Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2024,
13.02

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sobota, 6. 7. 2024, 13.02

3 mesece

Dirka po Franciji, 8. etapa, Semur-en-Auxois–Colombey-les-Deux-Eglises (183,4 km)

Bini še drugič v polno, Pogačar in Roglič varno v cilju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,28
Biniam Girmay | Biniam Girmay je na Touru dosegel drugo etapno zmago in še povečal prednost v boju za zeleno majico najboljšega po točkah.  | Foto Reuters

Biniam Girmay je na Touru dosegel drugo etapno zmago in še povečal prednost v boju za zeleno majico najboljšega po točkah.

Foto: Reuters

Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche-Wanty), nosilec zelene majice najboljšega po točkah, je veliki zmagovalec osme etape Dirke po Franciji. Na trasi od Semur-en-Auxoisa do Colombey-les-Deux-Eglisesa (183,4 km) je bil najboljši v sprintu glavnine. Etapo je zaznamoval pobeg Jonasa Abrahamsena (Uno-X Mobility), ki je bil razglašen za najbolj borbenega kolesarja etape. Med favoriti ni sprememb, Tadej Pogačar in Primož Roglič sta varno pripeljala do cilja. Pogačar ima pred prvim zasledovalcem Remcom Evenepoelom 33 sekund naskoka, pred Jonasom Vingegaardom na tretjem mestu pa minuto in 15 sekund. Drugi slovenski zvezdnik Primož Roglič je skupno četrti z 1:36 minute zaostanka. 

PODROBNEJE: 8. etapa Dirke po Franciji (Semur-en-Auxois–Colombey-les-Deux-Eglises, 183,4 km)

Cilj! Biniam Girmay (Intermarche-Wanty) je prvi prečkal ciljno črto! Drugo mesto je osvojil Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck, tretje pa Arnaud De Lie (Lotto Dstny), ki se je skušal v zadnjih metrih vriniti med oba vodilna, a mu je zmanjkalo prostora. Vsi Slovenci so varno v cilju. 

Results powered by FirstCycling.com

Šest km do cilja: Do ciljne črte se bo cesta spuščala, upamo, da ne bo prišlo do padca. Medtem pa tragična novica iz Dirke po Avstrije, kjer je na spustu z Grossglocknerja umrl 25-letni kolesar Andre Drege. 

14 km do cilja! Bega je konec! Glavnina, v kateri sta tudi Pogačar in Roglič, je ujela Abrahamsena, ki je danes zagotovo pustil velik pečat v etapi Toura. Povečal je svojo prednost v boju za pikčasto majico (13 točk pred Pogačarjem) in bil razglašen za najbolj borbenega kolesarja 8. etape. Tempo glavnine narekujejo ekipe UAE Emirates, INEOS Grenadiers, Astana Qazaqstan, ki spet računa na Cavendisha in Israel - Premier Tech.

20 km do cilja: Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) ima samo še pol minute prednosti pred glavnino. 

35 km do cilja: Prednost Abrahamsena, ki je v begu že ves dan in bo razglašen za najbolj borbenega kolesarja, počasi kopni. Pred glavnino ima samo še dve minuti in pol naskoka. Spet dežuje. Ekipe v glavnini so močno pospešile. Ob močnem navijanju tempa sta zaostala tudi Michael Matthews (Jayco AlUla) in Phil Bauhaus (Bahrain - Victorious), Pogačar in Roglič brez težav sledita tempu.

Jonas Abrahamsen | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

60 km do cilja: Abrahamsen (Uno-X Mobility) je osvojil tudi zadnji gorski cilj današnje etape Côte de Giey-sur-Aujon (skupaj ima 33 točk), v ozadju pa glavnina počasi zmanjšuje zaostanek. Ta zdaj znaša dobre štiri minute. Na obzorju lahko vidimo tene oblake. Bo etapo začinil dež?

87 km do cilja: Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) je prvi prečkal tudi četrti gorski cilj etape Côte de Santenoge in še povečal prednost v boju za pikčasto majico.

100 km do cilja: Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) je še vedno osamljeni jezdec na čelu dirke. Glavnina s favoriti še vedno zaostaja šest minut.

113 km do cilja: Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) je danes res odlično razpoložen. Še vedno vozi na čelu dirke in ima že več kot šest minut naskoka pred glavnino.

