Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2013,
22.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dirka po Italiji Grega Bole Luka Mezgec

Četrtek, 2. 5. 2013, 22.04

8 let

Deset pomembnih informacij v povezavi z Girom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V soboto se bo s 1. etapo v Neaplju pričela letošnja kolesarska dirka po Italiji. Na dirki bo nastopilo 207 kolesarjev iz triindvajsetih ekip. Med njimi tudi Bole, Mezgec in Vrečer.

Dejstvo je, da bodo na dirki nastopili tudi trije slovenski kolesarji. Tako Grega Bole (Vacansoleil-DCM), Luka Mezgec (Argos-Shimano) kot Robert Vrečer (Euskaltel-Euskadi) so debitanti na dirki. Vsi trije zagotovo že vedo kaj jih čaka na dirki. Da pa bo slednjo lažje spremljati si lahko preberete nekaj informacij povezanih z dirko.

Časovni odbitki: Časovni odbitki so na razpolago na vseh etapah z izjemo kronometrov. Časovni odbitek prinesejo 1., 2. in 3. mesto v etapi ter 1., 2. in 3. mesto na letečih ciljih. Z izjemo 1. etape in kronometrov bosta v vsaki etapi dva leteča cilja, kjer bo na razpolago 6, 4 in 2 odbitni sekundi. Prvi trije kolesarji v etapi prejmejo 20, 12 in 8 sekund časovnega odbitka. Vsekakor so časovni odbitki izjemno pomembni za vse kolesarje, ki bodo hoteli biti uvrščeni čim višje v skupnem seštevku dirke.

Etape, ki se končajo s ciljnim vzponom: Na letošnji dirki se bo sedem etap končalo s ciljnim vzponom. To so 10., 11., 14., 15., 18., 19. in 20. etapa.

Majice na dirki: Na dirki bodo na razpolago štiri majice. Vodilni kolesar v skupnem seštevku bo kolesaril v roza majici vodilnega. Vodilni kolesar v skupnem seštevku po točkah bo kolesaril v rdeči majici, vodilni kolesar v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev bo kolesaril v modri majici, medtem ko bo bela majica namenjena najboljšemu mlademu kolesarju v skupnem seštevku dirke.

Denarne nagrade: Nagradni sklad dirke po Italiji je veliko manjši kot nagradni sklad dirke po Franciji. Znaša natanko 1.383.110 evrov. Od tega zmagovalec (roza majica) prejme 90.000, medtem ko drugo in tretje uvrščena kolesarja v skupnem seštevku prejmeta 50.000 in 20.000 evrov. Etapna zmaga je vredna 11.010 evrov, medtem ko bo denarno nagrado vsako etapo prejelo prvih dvajset kolesarjev. Za uvrstitev od 10. do 20. mesta ta znaša 276 evrov. Kolesar, ki bo osvojil rdečo majico bo prejel 71.500 evrov, kolesar, ki bo osvojil modro majico pa bo prejel 45.800 evrov.

Kje v živo spremljati dirko: Dirko bo v živo prenašal tudi Eurosport, medtem ko bo Giro s strani organizatorjev pokrit s strani vseh družbenih omrežij.

Facebook - giroditalia Twitter - @giroditalia Google plus - Giro d'Italia Instagram - @giroditalia Streaming - www.rai.tv (prenos bo le na ozemlju Italije)

Prvič na Giru: Prvič bosta na Giru nastopila kolesarja iz Kitajske in Grčije. To sta Cheng Ji (Argos-Shimano) in Ioannis Tamouridis (Euskaltel-Euskadi). Petindvajsetletni Cheng je lani postal prvi kitajski kolesar, ki je nastopil na dirki po Španiji. Na Giru bo Chenga spremljalo 9 novinarjev, medtem ko bo državna televizija CCTV le zaradi njegovega nastopa prenašala vse etape letošnje dirke.

Najstarejši in najmlajši kolesar na dirki: Najstarejši kolesar bo Italijan Stefano Garzelli. Član italijanske ekipe Vini Fantini-Selle Italia bo 16. julija dopolnil 40 let. Skoraj pol leta mlajši je Nemec Danilo Hondo (RadioShack-Leopard), ki bo drugi najstarejši kolesar na dirki. Najmlajši kolesar bo Avstralec Luke Durbridge. Kolesar avstralske ekipe je 9. aprila dopolnil 22 let.

Kolesarji, ki so že zmagali vsaj eno tritedensko dirko: Na Giru bo nastopilo osem kolesarjev, ki so v svoji dosedanji karieri uspeli zmagati Giro, Tour ali Vuelto. To so Bradley Wiggins (Sky, Tour 2012), Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp, Giro 2012), Michele Scarponi (Lampre-Merida, Giro 2011), Cadel Evans (BMC Racing, Tour 2011), Juan Jose Cobo (Movistar, Vuelta 2011), Vincenzo Nibali (Astana, Vuelta 2010), Danilo Di Luca (Vini Fantini-Selle Italia, Giro 2007) in Stefano Garzelli (Vini Fantini-Selle Italia, Giro 2000).

Etape, ki so namenjene šprinterjem: Prvič v zadnjih letih se bo Giro pričel in končal z etapo v kateri lahko pričakujemo ciljni šprint glavnine. Tako lahko pričakujemo, da lahko v 1., 5., 6., 12., 13., 17. in 21. etapi pride do ciljnega šprinta glavnine.

Direktor dirke: Dirka, ki bo letos na sporedu že 96., je imela doslej le pet direktorjev. Sedanji je Michele Acquarone, ki je leta 2011 na tem mestu nasledil Angela Zomegnana. Acquarone je leta 2000 pričel delati za družbo RCS Sport, ki je organizator dirke. Od vseh dosedanjih naj bi bil najlažje dosegljiv.

Ne spreglejte