Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 7. 2014,
18.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marcel Kittel Dirka po Franciji

Sobota, 5. 7. 2014, 18.12

7 let, 12 mesecev

Kittel ponovil lanski uspeh in je prvi vodilni na Touru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemec Marcel Kittel je zmagovalec 1. etape 101. kolesarske dirke po Franciji in prvi vodilni v skupnem seštevku dirke. Mark Cavendish zakrivil padec v ciljnem šprintu glavnine. Slovenca v glavnini.

Po sedmih letih se je dirka po Franciji znova pričela v Veliki Britaniji. Na štartu prve etape v Leedsu je bilo 198 kolesarjev iz 22 ekip. Slednji so morali najprej v zaprti vožnji prekolesariti 13 kilometrov in pol do Harewood Housea, kjer so v družbi članov kraljeve družine poslušali himni Velike Britanije in Francije. Letos je četrtič v vsej zgodovini dirke, da slednja gostuje v Veliki Britaniji. Takoj po pričetku etape so glavnini pobegnili trije kolesarji, od katerih je bil najbolj aktiven najstarejši kolesar na letošnji dirki Jens Voigt. Član ameriške ekipe Trek Factory Racing si je na treh kategoriziranih gorskih ciljih, ki so bili na sporedu v 191 kilometrov dolgi etapi, zagotovil največ točk in s tem pikčasto majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev. Voigt si je s predstavo v današnji etapi priboril tudi rdečo številko najbolj bojevitega kolesarja, s katero bo kolesaril v 2. etapi. Šestdeset kilometrov do cilja je počakal glavnino, ki je nato složno kolesarila vse do pričetka zadnjih desetih kilometrov dirke. Takrat se je v ospredju pričel odvijati boj za čim boljši položaj pred pričetkom ciljnega šprinta.

Cavendish si je najbolj želel današnje zmage, a je pristal na tleh

Glavnina je skupaj pričela zadnji kilometer etape, ko je s pobegom poskusil Fabian Cancellara (Trek Factory Racing). Švicar je bil ujet v ciljnem šprintu, v katerem je padec povzročil Britanec Mark Cavendish. Slednji je bil zaprt in je hotel odriniti Avstralca Simona Gerransa, s katerim sta oba pristala na tleh.

Svoje pete etapne zmage na Touru v karieri se je veselil Marcel Kittel, ki je lani dobil štiri etape. Najboljši je bil v 1. in tudi v zadnji 21. etapi. Se pravi, da je danes le nadaljeval lani zastavljeno delo. Na 2. in 3. mestu sta etapo končala Peter Sagan in Ramunas Navardauskas. V glavnini sta bila tudi oba Slovenca, ki sta zaradi padca nekaterih kolesarjev dobila čas zmagovalca. V nedeljo se bo dirka nadaljevala z drugo etapo, v kateri čaka šprinterje zelo zahtevno delo. Na sporedu bo 201 kilometer dolga etapa, v kateri bo na sporedu devet kategoriziranih vzponov. Glede na to, kar smo videli že v današnji etapi, vse udeležence dirke čaka zahtevna in zelo nervozna etapa.

Ne spreglejte