Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 10. 2023,
20.08

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Monika Hrastnik Gorsko kolesarjenje

Sobota, 7. 10. 2023, 20.08

6 mesecev, 3 tedne

gorsko kolesarstvo, svetovni pokal, Mont-Sainte-Annu

Monika Hrastnik za konec tik pod zmagovalnim odrom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Monika Hrastnik | Monika Hrastnik je v Kanadi zasedla četrto mesto. | Foto Guliverimage

Monika Hrastnik je v Kanadi zasedla četrto mesto.

Foto: Guliverimage

Najboljša slovenska gorska kolesarka v spustu je zadnjo preizkušnjo svetovnega pokala v kanadskem Mont-Sainte-Annu končala na četrtem mestu z zaostankom 16,973 sekunde. V skupnem seštevku je prav tako zasedla četrto mesto. Prepričljivo zmago je v Kanadi slavila najboljša tekmovalka to sezono, Avstrijka Valentina Höll.

Rok Naglič
Sportal Naglič in Movrinova pokalna zmagovalca v gorskem kolesarstvu

Številne tekmovalke so imele na spolzki stezi težave, prišlo je tudi do nekaj padcev. Zelo hitra je bila Francozinja Marine Cabirou, ki se je borila za drugo mesto v skupnem seštevku, a po prednosti več kot 13 sekund pred Hrastnik grdo padla v drugem gozdnem, tehnično zahtevnem delu.

Težave je imela tudi njena tekmica, Nemka Nina Hoffmann, ki je bila prav tako zelo hitra. Po zdrsu se je hitro pobrala in zasedla drugo mesto ter si zagotovila še drugo mesto v skupnem seštevku. Za današnjo zmagovalko Höll je zaostala kar 13,066 sekunde. Tretje mesto je pripadlo Italijanki Veroniki Widmann (+14,168).

Devetindvajsetletna Hrastnik je to sezono prišla do rezultata kariere v svetovnem pokalu, potem ko je bila druga v francoskem Les Getsu. Poleg Mont-Sainte-Anna je tekmovalka iz Lepe Njive tudi v Leogangu zasedla četrto mesto, dvakrat je bila šesta, po enkrat pa sedma, osma in 11. Vse to je zadoščalo za četrto mesto v skupnem seštevku. To sezono je Hrastnik na SP v Glasgowu zasedla 11. mesto, na EP pa je bila srebrna.

V moški konkurenci domače zmagoslavje

V nadaljevanju sporeda so se v Mont-Sainte-Annu merili še moški. Najboljši je bil Kanadčan Jackson Goldstone, ki je kar za 4,328 sekunde ugnal Britanca Ethana Craika in kot edini to sezono na osmih tekmah svetovnega pokala slavil dvakrat. Tretje mesto je pripadlo Francozu Loicu Bruniju (+6,758), ki je postal tudi zmagovalec skupnega seštevka.

Tanja Žakelj, EP v Münchnu 2022
Sportal Avstrijka do uspeha kariere, Žakljeva 38.

Žakljeva edino slovensko nedeljsko orožje

V nedeljo bosta za konec sezone še preizkušnji v olimpijskem krosu. Ženske bodo začele ob 19. uri, na startu bo tudi edina Slovenka Tanja Žakelj, medtem ko se zadnjega dela sezone v Severni Ameriki ni udeležila Vita Movrin. Moška preizkušnja brez Slovencev se bo začela ob 21.30.

Že v petek se je končala sezona v kratkem krosu. Zadnjo preizkušnjo je v moški konkurenci dobil Francoz Victor Koretzky, v ženski pa Avstrijka Laura Stigger. Skupna seštevka sta pripadla Nemcu Luci Schwarzbauerju in Nizozemki Puck Pieterse. Od Slovenk sta Vita Movrin in Žakelj osvojili nekaj točk ter zasedli 52. oziroma 54. mesto.

Ne spreglejte