Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 10. 2020,
16.14

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Luka Mezgec Mads Pedersen Dirka Gent-Wevelgem

Nedelja, 11. 10. 2020, 16.14

3 leta, 6 mesecev

Gent-Wevelgem 2020

Gent-Wevelgem spočitemu Pedersenu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Danec Mads Pedersen (Trek-Segafredo) je zmagovalec jeseni izvedene spomladanske kolesarske klasike Gent-Wevelgem. V ciljnem sprintu štirih kolesarjev je prehitel Francoza Floriana Senechala (Deceuninck Quick-step) in Italijana Mattea Trentina (CCC Team). Glavna favorita Wout Van Aert in Mathieu van der Poel sta ostala praznih rok. Žensko različico dirke je dobila Belgijka Jolien D'hoore (Boels-Doelmans).

V preizkušnji po poljih Flandrije od Ypresa do Wevelgema (232,5 km) je glavnina v ospredje sicer sprva spustila šest ubežnikov, ki so si 145 kilometrov pred koncem nabrali sedem minut in pol prednosti.

A kot je to v navadi za največje klasike, so že pred pred odločilnim, razgibanim delom trase ubežnike ujeli, začela pa se je nova dirka.

Po prvem prečkanju slovitega Kemmelberga ter makadamskih odsekih je v ospredju vozilo 26 kolesarjev, skupina pa se je po napadu nekaterih kolesarjev zmanjšala na devet tekmovalcev.

Najprej zaostala, nato napadla

V ozadju sta nekoliko zaostala favorizirana Van Aert (Jumbo-Visma) in van der Poel (Alpecin Fenix). Nato sta napadla, s pomočjo nekaterih drugih kolesarjev pa sta nato hitro lovila prvo deveterico.

Pred zadnjim vzponom na Kemmelberg je imela prva skupina le še nekaj sekund prednosti pred skupino Van Aerta in van der Poela, skupini pa sta bili končno združeni pred ravninskim delom do cilja.

Tisti slabši sprinterji so skušali z napadi streti skupinsko delo 15 kolesarjev, nekateri pa so zamudili napad Italijana Alberta Bettiola (EF Pro Cycling), ki je razredčil skupino 15 kolesarjev na devet.

Bettiol razbil skupino, pa ostal brez moči

V zadnjih sedmih kilometrih so si sledili napadi, skupino pa je znova razbil Bettiol, ki je v zadnji kilometer pripeljal še tri tekmece, na koncu pa ostal brez moči za sprint.

Tega je zanesljivo dobil svetovni prvak iz leta 2019, Pedersen, ki je najmanj prispeval k narekovanju ritma v zaključku. Senechal in Trentin mu v zadnjih 200 metrih nista mogla slediti. Van Aertu in van der Poelu pa nihče ni želel pomagati, da bi priključili najboljši četverici.

"Obožujem dolge sprinte, ampak mislil sem, da bosta imela van der Poel in Van Aert dovolj moči, da odgovorita na naš napad. To je bila zelo dolga in zahtevna dirka, deževalo je, pihalo. Ampak počutil sem se odlično, noge pa so bile močne, zato sem bil samozavesten pred zaključkom," je dejal Pedersen.

Domačinki ženska različica Gent-Wevelgem

Žensko kolesarsko preizkušnjo Gent-Wevelgem (141,4 km) je po ciljnem sprintu manjše skupine dobila Belgijka Jolien D'hoore (Boels-Doelmans). Hitrejša je bila od rojakinje Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies). Tretje mesto je osvojila Lisa Brennauer (Ceratizit-WNT).

Slovensko-italijanska ženska kolesarska ekipa Ale BTC Ljubljana danes ni nastopila na preizkušnji Gent - Wevelgem po poljih Flandrije, potem ko so v soboto iz laboratorija odgovornega za teste sporočili, da je bila ena oseba iz ekipe pozitivna na novi koronavirus.

Naslednji nastop Ale BTC Ljubljana je predviden na ženski dirki po Flandriji 18. oktobra in na preizkušnji AG Driedaagse Brugge - De Panne dva dni kasneje, če bodo to dopuščale zdravstvene razmere in protokoli.

Van Aert in van der Poel osamljena

Van Aertu in van der Poelu nihče ni želel pomagati, da bi priključili najboljši četverici. Oba sta krivdo po koncu dirke zvalila eden na drugega. "Ne bi rad koga krivil, ampak razumeti mora, da sem moral večkrat pokriti njegov napad. To sem storil, da bi dobil dirko in nič drugega. On je eden najboljših na svetu, moral bi se odzvati. Ko smo bili za štirimi najboljšimi pa sam nisem imel več moči," je dejal na koncu deveti van der Poel, ki je končal mesto za Van Aertom.

Edini slovenski predstavnik na dirki, Luka Mezgec, se po razgibanem delu preizkušnje ni priključil najboljšim in ostal v ozadju na 65. mestu.

Nova priložnost za najboljše kolesarje na klasikah bo prihodnji konec tedna na enem od petih "spomenikov" kolesarstva, na dirki po Flandriji.

Izidi:

 1. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)                  5;19:20

 2. Florian Senechal (Fra/Deceuninck-Quick-step)       isti čas

 3. Matteo Trentin (Ita/CCC Team)

 4. Alberto Bettiol (Ita/EF Pro Cycling)                 + 0:01

 5. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                         0:03

 6. John Degenkolb (Nem/Lotto Soudal)                      0:04

 7. Yves Lampaert (Bel/Deceuninck-Quick-step)          isti čas

 8. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                        0:07

 9. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin Fenix)               0:08

10. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-McLaren)                      1:40

...

65. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                     6:11

Preberite še:

Sportal Pedersen preprečil francosko zmagoslavje
Matej Mohorič
Sportal Tudi Mohorič bo sezono sklenil na Vuelti
Ne spreglejte