Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 6. 2015,
0.58

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Po Sloveniji Po Sloveniji

Sobota, 20. 6. 2015, 0.58

8 let, 2 meseca

Najmlajši, pa kar v dresu slovenske reprezentance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kolesarji, ki na dirki Po Sloveniji nastopajo v dresu slovenske reprezentance, so tisti, ki imajo najbolj svež EMŠO.

Ker Sava Kranj nima statusa kontinentalne ekipe, je bil nastop njihovih kolesarjev na dirki 1. kategorije, kar dirka Po Sloveniji je, mogoč le kot nastop za nacionalno moštvo. Slovensko reprezentanco tako na 22. dirki Po Sloveniji zastopa osem mladih kolesarjev, šest iz kranjske Save in dva iz blejskega kluba Grega Bole.

V precep smo jih vzeli le nekaj ur pred njihovim prvim nastopom na dirki Po Sloveniji, ko so si v miru privoščili še zadnje kosilo pred svojo najpomembnejšo dirko v kratkih kolesarskih karierah.

Matic Veber je član kolesarskega kluba Grega Bole. Sokrajan Anžeta Kopitarja nima veliko izkušenj, niti ni, kot pravi sam, posebno močan. "Od sebe pričakujem, da bom dirkal tako, kot se spodobi, da bom zdržal do konca in da se bom kar najbolj potrudil. To je zame največja dirka doslej. Trener Vid Ogris je trenutno na Baliju in nam pošilja načrte, mi pa treniramo tako, kot je treba," je povedal mladi Veber, ki občasno trenira tudi skupaj z Gregom Boletom.

V čem je najboljši? "Odvisno od dneva, včasih sem dober na kronometru, včasih v šprintih, včasih na klancu," se kar ni želel odločiti za eno od specialnosti.

Matic je te dni polno zaseden z maturo, ki jo opravlja na zdravstveni šoli Jesenice. Na fakulteto se ni vpisal, saj se namerava posvetiti samo kolesu, razmišlja pa tudi o tečajih masaže. V prostem času se druži s prijatelji, občasno zaigra nogomet. Kaj pa zdrav način življenja? "Vse v mejah normale," je namignil.

Naslednji je na vroči stol sedel Gašper Katrašnik, trenutno najmočnejši član kranjske Save. Visokorasli mladenič je študent mehatronike, trenutno pa opravlja prakso v podjetju IskraSD, kjer imajo kot sponzorji kluba Sava Kranj obilo posluha za njegovo kolesarsko kariero.

Računa, da bo na dirki sodeloval pri pobegih, za skupno uvrstitev je dirka zanj pretežka, računa pa, da bi se izkazal tudi v zadnji etapi s ciljem v Novem mestu. V prostem času se druži s prijatelji in dekletom. Po evropskem in svetovnem prvenstvu do 23 let je to zanj največja dirka doslej.

Matic Grošelj je prvi od treh Idrijčanov v ekipi kranjske Save, ki je sedel pred naš mikrofon. Resneje kolesari od aprila lani, ko se je začel pripravljati za nastop na Franji, še prej se je intenzivno posvečal nogometu, kjer je imel vlogo vratarja.

Tudi on je eden od tistih, ki v teh dneh opravljajo maturo. Devetnajstletnika v ponedeljek čaka le še zagovor na strojni šoli. "Ni panike, le še izdelek nesem pokazat. Za izpit sem izdelal avtomatski pekač za peko kostanja," je povedal mladi kolesar, ki priznava, da še ni izrazit specialist, da mu ležijo šprinti in klanci, a da je vse odvisno od dneva.

Žiga Grošelj ni ne izrazit šprinter, niti klančar, bolje mu gre takrat, ko je proga težja, na koncu dvigne zadnjico in šprinta, pravi. S cestnim kolesarstvom se ukvarja pet let, pred tem ga je mamilo gorsko kolesarstvo. Ko ga je trener Matjaž Zevnik povabil naj pride pogledat na trening, je tam tudi ostal.

Star je 21 let, in trenutno opravlja maturo na ekonomski gimnaziji v Radovljici.

"Če ne bo šlo prehitro, upam na jutri, sicer pa si želim iti v beg, da se malo pokažem," priznava.

Tadej Logar je 21-letni kolesar kranjske Save. Nekdaj je vozil gorsko kolo, na dirki se vidi v pobegu.

Luka Pajek je član kolesarske ekipe Grega Bole, isti letnik (1996) kot Jon Božič iz novomeške Adrie Mobila, kjer je nekoč vozil tudi Pajek, a je po kratkem stiku s trenerjem presedal h Boletu. Zase pravi, da je bil vedno bolj izrazit klančar, tudi v kriterijih se je običajno kar dobro izkazal.

Ravno na dan začetka dirke je opravil maturo na geodeziji, oktobra ga čaka študij gozdarstva.

Pravi, da je še premlad, da bi na dirki dosegel kaj bolj konkretnega, upa pa, da bo lahko sledil glavnini. Prostega časa nima. "Pozimi hodim spat že ob 20. uri. Resno," se nasmehne.

Matej Razingar prihaja iz Žirovnice. Ima 21 let in je poleg kolesarstva polno zaposlen s študijem strojništva, tudi matematika mu ni tuja, kar dokaže že s hitrim izračunom, ko mu trener navrže dve številki za zmnožek.

"Bolj mi ležijo klanci, ti na dirki so dokaj zahtevni, saj so precej daljši od tistega, kar vozimo običajno. Verjetno bo že tempo na klance precej visok, treba bo čim več zdržati," se je zavedal pred dirko.

Tudi Miha Poljanec prihaja iz Idrije. Dvajsetletnik si na dirki Po Sloveniji želi pobega, kolesarstvo pa vlada vsem dnevom. "Če bi pobral kako točko na letečem cilju, bi mi veliko pomenilo."

Rad ima hribovit teren, "ki omogoča pobege in kjer je stalno napeto".

Ne spreglejte