Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 8. 2014,
13.26

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Chris Horner Vuelta Vuelta

Petek, 22. 8. 2014, 13.26

2 leti, 10 mesecev

Horner zaradi nizke ravni kortizola ne bo branil naslova na Vuelti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ekipa Lampre-Merida je danes objavila novico, da zmagovalca lanske Vuelte Christopherja Hornerja zaradi nizke ravni kortizola v krvi ne bo na štartu zadnje tritedenske etapne dirke v tej sezoni.

Po poročanju spletnega portala CyclingNews naj bi 42-letni Američan, ki je letos vozil tudi na dirki Po Sloveniji, po Dirki po Franciji in nedavni Dirki po Utahu preboleval bronhitis, zato mu je ekipni zdravnik predpisal uživanje kortizona, kar je bilo usklajeno s pravili UCI (Union Cycliste Internationale oziroma Mednarodna kolesarska zveza).

A ker je ekipa Lampre-Merida, zanjo kolesari tudi slovenski kolesar Jan Polanc, članica MPCC (Mouvement Pour un Cyclisme Credible oziroma Gibanje za kredibilno kolesarstvo), ki ima strožja pravila kot UCI, ni imela druge možnosti, kot da svojega kapetana umakne z dirke. Hornerja bo v ekipi nadomestil Valerio Conti.

Kot so zapisali v uradni izjavi, je krvni test, ki so ga pred večetapno dirko opravili vsi kolesarji, pokazal nizko raven kortizola, nižjo od minimalne ravni, ki jo dovoljuje pravilnik MPCC. "Čeprav ima športnik vsa potrebna dovoljenja UCI, mu ekipa ne more dovoliti udeležbe na letošnji Vuelti," so zapisali.

"Pripravljen sem bil braniti naslov"

Horner, ki je Vuelto osvojil pri starosti 41 let in 11 mesecev in je tako najstarejši zmagovalec tritedenskih etapnih dirk, je nad odločitvijo seveda presenečen in razočaran. "Seveda sem žalosten. Pripravljen sem bil braniti naslov na Vuelti, to je bil moj glavni cilj v letošnji sezoni. Ekipa je z menoj podpisala pogodbo s ciljem, da bom na španski dirki konkurenčen, vendar sprejemam njihovo odločitev, ki je vezana na pravilnik MPCC," je dejal Horner in potarnal, da mu je bronhitis v tej sezoni povzročil obilico težav.

Pomagal je edino kortizol

"Več tednov sem občutil posledice bronhitisa, zdravljenje s kortizonom pa je bilo edino, kar mi je lahko pomagalo pri okrevanju. UCI je takšno zdravljenje potrdil, kar pomeni, da bi lahko na dirki pod pogoji UCI sodeloval, vendar pa je moja ekipa članica MPCC in razumem, da moram sprejeti tudi njihove pogoje. Brez obžalovanj," je dejal razočarani kolesar, ki letos nima sreče z zdravjem.

Aprila letos ga je namreč na treningu v okolici jezera Como v Italiji v tunelu zbil 70-letni voznik range roverja, zaradi česar je bil huje poškodovan. Imel je štiri zlomljena rebra, predrto pljučno krilo in številne odrgnine po telesu in glavi, a je imel srečo, da je sploh preživel.

Ne spreglejte