5. 2016,
15.35

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Po Sloveniji Po Sloveniji Bogdan Fink Luka Mezgec Marko Kump Primož Roglič Primož Roglič

Četrtek, 5. 5. 2016, 15.35

6 let, 9 mesecev

Rekord na slovenskih cestah, v primerjavi s Hrvaško smo finančno še obubožani, a imamo tradicijo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Kolesarska dirka Po Sloveniji bo letos doživela 23. izvedbo, na njej pa bo nastopilo kar šest ekip iz serije WorldTour. Organizator je poskrbel, da bosta za končni razplet ključni dve težki preizkušnji.

Štart 23. kolesarske dirke Po Sloveniji bo 16. junija v Ljubljani, končala pa se bo tradicionalno s šprintom štiri dni pozneje v Novem mestu. Letošnja dirka bo imela dodatno draž, saj bo v Sloveniji nastopilo kar šest ekip WorldTour, kar je rekord na slovenskih cestah.

 

Team Sky (Velika Britanija), Dimension Data (Južnoafriška republika), Orica GreenEDGE (Avstralija), Lampre-Merida (Italija), Tinkoff, Team Katusha (obe Rusija) so imena, ki bodo pritegnila zanimanje kolesarske javnosti. Za dodatno draž bo poskrbel svetovni prvak Mark Cavendish, ki bo kolesaril v dresu Dimension Data.

 

"Prišlo bi lahko deset ekip WorldTour, a nimamo denarja za vse"

 

Organizacijski direktor Bogdan Fink z majico za najboljšega gorskega kolesarja na dirki Po Sloveniji. | Foto: Organizacijski direktor Bogdan Fink z majico za najboljšega gorskega kolesarja na dirki Po Sloveniji.

 

"Vsako leto imamo več sladkih skrbi, koga gostiti v Sloveniji – k nam se rade vračajo tudi največje svetovne ekipe. Tako močne zasedbe v Sloveniji še ni bilo, temu primerna bo zagotovo tudi pozornost mednarodne javnosti. Gre namreč za ekipe z ogromno navijači po vsem svetu," razlaga organizacijski direktor Bogdan Fink in dodaja: "Na dirko se je prijavilo deset ekip WorldTour, vendar ne moremo vseh sprejeti, ker se pojavijo finančne težave."

 

Lestvica UCI WorldTour
Mesto Ekipa Država Točke
1. Tinkoff Rusija 771
2. Team Sky Velika Britanija 677
3 BMC Racing ZDA 572
4. Quick Step Bel 415
5. Team Katusha Rus 393
6. Movistar Špa 390
7. Orica GreenEdge Avs 390
8. FDJ Fra 323
9. Trek Factory Racing ZDA 224
10. Team Lotto NL Niz 213
11. Lotto Soudal Bel 170

 

Za organizacijo dirke Po Sloveniji namenijo približno 300 tisoč evrov, medtem ko so naši južni sosedje Hrvati pred kratkim organizirali dirko, ki so jo prenašali celo na Eurosportu, a se njihov proračun giblje nekje med 1,5 in dvema milijonoma evrov. Hrvaško turistično društvo in ministrstvo za gospodarstvo pri Hrvatih pripomoreta, da se za njihovo dirko in hkrati reklamo turističnih destinacij nameni toliko denarja. "Pri nas za zdaj ni posluha. Pogovarjali smo se, vendar nismo nič dorekli," je povedal Fink.

 

Je pa res, da morajo na dirki po Hrvaški ekipam plačati trikrat več denarja, da pridejo k njim kolesarit, saj je terminsko slovenska kolesarska pentlja bolj ugodna. Lahko je dobra priprava za Tour de France in državna prvenstva, povrhu vsega pa ima tradicijo.

 

Celjski konci bodo odločali o kralju 23. dirke Po Sloveniji

 

Letošnja dirka Po Sloveniji ima skupaj 593,4 kilometra in je razdeljena v štiri etape. Vse skupaj se bo začelo v Ljubljani, od koder bo kolesarje pot vodila najprej v Koper (177,8 km). V drugi etapi – gorski – se bodo nastopajoči podali na 217,7 kilometra dolgo pot iz Nove Gorice (prek Črnega vrha in Črnivca) proti Goltem, kjer bo na 1386 metrih tudi najvišji vrh letošnje dirke. Kolesarji se bodo na zadnjem vzponu srečali s povprečno 7,3-odstotnim naklonom (maksimalno 23-odstotni). Tretja etapa bo kronometer iz središča Celja proti Celjski koči (16,8 km), medtem ko se bo letošnja dirka končala z etapo Rogaška Slatina–Novo mesto (181,1 km).

 

<b>Za podroben opis tras klikni na sliko.</b> | Foto: <b>Za podroben opis tras klikni na sliko.</b>

 

Druga in tretja etapa bosta krojili razplet pri vrhu, ki ga je lani zavzel kolesar Primož Roglič. Po veliki zmagi se je podal v tujino, kjer prav tako odlično nastopa.

 

 

Mezgec pride, ni pa še jasno, koliko slovenskih legionarjev bo kolesarilo na domači dirki

 

Jasno je, da bo od znanih slovenskih kolesarjev, ki si kruh služijo v tujini, nastopil Luka Mezgec v dresu Orice GreenEDGE. Ni še znano, ali bo v ekipi Lampre-Merida dolenjski šprinter Marko Kump, ki je lani dobil zadnjo etapo s ciljem v svojem Novem mestu.

 

Marko Kump je lani osvojil zadnjo etapo od Rogaške Slatine do Novega mesta. Bo nastopil tudi letos v dresu Lampre-Merida? | Foto: Marko Kump je lani osvojil zadnjo etapo od Rogaške Slatine do Novega mesta. Bo nastopil tudi letos v dresu Lampre-Merida?

 

"Proga je vse prej kot lahka. Tisti, ki poznamo ceste, dobro vemo, da tudi nižji vzponi niso ravno nedolžni. Druga etapa je sploh zahtevna, s tremi zahtevnimi vzponi. Najbrž se bo tu oblikoval ožji krog kandidatov za končno zmago, hkrati pa bo vzpon na Golte zaradi svoje raznolikosti zelo zanimiv tudi za gledalce. Tudi kronometer bo zaradi vzpona nekaj posebnega, srdit boj za zmago – če ne drugega, vsaj etapno – pa lahko pričakujemo zadnji dan," je na novinarski konferenci povedal Kump, ki ima pri Lampreju za moštvena kolege še Mitjo Mohoriča, Jana Polanca in Luko Pibernika. Za te si slovenski ljubitelji kolesarstva prav tako želijo, da bi jih lahko videli v dresu italijanskega moštva nastopiti na slovenskih tleh.

Ne spreglejte