124 km do cilja: Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), ki ima pred glavnino že več kot pet minut in pol naskoka, je prvi prečkal leteči cilj in osvojil 20 točk. Sprint glavnine in novih 17 točk je dobil nosilec zelene majice Biniam Girmay (Intermarché - Wanty). Tik za njim je ciljno črto prečkal njegov moštveni kolega Gerben Thijssen, četrti pa je bil lanski nosilec zelene majice Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck), ki je bil zaradi oviranja Wouta Van Aerta v zaključnem sprintu 6. etape kaznovan. 

135 km do cilja: Še 10 kilometrov do letečega cilja v mestu Lamargelle.

144 km do cilja:  Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) je sam prečkal tudi tretji gorski cilj etape Côte de Verrey-sous-Salmaise in je še poveča prednost v seštevku za pikčasto majico. Na svojem računu ima zdaj 31 točk (danes jih je osvojil 5), Pogačar pa 20. V ozadju ga lovi Jordan Jegat (TotalEnergies), a kot kaže, ga bo še prej ujela glavnina, ki za Abrahamsenom zaostaja že skoraj pet minut. 

148 km do cilja: Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) je zdaj sam na čelu dirke, osvojil je tudi drugi gorski cilj etape Côte de Villy-en-Auxois in se utrdil v vodstvu razvrstitve za najboljšega hribolazca na Touru. Norvežan ima pred glavnino 2:25 minute naskoka. Bisseger in Powless sta počakala na glavnino, Jordan Jegat (TotalEnergies) pa lovi Abrahamsena.

158 km do cilja: Ubežna trojica je že na prvem gorskem cilju 8. etape. Lastnik pikčaste majice Jonas Abrahamsen je pobral dve točki, Neilson Powless pa eno. Mark Cavendish, rekorder po številu etapnih zmag na Touru, se muči v ozadju.

160 km do cilja: Kolesarji so že na prvem od petih kategoriziranih gorskih ciljev na današnji trasi. Prvi gorski cilj bo na Cote de Vitteaux v dolžini dva kilometra (7,3-odstotni naklon). Kolesarji EF Education - EasyPost so močno navili tempo, očitno skušajo spraviti Bena Healyja v beg. V ozadju se trudijo tudi kolesarji ekipe Lotto Dstny, ki danes stavijo na državnega prvaka Belgije Arnauda De Lieja.

13.44 oz. 166 km do cilja: Na trasi močno dežuje, ubežni trio - Neilson Powless in Stefan Bissegger (EF Education - EasyPost) ter nosilec pikčaste majice Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) -, ima že 2:25 minute prednosti pred glavnino. 

13.32 oz. 175 km do cilja: Ubežnemu triu se skuša priključiti še Francoz Quentin Pacher (Groupama - FDJ). Prednost pred glavnino zdaj znaša že 1:38 minute. 

13.25 - Kilometer nič in takoj so se začeli vrstiti napadi! V ekipi EF Education - EasyPost so napovedali agresivno etapo in takoj uresničili svojo napoved. Pred glavnino drvijo trije kolesarji: Neilson Powless in Stefan Bissegger (EF Education - EasyPost) ter nosilec pikčaste majice Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility). Pred glavnino imajo trenutno 30 sekund prednosti.

13.05 - Začela se je zaprta vožnja po okolici mesta, ki gosti etapo. Kilometer nič bodo kolesarji prečkali ob 13.25.

13.00 - Pozdravljeni, ljubitelji kolesarstva. Dan začenjamo z novico o odstopu danskega sprinterja in svetovnega prvaka iz leta 2019 Madsa Pedersena (Lidl-Trek), ki zaradi posledic padca v zaključku 5. etape, z dirko ne bo nadaljeval. "Hematom na levi rami se nikakor ni zmanjšal, še več, rama je bila vse manj gibljiva, zato skorajda ni bilo več možnosti, da bi se obdržal na kolesu," so zapisali pri moštvu. Pedersen, ki se bo zdaj osredotočil na priprave na olimpijske igre, je šele tretji kolesar, ki letos zapušča Tour. Pred njim sta odstopila njegov rojak Casper Pedersen in Italijan Michele Gazzoli. Na startu v mestu Semur-en-Auxois dežuje.

