Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 5. 2023,
17.40

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Gal Glivar

Nedelja, 28. 5. 2023, 17.40

11 mesecev

Orlen Nations Grand Prix 2023

Gal Glivar zmagovalec prestižne dirke Pokala narodov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Gal Glivar, Orlen Nations Grand Prix | Šampion Gal Glivar s penino | Foto PT Photos

Šampion Gal Glivar s penino

Foto: PT Photos

Madžarska, Slovaška in Poljska so bile gostiteljice mednarodne kolesarske etapne dirke za Pokal narodov Orlen Nations Grand Prix (U23), na kateri so slovenske barve zastopali Gal Glivar, Boštjan Murn, Aljaž Turk, Luka Ziherl, Dan Andrej Tomšič in Jaka Špoljar. Gal Glivar je nedeljsko zadnjo etapo končal na drugem mestu in se veselil skupne zmage.

Gal Glivar je v zadnji, peti etapi dirke zaostal samo za zmagovalcem, Portugalcem Antoniem Morgadom, to pa je bilo za mladega Slovenca dovolj, da je s tretjega mesta v skupnem seštevku napredoval do končnega zmagovalca dirke. Osvojil je tudi novih 86 točk za svetovno kolesarsko lestvico, 70 jih je prejel za zmago na dirki, 16 pa za dve drugi mesti v etapah.

Prvi dve etapi sta potekali na Madžarskem. Prvo etapo v sredo, 23. maja, ki je potekala od Kaposvarja do Balataonfoldvarja (132 km), je dobil Danec Nikolaj Mengel, Gal Glivar je bil 12. (+1:28 min.), Boštjan Murn pa 23. (isti čas). Zaradi bolezni etape ni končal Aljaž Turk, ki se je še isti dan vrnil domov.

Naslednji dan je bila na sporedu druga etapa Hatvan−Bükkszentkereszt (152 km), na kateri je bil najboljši Britanec Lukas Nerurkar, Gal Glivar je bil četrti (v času zmagovalca), Boštjan Murn pa 55. (+3:51 min.).

"Etapa se je končala s sprintom navkreber. Ostalo mi je dovolj moči, da sem končal na stopničkah. S tem sem osvojil tudi dirko, a takoj po prihodu v cilj tega nisem vedel." | Foto: PT Photos "Etapa se je končala s sprintom navkreber. Ostalo mi je dovolj moči, da sem končal na stopničkah. S tem sem osvojil tudi dirko, a takoj po prihodu v cilj tega nisem vedel." Foto: PT Photos

V petek so se kolesarji preselili na Slovaško, kjer je bila na vrsti tretja etapa Levoča−Štrbske Pleso (124 km), na kateri je slavil Italijan Francesco Busatto, Gal Glivar je bil drugi (v času zmagovalca), za kar je prejel tudi šest bonifikacijskih sekund, Boštjan Murn je bil 70. (+2:04 min.).

Sledili sta zadnji dve etapi na Poljskem. Včerajšnjo etapo Bukovina Resort−Nowy Sacz (129 km) je dobil Britanec Robert Donaldson, Gal Glivar je bil v času zmagovalca 11., Boštjan Murn pa 110. (+10:50 min.). Današnja, zadnja etapa se je razpletla po željah slovenske reprezentance, ki jo je vodil Martin Hvastija in za katero so poleg novomeških fantov nastopili še Luka Ziherl, Dan Andrej Tomšič in Jaka Špoljar.

Gal Glivar je z drugim mestom postal zmagovalec dirke, bil pa je tudi najboljši v točkovanju gorskih ciljev. Boštjan Murn je etapo končal na 80. mestu (+11:20 min.), v skupnem seštevku je bil 77. (+28:17 min.), so sporočili iz novomeškega kluba Adria Mobil.

"Zadnja etapa je bila res težka, ves čas je bilo zanimivo. Na najtežjem klancu se je glavnina pretrgala, a bil sem zraven najboljših. Na koncu so Italijani na predzadnjem klancu navili tempo, a sem imel dobre noge in sem lahko vse skupaj spremljal. Etapa se je končala s sprintom navkreber. Ostalo mi je dovolj moči, da sem končal na stopničkah. S tem sem osvojil tudi dirko, a takoj po prihodu v cilj tega nisem vedel. Jaka Špoljar mi je nato kmalu povedal, da sem zmagovalec. Vesel sem, kaj naj drugega rečem," je po zmagi povedal 21-letni Glivar.

Preberite še:

VN Gorenjske 2023
Sportal Gal Glivar tik pod stopničkami na VN Gorenjske, zmaga Italijanu #foto
Ne spreglejte