Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
20.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

doping

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 20.31

8 let

Neodvisna kolesarska komisija ugotavlja: Doping je še vedno prisoten!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Glede na poročilo neodvisne kolesarske komisije za reformo, ki ga pozdravlja tudi Lance Armstrong, omenja pa tudi dopinški prekršek Alberta Contadorja, je doping med kolesarji še vedno živ.

V javnosti je danes odjeknilo 228 strani dolgo poročilo neodvisne kolesarske komisije za reformo (Cycling Independent Reform Commission, v nadaljevanju: CIRC), ki ga pozdravlja tudi nekdanji glavni zvezdnik kolesarstva Lance Armstrong.

Štiriinštiridesetletni Teksašan, ki je s svojimi pričanji in dokumenti tudi sam pomagal komisiji, je namreč prepričan, da se kolesarstvu tudi zaradi poročila obeta svetlejša prihodnost. "Upam, da bo resnica vodila v obdobje, ko v športu, ki ga imam tako rad, doping ne bo več prisoten," je dejal in znova obžaloval sistematično zlorabo dopinga, ki je vodila v odvzem vseh sedmih naslovov zmagovalca Dirke po Franciji in dosmrtno prepoved tekmovanja v kolesarstvu.

UCI pomagal prikrivati Armstrongove pozitivne vzorce

Poročilo ocenjuje, da si je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) prizadevala zaščititi Armstronga. Ta naj bi po navodilih predsednikov UCI Heina Verbruggna in Pata McQuaida naročila "neodvisno" preiskavo, ki naj bi zanikala pozitivne vzorce nekdanjega zvezdnika na prestižnih kolesarskih dirkah. Brian Cookson, prvi mož UCI, je Verbruggna danes že pozval k odstopu z mesta častnega predsednika zveze, ta pa trdi, da je ravno poročilo komisije dokaz o neoporečnem delovanju UCI.

Poročilo prav tako navaja, da je kolesarska zveza leta 2012 po navodilu McQuaida poskušala preprečiti takratno preiskavo Armstronga in španskega kolesarja Alberta Contadorja, dvakratnega zmagovalca Dirke po Franciji.

Contadorja so o pozitivnem dopinškem testu obvestili osebno – Contador je kot vzrok za sledi klenbuterola v urinu takrat okrivil kontaminirano meso – in sicer na sestanku s tremi uradniki kolesarske zveze. Komisija v poročilu trdi, da je kolesarska zveza želela prikriti pozitivni test, a tega ne morejo dokazati. Contadorju je disciplinska komisija takrat izrekla enoletno prepoved tekmovanja.

Dopinga še niso izkoreninili

Komisija prav tako ugotavlja, da je doping med kolesarji še vedno prisoten, le da je njegova učinkovitost (omenjajo eritropoetin (EPO) in steroide) namesto od 10 do 15 odstotkov, kot naj bi bila pred uvedbo biološkega potnega lista, le še od tri do pet odstotkov.

"Ta ugotovitev ima velik učinek na dojemanje dopinga, saj bodo kolesarji sčasoma spoznali, da lahko rezultate dosegajo tudi brez pomoči dopinga. To je v boju proti dopingu ključno," so zapisali pri CIRC, kjer verjamejo, da protidopinška kampanja ščiti bistvo tega športa.

Tudi če "le" 20 odstotkov kolesarjev svoje zmogljivosti za tri do pet odstotkov zvišuje s prepovedanimi sredstvi, to na dirkah še vedno pomeni velika nesorazmerja.

Kolesarstvo ni več farsa, a je položaj še vedno skrb zbujajoč

Kolesarstvo sicer res ni več farsa, kakršna je bila pred desetletjem, ko so specialisti za šprint v klancih začeli prehitevati hribolazce, je pa iz poročila razvidno, da je položaj še vedno skrb zbujajoč, piše v poročilu. Da so se na primer kolesarji kljub varovalom, ki jih prinaša biološki potni list, naučili, kako ohranjati raven hematokrita (deleža rdečih krvničk v krvi) na ravni 50 odstotkov, kolikor je to uradno še dovoljeno, in ne zbujati suma pri protidopinški komisiji.

Čeprav so pri CIRC izvedli številne intervjuje z ljudmi, ki so kakorkoli vpleteni v kolesarstvo, pa pri komisiji niso mogli ugotoviti, kolikšen delež kolesarjev še vedno posega po dopingu. Omenja se 20 odstotkov, nekateri pa verjamejo, da je ta odstotek bistveno višji in da sega celo do 90 odstotkov.

Preproste rešitve ni

Eden od predlogov, ki ga ponuja poročilo, je predlog Mednarodni kolesarski zvezi, naj v čim večjem obsegu izvaja retroaktivne teste vzorcev za nazaj, saj so razpolago številni novi testi in nove tehnologije, ki bi lahko privedli do povsem novih rezultatov.

CIRC predlaga tudi, da se v primerih resnih sumov za zlorabo dopinga ukine pravilo, po katerem se protidopinških testov ne izvaja med 23. in 6. uro zjutraj. Kot še piše v poročilu, je zanimivo tudi to, da kar 90-odstotkov testiranih kolesarjev ne želi označiti okvirčka za soglasje, da se njihov vzorec uporablja za nadaljnje preiskave.

CIRC predlaga tudi tesno sodelovanje z vladami za okrepitev raziskav dopinga, izkoreninjenje korupcije v nacionalnih zvezah, prijavo zdravnikov, ki športnikom pomagajo pri zlorabah dopinga, na zdravniško zbornico in prenos pristojnosti WADA (Svetovne protiodopinške organizacije) z nacionalnih zvez na neodvisno telo. Če se federacije s tem ne strinjajo, sledijo sankcije. Trenutno je edina sankcija izločitev iz olimpijskega gibanja, a te niso še nikoli izpeljali.

Ne spreglejte