Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sky Kristijan Koren

Četrtek, 6. 6. 2013, 15.07

8 let

Froome z etapno zmago do rumene majice vodilnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanec Christopher Froome je zmagovalec 5. etape 65. kolesarske dirke Criterium du Dauphine (2. WT) in novi vodilni v skupnem seštevku dirke. Koren 39. v etapi in 27. skupno.

Na dirki je bila na sporedu prva gorska etapa, ki je bila dolga le 139 kilometrov, a je imela na sporedu štiri kategorizirane vzpone. Najtežji in najpomembnejši je bil skoraj 13 kilometrov dolg ciljni vzpon v Valmorel.

Imanol Erviti (Movistar), Jose Sarmiento (Cannondale), Bartosz Huzarski, Carlos De La Cruz (oba NetApp-Endura), Bert Jan Lindeman (Vacansoleil-DCM), Matthew Busche (RadioShack-Leopard), Daniel Teklehaimanot (Orica-GreenEdge), Tom Jelte Slagter (Blanco), Tim Wellens (Lotto-Belisol), Francesco Gavazzi (Astana), Frantisek Rabon (Omega Pharma-Quick Step), Kevin Reza (Europcar), Pello Bilbao (Euskaltel-Euskadi), Brent Bookwalter (BMC) in Thomas Damuseau (Argos-Shimano) so sestavljali skupino petnajstih ubežnikov, njihova glavnina pa je dovolila pobeg že v prvih petih kilometrih etape. Italijan Francesco Gavazzi je bil pred začetkom etape najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku dirke. Za vodilnim Rohanom Dennisem je zaostajal skoraj 3 minute in pol.

Ubežniki so složno narekovali tempo v ospredju, a jim glavnina ni dovolila, da bi si v prvi uri etape prikolesarili več kot dobrih 5 minut prednosti. V drugi polovici etape so najprej tempo na čelu glavnine začeli narekovati kolesarji ekipe Katjuša. Tem so se nato pridružili še kolesarji ekipe Movistar in Garmin-Sharp. Po njihovi zaslugi so ubežniki ciljni vzpon začeli le z dobrima dvema minutama prednosti pred glavnino. Deset kilometrov do cilja sta bila od ubežnikov najboljša na poti Wellens in Teklehaimanot. Glavnina, na čelu katere so bili kolesarji ekip Movistar in Sky, je za njima zaostajala 2 minuti. Kilometer pozneje je Wellens ostal sam v ospredju. Njegova prednost pred prvo zasledovalno skupino, v kateri so bili Dennis, Froome, Valverde, Porte, Rodriguez in še 12 kolesarjev, je 5 kilometrov in pol do cilja znašala minuto. Takoj zatem ga je ulovil Matthew Busche, ki je bil prav tako kot on ves dan v begu. Busche je hitro ostal sam v ospredju, medtem ko je zasledovalni skupini skušal pobegniti Alejandro Valverde. A Španec je bil slabe 3 kilometre do cilja ujet. Richie Porte je narekoval tako oster tempo, da je dobra dva kilometra do cilja odpadel nosilec rumene majice vodilnega Rohan Dennis. Prednost, ki jo je imel Busche, je znašala le še 21 sekund.

Kilometer in pol do cilja je sledil napad Alberta Contadorja. Pol kilometra pozneje je pedala na polno pohodil Christopher Froome, ki je hitro ulovil Contadorja. Manj kot tristo metrov do cilja je bil ujet tudi Busche. Etapno zmago je slavil Froome. Contador je bil drugi in Busche tretji. Dennis je zaostal minuto in rumeno majico vodilnega predal Froomeu. Kristijan Koren je z zaostankom dobrih treh minut in pol zasedel 39. mesto in nazadoval na 27. mesto v skupnem seštevku dirke.

Ne spreglejte