Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 6. 2014,
21.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jan Polanc

Ponedeljek, 16. 6. 2014, 21.30

8 let

Ekipa Lampre-Merida z zelo močno zasedbo na dirki Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodstvo italijanske kolesarske ekipe Lampre-Merida je danes uradno objavilo seznam osmerice kolesarjev, ki bodo od četrtka do nedelje nastopali na 21. kolesarski dirki Po Sloveniji (2.1).

Že dolgo časa je znano, da bodo na letošnji dirki nastopili kolesarji 18 ekip, od katerih imajo štiri licenco WorldTour. Ena izmed ekip najvišjega kakovostnega razreda je ekipa Lampre-Merida, katere član je tudi Jan Polanc. Poleg mladega Slovenca, ki je lansko dirko končal na drugem mestu v skupnem seštevku in osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja, bodo na tekmovanju nastopili še nekdanji zmagovalec dirke Po Sloveniji Diego Ulissi, zmagovalec lanske dirke po Španiji Američan Christopher Horner, Italijani Filippo Pozzato, Manuele Mori, Niccolo Bonifazio, Davide Cimolai ter Kitajec Xu Gang. Kolesarji ekipe Lampre-Merida so letos slavili 12 zmag na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze. Od kolesarjev, ki bodo nastopili na dirki Po Sloveniji, je štiri zmage dosegel Diego Ulissi, eno pa šprinter Niccolo Bonifazio. Največji sloves imata Christopher Horner, ta se na dirke vrača po hudi prometni nesreči v aprilu, in Filippo Pozzato, ki je v svoji dosedanji profesionalni karieri zmagal na dveh etapah na dirki po Franciji, v skupnem seštevku dirke od Tirenskega do Jadranskega morja (2003) ter na enodnevni dirki Milano‒San Remo (2006), HEW Cyclassics (2005), GP Ouest France Plouay (2013), E3 Prijs Vlaanderen (2009) in Omloop Het Volk (2007). Že leta 2002 je kot član ekipe Mapei-Quick Step zmagal na 4. (Ljubljana) in 7. etapi (Novo mesto) dirke Po Sloveniji.

Največ na dirki lahko pričakujemo prav od Polanca, ki bo imel največ spodbude. Poleg tega bo imel ob sebi izkušene moštvene kolege, od katerih se po poškodbi na dirke vrača Christopher Horner, drugi najstarejši kolesar v karavani ekip z licenco WorldTour in najstarejši zmagovalec ene izmed tritedenskih dirk (Vuelta 2013). A Horner je vedno, ko nastopi na dirki, dovolj dobro pripravljen, da lahko poseže tudi po visokih uvrstitvah. Prvi nastop po dirki po Italiji, kjer je slavil dve etapni zmagi, čaka Diega Ulissija. Ta postaja najbolj prepoznaven kolesar ekipe in zagotovo ne bo čakal tekmecev, če se bo dobro počutil. Zaradi bolezni je z dirke po Italiji odstopil pred začetkom 18. etape. Leta 2011 je že zmagal v skupnem seštevku dirke Po Sloveniji, medtem ko je dobil tudi 3. etapo s ciljem na Golteh. Poleg rumene majice je na takratni dirki osvojil še belo majico najboljšega mladega kolesarja ter majico najboljšega v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev. Na dirki Po Sloveniji je Ulissi nastopil tudi leta 2012, a ni bil niti približno tako dober kot leto pred tem. Da je Ulissi izjemen talent, pove že dejstvo, da je od kolesarjev, ki so doslej slavili zmago v skupnem seštevku dirke Po Sloveniji, najmlajši. Ob zmagi leta 2011 je bil star 21 let 11 mesecev in štiri dni. Najstarejši kolesar, ki je slavil zmago na dirki Po Sloveniji, je bil prav lanski zmagovalec Radoslav Rogina, ta je bil ob lanskem zmagoslavju star 34 let, tri mesece in 13 dni.

Ne spreglejte