Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 6. 2021,
16.00

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

3

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Po Sloveniji

Četrtek, 10. 6. 2021, 16.00

3 tedne, 5 dni

Poročilo z druge etape dirke Po Sloveniji

Pogačar že na prvih klancih pokazal, da mu bo težko preprečiti zmagoslavje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

3

Po Sloveniji 2021 - 2. etapa | Tadej Pogačar je pokazal mišice. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Tadej Pogačar je pokazal mišice.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V drugi etapi letošnje dirke Po Sloveniji je Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) pokazal, da mu bo letos na domači dirki le stežka kdo preprečil prvo zmagoslavje. Lanski prvak Dirke po Franciji je 147-kilometrsko etapo od Žalca do Celja dobil z več kot minuto prednosti pred Matejem Mohoričem (Bahrain Victorious), oblekel je zeleno majico vodilnega na dirki, modro za najboljšega gorskega kolearja na dirki in belo za najboljšega mladega kolesarja.

Na "treningu" pred Tourom je 22-letni Tadej Pogačar iz Klanca pri Komendi tudi potrdil, da je v izjemni formi. Danes je odločilni napad izvedel na drugem od dveh kategoriziranih klancev etape, na vzponu na Svetino kakšnih 24 kilometrov pred ciljem v Celju. Preprosto se je odpeljal tekmecem in ciljno črto prečkal minuto in 22 sekund pred najbližjima zasledovalcema, Matejem Mohoričem (Bahrain Victorious) in Diegom Ulissijem (UAE Team Emirates).

Fotogalerija z druge etape (foto: Vid Ponikvar, Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 50

Tudi današnja etapa, ki se je začela v Žalcu, se je sprva odvijala po že znanem vzorcu. Od začetka so se vrstili napadi, dolgo pa se ni zbrala prava skupina kolesarjev, ki bi ji glavnina, v tej so danes dogajanje nadzorovali člani Pogačarjeve ekipe UAE Emirates, pustila uiti. Šele po 25 kilometrih se je uspelo odlepiti deveterici, ki je potem bežala vse do vzpona na Svetino.

Pogačar se je angažiral tudi na prvem letečem cilju v Braslovčah, kjer je pet točk in tri bonifikacijske sekunde najodločneje napadel Matej Mohorič. Pogačar se je pognal v boj z rojakom, a mu je Mohoričev moštveni kolega in včerajšnji zmagovalec etape v Rogaški Slatini, Phil Bauhaus, zaprl pot ter kapetanu omogočil "letečo" zmago. Pogačar je bil tretji, poteza Nemca ga je razjezila, a se je lahko na koncu potolažil s tem, da mu je slekel zeleno majico vodilnega na dirki.

Pogačar je zdaj tudi najboljši hribolazec 27. slovenske pentlje, za nameček pa prvi tudi v razvrstitvi mladih kolesarjev. Tako je danes na podelitvi na Celjskem gradu oblekel zeleno, modro in belo majico.

Pogačar že zaključil dirko? Opozarja, da dirka še ni odločena.

"Zelo sem užival v etapi. Vedno mi je bila zelo pri srcu. Celjska koča je že bila na dirki Po Sloveniji. Včasih z ene, drugič z druge strani. Že od štarta smo imeli načrt, da gremo na Svetino na polno in poizkusimo narediti čim manjšo skupino. Na koncu sem bil sam, kar je bilo še bolje. Sam sem se odpeljal do cilja," je po prihodu v cilj razlagal slovenski kolesarski šampion, ki je prikolesaril do prve etapne zmage na dirki Po Sloveniji in 24. med profesionalci.

Po Sloveniji 2021 - 2. etapa | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

S svojo izjemno vožnjo je nekako že odločil zmagovalca 27. slovenske kolesarske pentlje, čeprav je pred njim še sobotna kraljevska primorska etapa. A je pokazal, kako močne noge ima, sam pa opozarja: "Dirka še ni odločena. Še vedno so tri etape. Zgodi se lahko še marsikaj. Konča se vedno z zadnjo etapo, ko prečkaš ciljno črto."

"Za dva razreda je boljši"

Po lanskem velikem zmagoslavju na dirki Tour de France pravega sprejema zaradi epidemičnih razmer ni imel, zato zdaj uživa na trasi, na kateri je veliko slovenskih ljubiteljev kolesarstva: "Skozi celotno dirko je odlično vzdušje. Res sem hvaležen za vse navijače. Toliko kot uživam na tej dirki, še nisem nikoli."

Matej Mohorič je prigrizel do drugega mesta. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Matej Mohorič je prigrizel do drugega mesta. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V kakšni pripravljenosti je, je dobro ponazoril Mohorič, ki je na koncu prikolesaril kot drugi na Celjski grad. Prehitel je tudi dvakratnega zmagovalca dirke Po Sloveniji Diega Ulissija in še enega moštvenega kolega Tadeja Pogačarja pri UAE Emirates Rafala Majka, ki sta bila ob našemu šampionu ob začetku vzpona na Svetino, kjer se je razbila glavnina.

"Pogačar je dokazal, da je za dva razreda boljši. Ima zmago v žepu in ob sebi zelo močno ekipo," je dejal Mohorič, Pogi pa se je na prijateljeve besede odzval z naslednjimi besedami: "Matej včasih pretirava. Ampak hvala za lepe besede. Vem, da je zadovoljen s svojim rezultatom. Naslednje dni bo zagotovo poskušal prevzeti majico. Še bo zanimivo."

Jutri bo na tretji etapi, 165,8-kilometrski preizkušnji od Brežic do Krškega, seveda nosil prestižno zeleno majico, do katere v karieri še ni prikolesaril – na treh dosedanjih dirkah je bil vselej le najboljši mladi kolesar.

Ne spreglejte