Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2020,
16.35

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Četrtek, 22. 10. 2020, 16.35

3 leta, 6 mesecev

Dirka po Italiji, 18. etapa

Avstralec junak brutalne etape Gira, rožnata majica ima novega lastnika #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82
Jai Hindley Dirka po Italiji 18. etapa | Avstralec Jai Hindley iz ekipe Sunweb je zmagovalec kraljevske 18. etape Dirke po Italiji in drugouvrščeni v skupnem seštevku rožnate dirke.  | Foto Dirka po Italiji

Avstralec Jai Hindley iz ekipe Sunweb je zmagovalec kraljevske 18. etape Dirke po Italiji in drugouvrščeni v skupnem seštevku rožnate dirke. 

Foto: Dirka po Italiji

18. etapa Dirke po Italiji, ki je na legendarnem prelazu Stelvio (2.757 m) dosegla najvišjo točko letošnjega Gira, je pričakovano postregla z razburljivim dogajanjem. Po šestih urah obračanja pedal se je z etapno zmago ovenčal 24-letni Avstralec Jai Hindley iz ekipe Sunweb, ki je v zadnjih metrih ugnal Britanca Taa Geoghegana Harta (Ineos), rožnato majico pa je oblekel Nizozemec Wilco Kelderman (Sunweb).  Slovenski kolesar Domen Novak (Bahrain-McLaren) je etapo končal na odličnem 12. mestu. 

  V zadnjih metrih je ugnal Britanca Taa Geoghegana Harta iz ekipe Ineos Grenadiers. | Foto: LaPresse V zadnjih metrih je ugnal Britanca Taa Geoghegana Harta iz ekipe Ineos Grenadiers. Foto: LaPresse

Dvaindvajsetletni Portugalec Joao Almeida (Deceuninck - Quick Step), ki je imel pred štartom 18. etape pred novim vodilnim Wilcom Keldermanom (Sunweb) 17 sekund prednosti, se je tako po 15 dneh moral posloviti od rožnate majice. Danes se je boril in stiskal zobe, a se mu ni izšlo. 48 kilometrov pred ciljem je odpadel iz vodilne skupine.

Vrhunci 18. etape Dirke po Italiji:

Kelderman, ki je skoraj uro in pol kolesaril sam, je v cilj pripeljal kot peti, a je izgubil več kot dve minuti in ima v skupnem seštevku pred prvim zasledovalcem, junakom 18. etape in vodilnim v seštevku mladih kolesarjev Hindleyjem, zgolj 12 sekund prednosti, pred Britancem Geogheganom Hartom iz ekipe Ineos Grenadiers, zmagovalcem 15. etape, pa 15.

Hindley s pokalom Vincenza Torrianija, pokojnega organizatorja Gira, tega podelijo zmagovalcu etape, ki ima traso speljano prek najvišje točke. | Foto: LaPresse Hindley s pokalom Vincenza Torrianija, pokojnega organizatorja Gira, tega podelijo zmagovalcu etape, ki ima traso speljano prek najvišje točke. Foto: LaPresse

Hindley, ki je do zadnjih metrov samo sledil Geoghegan Hartu, nato pa silovito pospešil in prvi prečkal ciljno črto, je zmago na tako zahtevni etapi opisal kot neverjetno in kot velik korak v svoji karieri, dvojni ekipni uspeh pa je ocenil kot plod odlične taktike, ki so jo skovali v ekipi.

Dirka po Italiji 18. etapa | Foto: LaPresse Foto: LaPresse

"Vedel sem, da bo moral Geoghegan Hart dirkati do ciljne črte, iz ekipe pa so mi sporočili, da mu moram le slediti, saj bo Kelderman oblekel rožnato majico. To sem storil, zgrabil priložnost in dobil etapo," je povedal po etapi.

Hindley se je tik pred vrhom Stelvia kar nekaj časa spopadal s težavami pri oblačenju anoraka: 

Tudi Kelderman je bil nasmejan, a je z odgovorom na vprašanje novinarja italijanske televizije RAI, zakaj ga Jai danes ni počakal, ampak je kolesaril za svoj rezultat, odgovoril, da tega tudi sam ne ve, dal vedeti, da bi se današnji zmagovalec v duhu ekipnega duha nemara moral odzvati drugače.

