Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2013,
17.35

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jani Brajkovič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Sobota, 7. 9. 2013, 17.35

1 leto, 9 mesecev

Francoz Geniez v Franciji do zmage na dirki po Španiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoz Alexandre Geniez je zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Španiji. Vincenzo Nibali ostaja vodilni v skupnem seštevku dirke. Brajkovič 51. v etapi in 26. skupno.

Na štartu 225 kilometrov dolge etape, ki je bila najdaljša na letošnji dirki, je bilo 159 kolesarjev. Že sama dolžina etape je bila danes ena prvih ovir, medtem ko so etapo peklensko naredili še štirje kategorizirani vzponi prve kategorije in dež. Slednji se je v zadnjih tridesetih kilometrih usmilil kolesarjev in na ciljnem vzponu jih je pozdravilo celo sonce. Vsega skupaj so kolesarji danes prekolesarili dobrih 80 kilometrov vzpona. Najprej je bil na sporedu vzpon na prelaz Canto, ki je bil dolg 24.4 kilometra. Sledil je vzpon na prelaz Bonaigua, ki je bil dolg točno 20 kilometrov. Zatem je bil na sporedu 19.2 kilometra dolg vzpon na prelaz Port de Bales. Sledil je še ciljni vzpon v Peyragudes do katerega so morali kolesarji najprej preko vzpona Peyresourde po katerem je sledilo slabe tri kilometre spusta ter dobre tri kilometre dolg ciljni vzpon. Današnja etapa se je končala v Franciji v katero so kolesarji prikolesarili na stopetdesetem kilometru etape.

Ob vzponu na prvi gorski cilj je glavnini pobegnila skupina osemindvajsetih kolesarjev. Med ubežniki je bil David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA) najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku dirke. Za vodilnim Vincenzom Nibalijem je zaostajal nekaj več kot 11 minut. Na čelu glavnine so bili večji del etape kolesarji Astane, ki niso dovolili, da bi si ubežniki prikolesarili preveliko prednost. Mikael Cherel (Ag2r-La Mondiale), Warren Barguil (Argos-Shimano), Andre Cardoso (Caja Rural-Seguros RGA), Nicolas Edet (Cofidis), Alexandre Geniez (FDJ.fr) in Francis De Greef (Lotto-Belisol) je bila šesterica ubežnikov, ki je prva prečkala drugi gorski cilj. Glavnina je za njimi zaostajala slabih sedem minut. Pri vzponu na tretji gorski cilj sta v ospredju ostala le še Geniez in Cardoso. Slednji na spustu ni mogel slediti Francozu, ki je prvi pričel ciljni vzpon. Geniez je bil na poti k etapni zmagi saj je bil zaostanek glavnine za njim na pričetku vzpona več kot 5 minut. A tudi v glavnini so se pričeli vrstiti poskusi pobega in 8 kilometrov do cilja je bilo ob Nibaliju le še 9 kolesarjev. Tempo na čelu skupine najboljših je narekoval Hrvat Robert Kišerlovski (RadioShack-Leopard), ki je pripravljal teren za napad Christopherja Hornerja. Ko je slednji na vso moč pritisnil na pedala so mu lahko sledili le še Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Joaquin Rodriguez in Domenico Pozzovivo.

Medtem ko je Geniez že proslavljal svojo največjo zmago v karieri, so bili favoriti od cilja oddaljeni še več kot kilometer. Drugo mesto v etapi je zasedel Michele Scarponi, ki je bil prav tako član ubežne skupine osemindvajsetih kolesarjev. Sledil je Nicolas Roche, ki je bil 3., Nibali pa 4. V skupnem seštevku dirke Nibali ostaja na 1. mestu. Slovenec Jani Brajkovič je etapo končal na 51. mestu in nazadoval na 26. mesto v skupnem seštevku. Zelo solidno je z etapo opravil tudi Grega Bole, ki je zaostal 24 minut in osvojil 70. mesto. Tudi v današnji etapi je odstopilo veliko kolesarjev. Luke Rowe (Sky), Tomasz Marczynski (Vacansoleil-DCM), Baden Cooke (Orica-GreenEdge), Philippe Gilbert (BMC Racing), Graeme Brown (Belkin), Daniel Schorn (NetApp-Endura), Simone Stortoni (Lampre-Merida), Tony Martin, Zdenek Stybar in Kristof Van De Walle (vsi Omega Pharma-Quick Step) so kolesarji katerih imena so bila objavljena že med etapo.

Ne spreglejte