Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 7. 2016,
14.32

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Tour Tour de France Tour de France

Četrtek, 14. 7. 2016, 14.32

1 leto, 9 mesecev

Kaj vse (ni)so počeli na znamenitem Touru?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Višje, hitreje, močneje je znano olimpijsko geslo in tega se držijo tudi športniki, ki želijo poseči po najvišjih uvrstitvah. Na znameniti kolesarski dirki Tour de France so si v preteklosti pomagali na različne načine, da bi bili najhitrejši.

Navijači se na prestižnem Touru oblečejo v različne oprave, da bi se za trenutek znašli v središču pozornosti. | Foto: Navijači se na prestižnem Touru oblečejo v različne oprave, da bi se za trenutek znašli v središču pozornosti.

Slovita Dirka po Franciji ima naziv dirka vseh dirk in je v kolesarskem svetu najbolj cenjena. Luč sveta je ugledala pred 113 leti (leta 1903), kaj kmalu pa je kolesarje premamil prestiž, ki si ga lasti skupni zmagovalec.

Večkrat so se na začetku spraševali, ali je to sploh kolesarska dirka ali bolj gladiatorske igre. Leta 1904 sta namreč v prvi etapi glavnini pobegnila Maurice Garin in Lucien Pothier, a so ju med kolesarjenjem nato iz avtomobila napadle štiri osebe.

Nastavljali žebljičke, steklo, pili alkohol ...

V drugi etapi so tekmecem domačega matadorja Antoina Fauerja na asfalt nastavljali žebljičke in steklo, da so se jim predrle pnevmatike. Gledalci so isto leto celo s kamni obmetavali kolesarje.

 

V 20. letih prejšnjega stoletja so kolesarji kadili, ker so verjeli, da jim bo pred težkimi vzponi tako odprlo pljuča.

Do leta 1960 so za blažitev bolečin celo pili alkohol, nato pa so ga uvrstili med stimulanse.

Armstrong z najbolj sofisticiranim dopinškim programom, Belgijec stiskal urin pod pazduho

Prva javna objava stimulansov je bila leta 1924, vse bolj pa je doping postajal industrija. Najbolj razvpit primer je tisti, pod katerega se je podpisal Lance Armstrong, ki je sedemkrat zapored osvojil najprestižnejšo kolesarsko dirko. Zaradi dokazov, da je uporabljal prepovedane substance, so mu leta 2012 odvzeli vse zmage. Zanj so dejali, da je imel najbolj sofisticiran in profesionalen dopinški program v vsej zgodovini športa.

Lance Armstrong je največji grešnik Dirke po Franciji. | Foto: Lance Armstrong je največji grešnik Dirke po Franciji.

Zanimiv je tudi podatek, da je leta 1978 belgijski kolesa Michel Pollentier v kondomu vso dirko pod pazduho skrival čist urin, v katerem ni bilo sledi poživil. A je bilo vsega konec, ko je zdravnik na pregledu dejal, naj dvigne majico.

Kaj bomo čez 20 let pisali o današnjem obdobju, lahko le ugibamo, tako kot smo to počeli pred leti. Protidopinške organizacije poskušajo stopiti na prste grešnikom in v razvoj vlagajo vse več denarja, da bi šport postal bolj čist.

Ne spreglejte