Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2014,
17.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja Alberto Contador

Torek, 18. 3. 2014, 17.26

8 let

Contador zmagovalec dirke od Tirenskega do Jadranskega morja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Enaintridesetletni Španec Alberto Contador je zmagovalec 49. kolesarske dirke od Tirenskega do Jadranskega morja (2.WT). V zadnji, 7. etapi je zmago slavil 26-letni Italijan Adriano Malori.

Zadnji dan dirke so se kolesarji pomerili v posamičnem kronometru na 9,2 kilometra dolgi trasi s štartom in ciljem v mestecu San Benedetto del Tronto. Najhitreje ja z njo opravil Adriano Malori, ki letos nastopa za špansko ekipo Movistar. To je že njegova druga letošnja zmaga na posamičnem kronometru, saj je bil najboljši tudi na dirki Tour du San Luis. Na drugem mestu je kronometer končal štirikratni svetovni in nekdanji olimpijski prvak v tej disciplini Fabian Cancellara. Na 3. mesto se je uvrstil aktualni olimpijski prvak v kronometru Bradley Wiggins, medtem ko je bil trikratni svetovni prvak v tej disciplini Tony Martin četrti. Alberto Contador, Nairo Quintana ter Roman Kreuziger so s kronometrom opravili po pričakovanjih in ni prišlo do sprememb pri vrhu skupnega seštevka. Odlično je nastopil tudi Hrvat Robert Kišerlovski, ki je dirko končal na 7. mestu v skupnem seštevku.

Končne zmage se je veselil Alberto Contador. Od leta 2012, ko je zmagal v skupnem seštevku dirke po Španiji, je to za Contadorja prva zmaga na etapni dirki. Vsekakor je s tem nakazal, da se vrača na pota stare slave, k čemur je pripomoglo tudi dejstvo, da je zamenjal trenerja. Zanj od zdaj skrbi Nizozemec Steven De Jong. Nekdanji profesionalni kolesar je svojo kariero zaključil ob koncu leta 2009 ter že naslednje leto pričel delati kot športni direktor v britanski ekipi Sky. Slednjo je oktobra 2012 zapustil ter lani postal eden izmed športnih direktorjev v ekipi Saxo-Tinkoff, ki se letos imenuje Tinkoff-Saxo. "Moj trener je De Jongh in najino sodelovanje je že obrodilo sadove," je na tiskovni konferenci po predzadnji 6. etapi dejal Contador, ki je v svoji karieri zmagal dirko po Italiji ter po dvakrat dirko po Franciji in dirko po Španiji. Letos je vknjižil že 4 zmage.

Na dirki sta nastopala tudi Slovenca Jani Brajkovič in Kristijan Koren. Slednji je pomagal svojim kapetanom in pilil formo za spomladanske enodnevne klasične dirke v Belgiji. Veliko manj kot Koren je s svojim dirkanjem lahko zadovoljen Brajkovič, ki je od dirke, vsaj glede rezultatskih dosežkov, pričakoval veliko več.

Ne spreglejte