Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 7. 2015,
17.20

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Andre Greipel

Nedelja, 19. 7. 2015, 17.20

1 leto, 9 mesecev

Greipel spet najmočnejši v šprintu, Froomova prednost nedotaknjena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec 15. etape letošnje kolesarske dirke po Franciji, 183-kilometrske preizkušnje od Mendeja do Valenca, je Nemec Andre Greipel (Lotto). V skupnem vodstvu ostaja Christopher Froome (Sky).

Greipel je bil v ciljnem šprintu močnejši od Johna Degenkolba (Giant-Alpecin), Alexandra Kristoffa (Katjuša), Petra Sagana (Tinkoff-Saxo) in Edvalda Boassona Hagna (MTN-Qhubeka).

Frooma in druščino varovala policija Zaradi sobotnega napada na Christopherja Frooma, ko je nekdo od gledalcev vanj vrgel plastično skodelico urina, je bila pred današnjim startom v Mendeju ekipa Skyja pod policijsko zaščito, nosilec rumene majice pa je bil nagrajen z glasnim ploskanjem s strani pravih pristašev kolesarskega športa.

"Gledalci imajo pravico izraziti svoje nezadovoljstvo, vendar morajo spoštovati tekmovalce in varovati njihovo integriteto," je sobotni neljubi dogodek komentiral Christian Prudhomme, generalni direktor dirke po Franciji.

Že kmalu po startu se je oblikovala ubežna skupina 27 kolesarjev Na današnji petnajsti etapi, ki je bila v uvodnih dveh tretjinah dokaj razgibana, zadnja tretjina, po spustu z gorskega cilja druge kategorije na Col de l'Esrinet pa je bila pretežno ravninska, se je kmalu po startu na čelu izoblikovala ubežna skupina 27 kolesarjev. Iz nje se je v nadaljevanju izdvojila deveterica, ki je bila po imenih najmočnejša na letošnji dirki. V njej so bili Thibaut Pinot (FDJ), Michael Rogers, Peter Sagan (oba Tinkoff-Saxo), Lars Bak (Lotto-Soudal), Siomn Geschke (Giant-Alpecin), Adam Yates (Orica-GreenEdge), Michal Kwiatkowski, Matteo Trentin (oba Etixx-QuickStep) in Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), ki pa si večje prednosti ni prekolesarila. Tudi o zaslugi kolesarjev Katjuše, ki je bila na čelu glavnine.

Prvi je napadel Zdenek Štybar Etapa se je začela razpletati na zadnjem spustu, ko se je iz deveterice izdvojil Italijan Trentin, ki se mu je pridružil Hesjedal, medtem ko je glavnina, v kateri so glavno besedo spet imeli kolesarji Katjuše, ulovila preostalo ubežno sedmerico. Trideset kilometrov pred ciljem je glavnina ulovila še Trentina in Hesjedala, tako da je zmagovalca etape odločal skupinski sprint, kar so strokovnjaki napovedovali že pred njenim startom.

Prvi je z napadom že tri kilometre pred ciljem začel Čeh Zdenek Štybar (Etixx-Quick Step), zmagovalec šeste etape, a je njegov beg trajal le dva kilometra. Pravo mojstrovino pa je v zaključku etape uprizoril Nemec Andre Greipel, ki je na letošnji dirki po Franciji slavil že v drugi in peti etapi. V kar tristo metrov dolgem sprintu je skozi cilj prišel pred rojakom Johnom Degenkolbom (Giant-Alpecin), tretje pa Norvežan Alexander Kristoff (Katjuša).

Greipel ponosen na ekipo in nase "Celotna ekipa je poskrbela za to, da sem se do zaključka etape vozil v zavetrju, tako da sem v tej vročini porabil čim manj moči. Na svojo ekipo sem zelo ponosen, saj mi je pripravila odlično izhodišče za sprint, ponosen pa sem tudi nase, kajti v zaključku dirke sem imel zelo močne noge," je po tretji letošnji zmagi na Touru, sicer že svoji deseti, dejal Greipel, ki je v četrtek praznoval svoj 33. rojstni dan.

V skupnem seštevku dirke po Franciji ni prišlo do spremembe v prvi deseterici. Še naprej je v vodstvu Froome, drugi je Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar, ki za njim zaostaja 3:10 minute, tretji pa je Američan Tejay Van Garderen iz ekipe BMC (+3:32).

Edini slovenski kolesar na najbolj prestižni etapni kolesarji dirki na svetu, Kristjan Koren, je v cilj prišel v času zmagovalca na 19. mestu, v skupnem pa je napredoval za tri mesta in je zdaj 50.

V ponedeljek je na sporedu 16. etape. Start bo v Bourg-de-Peageu, cilj pa po 201 prevoženem kilometru v Gapu.

Ne spreglejte