Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2013,
17.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andre Greipel Borut Božič Lars Boom

Četrtek, 15. 8. 2013, 17.47

8 let

Greipel ni izpustil priložnosti, Boom novi vodilni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemški kolesar Andre Greipel je zmagovalec 4. etape kolesarske dirke Eneco Tour (2.WT). Slovenec Borut Božič 17. Nizozemec Lars Boom je novi vodilni v skupnem seštevku dirke.

Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen-Baloise), Ioannis Tamouridis (Euskaltel-Euskadi), Staf Scheirlinckx (Accent.Jobs-Wanty) in Pim Ligthart (Vacansoleil-DCM) je bila četverica ubežnikov, ki je pobegnila že na drugem kilometru 170 kilometrov dolge etape. Njihova prednost pred glavnino je znašala največ 5 minut in 40 sekund. A v drugi polovici etape je kar nekaj različnih ekip sodelovalo pri narekovanju ritma na čelu glavnine. Petintrideset kilometrov do cilja je prednost četverice pred glavnino znašala le še minuto. Deset kilometrov kasneje je Scheirlinckx počakal glavnino, medtem ko je preostala trojica še vedno poskušala vse, da bi pred glavnino prikolesarila do cilja. Sedemnajst kilometrov do cilja je moral zaradi prazne gume prvo kolo menjati Nizozemec Ligthart. V ospredju sta ostala le še Tamouridis in Jacobs, ki sta imela petnajst kilometrov do cilja le še pol minute prednosti pred glavnino. Slednja je kot zadnjega ubežnika 10 kilometrov do cilja ulovila Grka Tamouridisa.

Dobrih 6 kilometrov do cilja etape se je v glavnini pripetil padec, ki je zaustavil tudi Marka Kumpa. Na čelo glavnine so se postavili kolesarji ekipe Belkin. Mokre ceste ter tehnično zahteven zadnji kilometer etape je bil razlog, da so kolesarji še bolj silili v ospredje. V ciljnem šprintu je suvereno zmago slavil Andre Greipel. To je že njegova dvanajsta zmaga letos, ki pa ni bila dovolj, da bi oblekel tudi belo majico vodilnega v skupnem seštevku dirke. V slednjem je vodstvo prevzel lanski zmagovalec Lars Boom, ki je bil danes 3. Drugo mesto v etapi je osvojil Italijan Giacomo Nizzolo. Od slovenskih kolesarjev je bil najvišje uvrščen Borut Božič, ki je bil 17. Bil je edini Slovenec, ki je etapo končal v času zmagovalca. "Danes sem se k sreči izognil vsem pastem, ki so prežale na nas. V zadnjih dveh kilometrih nisem bil dober, saj nisem mogel popraviti položaja v glavnini. Vsekakor pa v takšnih etapah, kot so bile prve štiri, nisem sproščen saj vseskozi pazim, da ne padem na roko. Upam, da bo v soboto in nedeljo boljše," je po etapi za Sportal povedal Božič. Marko Kump je imel danes vlogo kapetana in bi lahko poizkusil s šprintom, a mu je tik preden se je v glavnini pripetil padec, spustila guma. "Zaustavila me je prazna guma. Imel sem odličen položaj saj sem bil povsem v ospredju. A potem 'hladen tuš' zaradi prazne gume. Vsekakor sem vesel, da sem konkurenčen in dobim priložnost za šprint ob kolesarjih kot je Bennati," je za Sportal povedal Kump.

Do konca dirke so na sporedu še tri zahtevne etape. Kolesarje najprej v petek čaka dobrih 13 kilometrov dolga posamična vožnja na čas. Nato sledita še dve glede na profil zelo zahtevni etapi.

Ne spreglejte