Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
19.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dirka po Švici

Torek, 11. 6. 2013, 19.25

8 let

Demare zmagovalec etape, Vrečerju majica najboljšega na gorskih ciljih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmagovalec 4. etape kolesarske dirke po Švici (2.WT) je Francoz Arnaud Demare. Švicar Mathias Frank ostaja vodilni v skupnem seštevku dirke. Robert Vrečer ujet tri kilometre pred ciljem.

V 161 kilometrov dolgi etapi so bili na sporedu trije kategorizirani vzponi. Najprej so morali kolesarji opraviti z vzponoma druge ter nato še z vzponom četrte kategorije. Že na drugem kilometru so se v beg podali Jens Voigt (RadioShack-Leopard), Olivier Kaisen (Lotto-Belisol) in Slovenec Robert Vrečer (Euskaltel-Euskadi). Ker je bila etapa glede na profil namenjena šprinterjem, ekipe, ki so danes računale na etapni uspeh, ubežnikom niso dovolile, da bi si prikolesarili prednost, večjo od štirih minut. Petinpetdeset kilometrov do cilja so imeli ubežniki pred glavnino še dobri dve minuti prednosti. Pred njimi je bil vzpon na drugi kategorizirani vzpon v etapi. Na prvem je prvi črto, ki označuje vrh vzpona, prečkal Vrečer. Ob pričetku vzpona, ki je bil vse prej kot lahek, je Kaisen odpadel od preostalih dveh ubežnikov. Tudi ta gorski cilj je prvi prečkal Vrečer. Skupaj z Voigtom sta pričela spust, medtem ko je glavnina za njima zaostajala nekaj sekund več kot 2 minuti.

Vrečer in Voigt sta složno narekovala tempo na čelu in prva prečkala tudi zadnji gorski cilj v etapi. Tudi tokrat je zmagal Vrečer. Do cilja je bilo še 25 kilometrov. Njuna prednost je znašala le še minuto in 45 sekund pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekipe Omega Pharma-Quick Step. Deset kilometrov do cilja je glavnina zaostajala še 35 sekund, a Vrečer in Voigt se nista dala. Pet kilometrov do cilja se je Voigt uspel otresti Vrečerja. Glavnina je 3 kilometre do cilja ulovila Vrečerja, medtem ko je imel Voigt še 15 sekund prednosti. A tudi on je bil ujet le kilometer kasneje. V zadnjih dveh kilometrih se je najboljše znašel Arnaud Demare, ki je prvi pričel zadnji levi zavoj dobrih 150 metrov do cilja. Demare je slavil zmago, medtem ko sta Matthew Goss in Tyler Farrar zasedla 2. in 3. mesto. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Švicar Mathias Frank še naprej ostaja odet v rumeno majico vodilnega. Etapo so v glavnini končali tudi Grega Bole, Jani Brajkovič in Simon Špilak. Robert Vrečer, ki je bil v begu 156 kilometrov, je po zaslugi zmage na vseh treh gorskih ciljih oblekel majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev. V slednji bo kolesaril v 176 kilometrov dolgi 5. etapi. V slednji bo na sporedu pet klancev četrte kategorije. "Vseskozi sem se zavedal, da ni veliko možnosti, da nam uspe v cilj prikolesariti pred glavnino. Zato sem se osredotočil na gorske cilje in lahko rečem, da je danes za menoj dober dan. Tudi noge so se nekoliko boljše vrtele kot doslej," je po etapi za Sportal povedal Vrečer, ki je še dodal, da "ni bilo v zaključku nikomur lahko. Trpela sva oba z Jensom, ki je res pravi borec."

Ne spreglejte