"To je bila najtežja etapa v moji karieri. Imeli smo cilj in zdaj smo ga dosegli. Obleči rožnato majico so bile po vseh težkih letih moje sanje. Zelo sem srečen," je povedal 29-letni Nizozemec, ki bo prihodnji dve sezoni dirkal za ekipo Bora-hansgrohe.

Wilco Kelderman iz ekipe Sunweb je novi vodilni na Dirki po Italiji.  | Foto: LaPresse Wilco Kelderman iz ekipe Sunweb je novi vodilni na Dirki po Italiji. Foto: LaPresse

Wilco Kelderman je postal deveti nizozemski kolesar, ki je kadarkoli oblekel rožnato majico. Zadnji pred njim s to častjo je bil moštveni kolega Primoža Rogliča Tom Dumoulin, ki se je v rožnato odel leta 2018 po uvodnem kronometru Gira v Jeruzalemu. Dumoulin je tudi edini Nizozemec, ki je kadarkoli zmagal v skupnem seštevku rožnate dirke (2017).

Zadnji kilometer 18. etape:

Izkazal se je tudi Pello Bilbao (Bahrain-McLaren), ki je tudi s pomočjo slovenskega moštvenega kolega Domna Novaka etapo končal na tretjem mestu (+45 sekund) in v skupnem seštevku za rožnato majico napredoval s 5. na 4. mesto. Za vodilnim zaostaja minuto in 18 sekund.

Mesto za njim je Almeida, ki ima za novim vodilnim dve minuti in 16 sekund zaostanka.

Dennis: MVP kraljevske etape

Pokal Cima Coppi, ta pripade kolesarju, ki prvi doseže najvišjo točko Gira, v tem primeru vrh legendarnega kolesarskega paradiža, prelaza Stelvio na nadmorski višini 2.757 metrov, ki je bil za gledalce zaprt, je presenetljivo osvojil Rohan Dennis, specialist za kronometer iz ekipe Ineos Grenadiers.

Avstralec Rohan Dennis je prejemnik pokala Cima Coppi, ki pripade kolesarju, ki prvi doseže najvišjo točko Gira, v tem primeru vrh legendarnega kolesarskega paradiža, prelaza Stelvio na nadmorski višini 2.757 metrov. | Foto: LaPresse Avstralec Rohan Dennis je prejemnik pokala Cima Coppi, ki pripade kolesarju, ki prvi doseže najvišjo točko Gira, v tem primeru vrh legendarnega kolesarskega paradiža, prelaza Stelvio na nadmorski višini 2.757 metrov. Foto: LaPresse

Domen Novak v cilj kot 12.

Novak je v cilj pripeljal na visokem 12. mestu z zaostankom 8 minut in 15 sekund, njegov moštveni kolega Jan Tratnik, zmagovalec 16. etape, pa je današnjo končal na 74. mestu z zaostankom 47 minuti.

Jutri je pred kolesarji ravninska, a z 258 kilometri od Morbegna do Astija najdaljša etapa letošnjega Gira. V soboto bo na sporedu spremenjena predzadnja etapa s trikratnim vzponom na Sestriere, v nedeljo pa se bo dirka v Milanu končala s še tretjim posamičnim kronometrom.

Izidi, 18. etapa (Pinzolo - Laghi di Cancano, 207 km):

 1. Jai Hindley (Avs/Sunweb)                        6:03:03
 2. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)      isti čas
 3. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)               + 0:46
 4. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                        1:25
 5. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                       2:18
 6. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)                4:04
 7. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)           4:51
 8. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)           isti čas
 9. Hermann Pernsteiner (Avt/Bahrain-McLaren)
10. Fausto Masnada (Ita/Deceuninck-Quick-step)         4:55
...
12. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                  8:15
74. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)                 47:05

Skupno:

 1. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                   77:46:56
 2. Jai Hindley (Avs/Sunweb)                         + 0:12
 3. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)          0:15
 4. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)                 1:19
 5. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)           2:16
 6. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                        3:59
 7. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)                5:40
 8. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)               5:47
 9. Fausto Masnada (Ita/Deceuninck-Quick-step)         6:46
10. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                   7:28
...
54. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)               2:32:33
67. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)               2:58:55

Primož Roglič Vuelta 2020
Sportal Dan Martin do etapne zmage, Roglič spet drugi in ostaja v rdečem
Ne spreglejte