Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Luka Mezgec Po Sloveniji kbm

Petek, 16. 6. 2017, 19.00

6 let, 6 mesecev

Junak 2. etape Dirke po Sloveniji

Luka Mezgec po zmagi v "najlepšem mestu v Evropi": dve leti je čakal in dočakal #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Po Sloveniji druga etapa 2017 | Foto Vid Ponikvar, Žiga Zupan

Foto: Vid Ponikvar, Žiga Zupan

"Občutki so krasni, kar dve leti sem čakal na ponovno zmago in danes sem jo dosegel v najlepšem mestu v Evropi," se je v središču Ljubljane, na razmočenem cilju 2. etape 24. dirke Po Sloveniji, smejalo šprinterju Luki Mezgecu. "Vesel sem, da sem pred svojimi navijači zdržal pritisk."

Na spolzkem ljubljanskem asfaltu je po dveh letih suše spet posegel po zmagi. | Foto: Vid Ponikvar Na spolzkem ljubljanskem asfaltu je po dveh letih suše spet posegel po zmagi. Foto: Vid Ponikvar

Ob trasi in v cilju je imel Mezgec močno navijaško podporo. | Foto: Vid Ponikvar Ob trasi in v cilju je imel Mezgec močno navijaško podporo. Foto: Vid Ponikvar

Po tem, ko je na uvodni etapi 24. dirke Po Sloveniji nekdanji gorski kolesar, ki se je prelevil v šprinterja, Luka Mezgec za mišjo dlako zgrešil etapno zmago (pristal je na tretjem mestu), so se mu danes v prestolnici Slovenije zmagovalne kockice zložile na pravo mesto.

Na spolzkem asfaltu si je upal in po dveh letih odsotnosti z zmagovalnega odra znova okupiral zmagovalni oder.

Zaveda se, da bo zeleno majico zmagovalca generalne razvrstitve slekel že jutri, rdečo za bonifikacijo pa bi rad popeljal do Novega mesta, kjer bo v nedeljo sklepno dejanje 24. dikre Po Sloveniji.  | Foto: Vid Ponikvar Zaveda se, da bo zeleno majico zmagovalca generalne razvrstitve slekel že jutri, rdečo za bonifikacijo pa bi rad popeljal do Novega mesta, kjer bo v nedeljo sklepno dejanje 24. dikre Po Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar

Luka Mezgec | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

29-letni Kamničan, član avstralske ekipe Orica Scott, je že na prvi etapi domače dirke čutil, da ima močne noge, a se je v sklepnem šprintu znašel v sendviču med poznejšim zmagovalcem Samom Bennetom (Bora Hansgrohe) in drugouvrščenim Sonnyjem Colbrellijem iz ekipe Bahrain Merida, ter pristal na tretjem mestu. Priznal je, da je malo grenkega priokusa, a se hkrati zaveda, da bo čez manj kot 24 ur zanj nova priložnost.

Video: Luka Mezgec v pogovoru s sedmo silo:

Prevzel odgovornost

Izkoristil jo je tako, kot to zmorejo ljudje, ki se ne bojijo prevzeti odgovornosti in pobude. Potem ko je šprinterski vlak Orice Scott fantastično opravil svojo nalogo, se je v zadnjih 800 metrih po še enem padcu kolesarjev (padcev je bilo na ljubljanskih ovinkih res veliko) odločil za samostojen napad in na razmočenih ljubljanskih cestah pred poslovalnico Name slavil zmago.

Na zmagovalnem odru si je dal duška.  | Foto: Vid Ponikvar Na zmagovalnem odru si je dal duška. Foto: Vid Ponikvar

Samo etapna zmaga na Giru mu pomeni več

Ta mu po kar dveh letih odsotnosti z zmagovalnega odra, pomeni ogromno. Kako visoko bi jo uvrstil? "Takoj za etapno zmago na Giru (na zadnji etapi leta 2014, op. a.)," je izstrelil kot iz topa, potem ko je nekaj minut za oblačenjem dveh zmagovalnih majic (zelene za vodstvo v generalni razvrstitvi dirke in rdečo za bonifikacijo) odgovarjal na novinarska vprašanja, še prej pa s pozornostjo, šopkoma, ki ju je prejel na odru, razveselil mamo in prešerno nasmejano ženo Renato.

Po Sloveniji druga etapa 2017 | Foto: Vid Ponikvar, Žiga Zupan Foto: Vid Ponikvar, Žiga Zupan

Drugo mesto na drugi etapi dirke Po Sloveniji je osvojil Italijan Roberto Ferrari iz ekipe Emiratov, tretje pa Avstralec Mark Renshaw iz ekipe Dimension Data.

Fantastičen šprinterski vlak in nove ambicije

"Bilo je zelo kaotično," se je spomnil sklepnih kilometrov po Ljubljani. "Ko je začelo deževati, sem se bal zaradi spolzkih cest, marsikdo je precenil, koliko guma zdrži, in padcev je bilo precej. Z ekipo Orice smo že 30 kilometrov pred ciljem začeli nadzorovati potek dirke in od takrat vztrajali v ospredju. Vsak je opravil svojo nalogo, super."

Luka Mezgec | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"V ekipi smo se zavedali, da moramo ostati v ospredju. Glede na to, da so se druge ekipe kar nekako porazgubile v ozadju, ni bilo težko nadzorovati dirke. Dva kilometra pred ciljem so me kolesarji začeli prehitevati na ovinkih, takrat sem začutil, da je čas, da izkoristim kaos. Že 800 metrov pred ciljem sem pritisnil na plin. Zelo sem zadovoljen z našim šprinterskim vlakom, fantastično je deloval," je moštvene kolege pohvalil Mezgec, ki pravi, da ekipa Orice še ni izpolnila vseh ciljev. "Jutri računamo na Jacka Heiga, mislim, da imamo lahko visoke ambicije tudi v nadaljevanju."

Frutabela 2. etapa | Foto:

Hvala navijačem, zahvala Sloveniji

Priznal je, da je preobrazba iz vloge pomočnika, ki jo opravlja zadnji dve sezoni, v šprinterja zahtevna. "Včeraj sem bil pod pritiskom, nisem vedel, kaj lahko pričakujem, danes je bilo v šprintu drugače. Ni šlo za klasičen šprint. Dobil sem podporo ekipe in to zelo cenim," je pohvalil fante.

Pohvalne besede je našel tudi za navijače, ki so se ob cestah in v krajih, ki jih pozna do obisti, zbrali v precej večjem številu kot včeraj. "Hvala navijačem, hvala Sloveniji," je bil navdušen v cilju.

Telekom Po Sloveniji | Foto:

Ne spreglejte