Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
20.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dirka po Franciji

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 20.16

6 let, 6 mesecev

Od klica narave, žuganja, pozabljenih mobitelov do Spidermanovih nog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Dirki po Franciji resda štejejo zgolj etapne zmage, lov na majice štirih različnih barvnih odtenkov in končni nosilec prestižne rumene majice, a v spomin se večkrat zasidrajo tudi postranske reči.

Zbrali smo nekaj najbolj atraktivnih dogodkov, fotografij in potez, ki so v zadnjih treh tednih, odkar se je kolesarska karavana pomikala od Leedsa do Pariza, najhitreje dosegli svet in splet.

Žile ali Spidermanovo oblačilo?

Poljski kolesar Bartosz Huzarski je po 18. etapi Dirke po Franciji, ki je kolesarje gnala od Pauja do Hautacama, med drugim tudi čez legendarni pirenejski prelaz Col du Tourmalet (2115 metrov nadmorske višine) na Facebook profilu objavil fotografijo svojih spodnjih okončin z (milo rečeno, čezmerno) nabreklimi žilami.

"Moje noge bolj spominjajo na Spidermanovo opravo, kot pa na prave noge," je zapisal 34-letni kolesar v dresu ekipe NetApp-Endura.

Osupljiva fotografija je seveda hipno postala viralna, sprožila pa je tudi val negodovanja in zgražanja spletnega občestva, ki je fotografijo pokomentiralo kot neverjetno, nenormalno, namigovali pa so celo na uporabo dopinga, zato se je Huzarski kasneje odločil, da fotografijo dodatno osvetli.

Kot je zapisal, tak pogled ni prav nič neobičajnega, še posebej ga je vajen po težkih etapah in visokih temperaturah.

"Povsem logično je, da ne bom imel nog, kot jih imajo modeli za linijo spodnjega perila Victoria's Secret, gospodična iz bližnje prodajalne z zelenjavo, ali pa nekdo, ki ves dan presedi v pisarni, potem pa trikrat na teden prekolesari 10 kilometrov ali pa se odpravi na enourni tek," se je branil Huzarski.

Zasačili so ga z dokazom v roki!

Bradati Italijan Luca Paolini (Katjuša) je na 7. etapi Dirke po Franciji po razmetavanju s svojim dragocenim kolesom na letošnji dirki Po Flandriji, spet poskrbel za vsesplošno zabavo kolesarskih navdušencev.

Navijači so ga namreč zasačili kar z mobitelom v roki in fotografijo podjetno objavili tudi na spletu. Seveda to ne bi bilo nič nenavadnega in spornega, če se ne bi zgodilo na eni od etap najtežje kolesarske preizkušnje na svetu, kjer mobilnik seveda ne spada v del obvezne opreme profesionalnega kolesarja. Visokih hitrosti, zahtevnosti in filigrantskosti vožnje v glavnini ne gre podcenjevati, zato so se hitro oglasili tudi organizatorji.

Ekipe so pozvali, naj podobnih dejanj ne ponavljajo, Paollini pa se je izgovoril, češ, da je šele med dirko ugotovil, da se mu elektronska napravica valja po žepu. Kot strasten tviteraš (IIgerva77) je verjetno moral biti na tekočem z naborom zadnjih tvitov.

Arnaud Demare se odzove nujnemu klicu narave

Francoski državni prvak v dresu FDJ.fr Arnaud Demare se je na vzponu na Col du Lautaret v 14. etapi moral odzvati na nujni klic narave. Ni šlo drugače.

Tako kot številni kolesarji v letošnji karavani se je namreč tudi Dermare spopadal z želodčnimi težavami in drisko tako je naneslo, da je med dirko nujno, kaj nujno, najbolj urgnetno (!) potreboval prostor, kjer bi lahko izpraznil svoje "bidone".

Na enem od ovinkov je v družbi ekipnega tovariša zapeljal vstran in vstopil v enega od avtodomov z belgijskimi registrskimi tablicami. Vajo je ponovil v cilju in se iz "toaletnega" vozila vrnil kot prerojen. S dvignjenim palcem, ki je dodatno potrdil njegovo (zdaj pa že spet) odlično počutje.

Dermarov postanek si lahko ogledate v videu.

Rogers zažugal Voecklerju: Ne norčuj se iz mene!

"Ne me zaf***," je Avstralec Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) zažugal francoskemu kolesarju Thomasu Voecklerju (Europcar), s katerim sta bila med ubežniki precejšen del izredno zahtevne 16. etape od Carcassonna do Bagneres de Luchona (237 kilometrov), nakar se je Voeckler v ključnih trenutkih začel izmikati, češ, da ne more "vleči" naprej, saj mora počakati na moštvenega kolega.

"Vem, to sem slišal že 200 kilometrov pred tem," mu je zabrusil Rogers, ki ga seveda ni imel namena čakati in je na koncu pripeljal do etapne zmage.

Pozneje je priznal, da je Francozu dal vedeti, naj se nikar ne norčuje iz njega. "Prevečkrat sem bil že v tem položaju in nazadnje nisem zmagal," je pojasnil kolesar iz dežele kengurujev, ki je s prvim mestom v 16. etapi vknjižil svojo tretjo etapno zmago na francoski pentlji.

Gospodar Dirke po Franciji 2014 zagospodaril tudi nad mobitelom

Potem ko so britanski navijači prve tri etape Toura, ki so bile speljane po britanskih tleh, na Otoku sprožili pravcat val histerije in manijo selfiejev, ta je hudo podžgala tudi kolesarje, ki so na Twitterju zapisali marsikatero krepko na račun neprevidnih "selfie-makerjev", se je vzdušje v domovini Dirke po Franciji, očitno vajeni spremljanja kolesarke karavane, nekoliko umirila. A ne povsem.

To je povsem od blizu doživel tudi suvereni zmagovalec letošnje dirke Vincenzo Nibali. Italijan jo je sicer odnesel brez posledic, navdušena gospodična z mobitelom pa verjetno ne. Več pa v posnetku.

Ne spreglejte