Kaj prinaša 8. etapa Dirke po Franciji?

Po petkovem posamičnem kronometru, na katerem je zmagal Remco Evenepoel pred Tadejem Pogačarjem, Primožem Rogličem in Jonasom Vingegaardom, je danes čas za ravninsko etapo, ki bo imela obilico pasti.

Slovenski šampion je včeraj izgubil nekaj malega v primerjavi z Belgijcem, a je odlično odpeljal kronometer, ki je bil v celoti pisan na kožo Evenepoelu. Zdaj njegova prednost v skupnem seštevku znaša 33 sekund. Tretji Vingegaard je na ravninskem kronometru, ki ni bil po njegovih željah, izgubil nekaj novega časa in zdaj za Pogijem zaostaja 1:15. Pribitek je imel tudi Roglič, ki je pokazal dobre noge, za rumeno majico pa zdaj po novem na četrtem mestu zaostaja 1:36.

Zanimiva trasa osme etape | Foto: A. S. O. Zanimiva trasa osme etape Foto: A. S. O.

Nenehno gor in dol

Kar pet kategoriziranih gorskih ciljev bo na današnji trasi, od tega bosta dva tretje, drugi pa četrte kategorije. A bo vseskozi razgiban teren. Tudi v zaključku ne bo povsem ravno. Povrhu vsega lahko bočni veter povzroči dodatni kaos, zato ni izključeno, da bi bila lahko uspešna tudi ubežna skupina.

Začelo se bo v kraju Semur-en-Auxois. Prvi gorski cilj bo predstavljal Cote de Vitteaux v dolžini dva kilometra (7,3-odstotni naklon). Po spustu bodo imeli kolesarji pred seboj vzpon na Cote de Villy-en-Auxios (2,4 kilometra/5,5 odstotka). Tako kot prvi gorski cilj bo tudi tretji tretje kategorije. Vzpon na Cote de Verrey-sous-Salmaise bo dolg 2,9 kilometra (šestodstotni naklon).

Sledilo bo nekaj predaha, nakar se bo trasa vseskozi dvigovala in spuščala. Na 66. kilometru bo leteči cilj.

Rahel vzpon v cilj

Tadej Pogačar ima ob progi veliko navijačev. | Foto: Guliverimage Tadej Pogačar ima ob progi veliko navijačev. Foto: Guliverimage Naslednji kategoriziran klanec bo predstavljal Cote de Santenoge (1,1 kilometra/8,1 odstotka), ki bo na 97. kilometru.

Ne bo treba čakati dolgo in na vrsto bo prišel zadnji kategoriziran klanec, ki bo prav tako četrte kategorije. Cote de Giey-sur-Aujon ima vrh na 396 metrih in bo na 122. kilometru. Dolg bo 1,2 kilometra in bo imel 8,4-odstotni povprečni naklon.

Zadnjih 20 kilometrov bo prav tako zanimivih, saj se bodo kolesarji povzpeli na nekategoriziran vzpon Sexontaines, cilj pa bo prav tako predstavljal rahlo vožnjo navkreber s povprečnim štiriodstotnim naklonom.

Zanimivo bo videti, kako se bodo dneva lotile ekipe s šprinterji. V ravninski etapi je tudi 2.400 višinskih metrov lahko za kakšnega šprinterja težji zalogaj. Zlasti ob neizprosnem tempu. Prav vsi favoriti za skupno zmago na Touru, vključno s Pogačarjem in Rogličem, se zavedajo, da bodo morali biti tudi v današnji etapi zelo pazljivi in se izogniti vsem pastem.

Skupni vrstni red pred osmo etapo

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           27:16:23
  2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)           + 0:33
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Visma | Lease a Bike)           1:15
  4. Primož Roglič (Slo/Red Bull - BORA - hansgrohe)         1:36
  5. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                  2:16
  6. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                2:17
  7. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             2:31
  8. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 3:35
  9. Matteo Jorgenson (ZDA/Visma | Lease a Bike)           4:03
 10. Aleksandr Vlasov (Rus/Red Bull - BORA - hansgrohe)      4:36
...
 78. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)               53:09
104. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)           1:06:51
129. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                    1:18:36

...

 

Ne spreglejte