Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 9. 2011,
19.18

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Božič

Sobota, 24. 9. 2011, 19.18

8 let, 1 mesec

Izjemna priložnost za Boleta in Božiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S cestno dirko članov se bo v nedeljo zaključilo 78. svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Obeta se zelo nepredvidljiva dirka, na kateri bo nastopilo tudi šest Slovencev.

Španec Oscar Freire bo naskakoval svoj četrti naslov svetovnega prvaka. Če mu uspe, bo edini kolesar v zgodovini prvenstev, ki mu je to uspelo. V primeru, da Freire osvoji zlato, srebrno ali bronasto medaljo, bo postal edini kolesar v zgodovini prvenstev, ki je osvojil pet medalj. Doslej je štiri medalje na cestni dirki svetovnega prvenstva uspelo osvojiti sedmim kolesarjem. Alfredo Binda (3 zlate, 1 bronasta), Rik Van Steenbergen (3 zlate, 1 bronasta), Andre Darrigade (1 zlata, 1 srebrna, 2 bronasti), Rik Van Looy (2 zlati, 2 srebrni), Raymond Poulidor (1 srebrna, 3 bronaste), Greg LeMond (2 zlati, 2 srebrni) in Oscar Freire (3 zlate, 1 bronasta).

Norvežan Thor Hushovd bi v primeru ubranitve naslova svetovnega prvaka postal peti kolesar v zgodovini prvenstev, ki mu je to uspelo. Belgijca George Ronsee in Rik Van Looy ter Italijana Gianni Bugno in Paolo Bettini so kolesarji, ki jim je to uspelo doslej. Slovenec Gorazd Štangelj bo nastopil na svojem 14. svetovnem prvenstvu med člani, kar je največ med aktivnimi kolesarji. Največ nastopov v zgodovini svetovnih prvenstev je zbral Francoz Raymond Poulidor (18).

Slovenci bodo na 266 kilometrov dolgi dirki nastopili z najboljšo reprezentanco v tem trenutku. Vodil jo bo izkušeni Štangelj, ki bo najstarejši kolesar na dirki. ''Trasa je lahka. Zaradi vetra in tehnične zahtevnosti bo potrebno ves čas kolesariti v ospredju glavnine. Ena večjih nalog bo preživeti uvodne kroge, kjer bo nervoza večja predvsem zaradi večjega števila kolesarjev. Zaradi selekcije bo nato, kar se tiče padcev, iz kroga v krog lažje. V zaključnih krogih bo hitrost maksimalna in želim si, da nas bo čim več v ospredju. Šele nato se bomo dogovorili, za koga bomo delali. Prva moža sta Božič in Bole,'' je dejal Štangelj.

Večina poznavalcev kolesarstva pričakuje ciljni šprint skupine, v kateri bo približno 100 kolesarjev. Kar nekaj reprezentanc bo namreč želelo, da o zmagovalcu odloči ciljni sprint. Življenjsko priložnost ima Britanec Mark Cavendish, ki naj bi tudi bil v življenjski formi. Če mu tokrat ne uspe, mu ne bo nikoli. Nemci se bodo podredili Greiplu. Avstralci bodo verjetno stavili na Matthewa Gossa. Tudi Španec Oscar Freire naj bi bil v izjemni formi. Vsekakor bodo delo teh reprezentanc skušali izkoristiti Peter Sagan, Edvald Boasson Hagen in Thor Hushovd.

Iz druge vrste favoritov, v katero sodita tudi Bole in Božič, bodo v primeru ciljnega šprinta skušali presenetiti Romain Feillu, Tyler Farrar, John Degenkolb, Juan Jose Haedo, Giovanni Visconti, Sacha Modolo, Daniele Bennati, Denis Galimzjanov, Jose Joaquin Rojas, Jauheni Hutarovič, Bernhard Eisel in še kdo. Vsekakor pa si ciljnega šprinta ne želijo Belgijci z Gilbertom na čelu, Nizozemci, Francozi ter veliko držav, ki bodo imele na startu manjše število kolesarjev. V tem primeru bodo svojo priložnost iskali Fabian Cancellara, Sylvain Chavanel, Thomas Voeckler, David Millar, Lars Boom, Wouter Poels, Jakob Fuglsang in številni drugi, ki bodo imeli v zadnjih dveh krogih dovolj moči.

Slovenska aduta za izboljšanje uvrstitve Andreja Hauptmana izpred desetih let sta Borut Božič in Grega Bole. ''Sam pričakujem ciljni šprint glavnine. Ves čas bo potrebno biti zelo pozoren, da se po nepotrebnem ne zapleteš v padec. Želim si dobrega dne in solidne forme, da bom lahko v zaključku ob najboljših. Sreča spremlja hrabre in verjamem, da nam lahko uspe doseči dober rezultat,'' je dejal Bole. Med tistimi, ki jim ustreza rahel ciljni vzpon na Geels Bakke, je tudi Božič. ''Šprint nama je z Boletom pisan na kožo. Menim, da smo zreli za dobro uvrstitev. Vsi se odlično razumemo in smo zelo motivirani. Pričakujem veliko nervozo in veliko število padcev v prvem delu dirke. Verjamem, da bomo v zaključku v ospredju in dali od sebe svoj maksimum,'' je samozavestno dejal Božič.

Gorazd Štangelj, Jure Kocjan, Jani Brajkovič in Kristjan Koren bodo imeli nalogo, da v zaključek dirke pripeljejo Boleta in Božiča. Njim bo zagotovo uspelo. Vprašanje je le, ali bosta imela slovenska aduta svoj dan.

Ne spreglejte