Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 3. 2014,
17.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Michal Kwiatkowski

Sobota, 8. 3. 2014, 17.15

8 let

Kwiatkowski premočan za Sagana na dirki Strade Bianche

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poljak Michal Kwiatkowski je zmagovalec 8. enodnevne kolesarske dirke Strade Bianche. Lansko uvrstitev na drugo mesto je ponovil Peter Sagan, tretji pa je bil Alejandro Valverde. Koren je odstopil.

Na 197 kilometrov dolgi dirki prve kategorije je nastopilo 142 kolesarjev iz osemnajstih ekip. Enajst je bilo takšnih, ki imajo licenco WorldTour. Lepo, sončno vreme je spet pripomoglo k temu, da bodo udeleženci dirko ohranili v lepem spominu. Na 29. kilometru je glavnina dovolila, da so se v beg podali Marco Frapporti (Androni Venezuela), Angelo Pagani (Bardiani-CSF), Davide Frattini (UnitedHealthcare) in Andrea Fedi (Neri Sottoli). Največja prednost, ki so si jo prikolesarili ubežniki, je znašala 11 minut. A 45 kilometrov pred ciljem so vse ubežnike ujeli. Dirka Strade Bianche je zanimiva predvsem zaradi dejstva, da kolesarji dirkajo tudi po makadamu. Letos je bilo na sporedu deset odsekov makadama, katerih skupna dolžina je znašala skoraj 47 kilometrov. Kmalu zatem, ko so bili ubežniki ujeti, je v ospredju ostala skupina triindvajsetih kolesarjev, ki so si do začetka zadnjih tridesetih kilometrov prikolesarili že skoraj minuto prednosti pred drugo skupino.

Slabih 30 kilometrov pred ciljem je prvi skupini uspel pobegniti Italijan Matteo Trentin. Član belgijske ekipe Omega Pharma-Quick Step je imel v zasledovalni skupini še nekaj moštvenih kolegov. Sledil je osmi makadamski odsek, na katerem so Trentina ulovili Ian Stannard (Sky), Cadel Evans (BMC Racing), Angel Vicioso (Katjuša), Andrej Amador (Movistar) in Simon Geschke (Giant-Shimano). Do cilja je bilo še 23 kilometrov. Kmalu zatem so ubežnike ujeli in s pobegom sta poskusila Peter Sagan (Cannondale) in Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step). Sagan je na polno pohodil pedala na vzponu, kamor se je podal z veliko hitrostjo. Sledil mu je lahko le Kwiatkowski. Na devetem odseku sta ubežnika povečala prednost pred zasledovalci. Ko sta spet zapeljala na asfalt, sta imela že 45 sekund prednosti pred zasledovalci, do cilja pa še 15 kilometrov. Dvanajst kilometrov pred ciljem je prednost obeh ubežnikov znašala že minuto in 20 sekund. To je pomenilo, da se bo lahko zasledovalna skupina, v kateri je bilo le še 16 kolesarjev, pomerila le še za tretje mesto.

Tudi zasledovalna skupina se je na zadnjem makadamskem odseku na dirki razbila na več manjših skupin. Pobegnil je Alejandro Valverde (Movistar), lovili pa so ga Fabian Cancellara (Trek Factory Racing), Damiano Cunego (Lampre-Merida) in Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo). Osem kilometrov pred ciljem sta imela Sagan in Kwiatkowski 55 sekund prednosti pred skupino štirih zasledovalcev. Valverdeja so namreč ulovili preostali trije zasledovalci. Vprašanje pred začetkom strmega ciljnega vzpona v Sieni je bilo le, ali bo prvo zmago na tej dirki vknjižil aktualni slovaški ali aktualni poljski prvak? Na najbolj strmem delu ciljnega vzpona se je za napad odločil Kwiatkowski. Sagan mu ni niti poskušal slediti in se je moral tako kot lani zadovoljiti z drugim mestom. Zmage se je veselil 23-letni Michal Kwiatkowski. Tretje mesto je po pričakovanjih zasedel Alejandro Valverde. Na dirki je nastopil tudi Slovenec Kristijan Koren, ki dirke v svojem četrtem nastopu prvič ni končal. "Na makadamskem odseku sva z Bodnarjem narekovala tempo na čelu glavnine. Pihal je dovolj močan veter iz strani in smo želeli nekoliko razredčiti glavnino. Nato mi je spustila guma in sem moral zamenjati kolo. Ko sem že skoraj ulovil glavnino, je sledil še en defekt in tam je bilo dirke zame konec. Po najbližji poti sem šel nato do Siene, a dirke nisem končal. Sicer se dobro počutim in upam, da bomo imeli na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja več sreče," je za Sportal povedal Kristijan Koren. V nedeljo bo v Italiji na sporedu še ena enodnevna dirka. Kolesarje namreč čaka nastop na dirki Roma Maxima, ki je prav tako dirka prve kategorije.

Ne spreglejte