Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 10. 2014,
19.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

team building Tinkoff-Saxo kolesarstvo

Petek, 31. 10. 2014, 19.00

8 let

Alberto Contador in Peter Sagan pred nenavadnim izzivom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kolesarska ekipa Tinkoff-Saxo v Tanzaniji začenja neobičajno druženje. V okviru petdnevnega team buildinga naj bi splezali na najvišji vrh afriške celine Kilimandžaro. Nora ali posrečena domislica?

Bržkone bi se marsikdo odločil za prvi odgovor. Drobna kolesarska telesa si je težko predstavljati, kako plezajo na pettisočake, a menedžer ruskega kolesarskega kluba Tinkoff-Saxo Bjarne Riis je prepričan, da gre za odlično idejo.

Devetdesetčlanska ekipa kolesarjev in spremljevalcev naj bi se tako kar najbolje spoznala, povezala in skupaj doživela nekaj, kar jih bo družilo v nadaljevanju sezone, po drugi strani pa se bodo visoke klubske glave tako lahko na lastne oči prepričale, kdo od kolesarjev ima vodstvene sposobnosti, kako se spopadajo s pritiskom in kako se znajdejo na neznanem terenu. "Ne gre samo za vzpon na Kilimandžaro, gre za vključevanje novincev v klub in postavljanje temeljev za sezono 2015," je za spletni portal Cyclingnews pojasnil Riis, nekdanji profesionalni kolesar, ki je svoje "fante" v preteklih letih na priprave popeljal že na Dansko, v Izrael, na Kanarske otoke in v Južno Afriko.

Pohodniške avanture se bodo udeležili vsi kolesarji, ki bodo v sezoni 2015 pedale vrteli za ekipo Tinkoff-Saxo, med njimi tudi Alberto Contador in najbolj zveneči klubski pridobitvi Ivan Basso in Peter Sagan, ter spremljevalno osebje, ki sta ga letos okrepila Bobby Julich in Sean Yates, vsega skupaj naj bi skupina štela kar 90 oseb.

Za zdaj so nad idejo, ki vključuje pet dni hoda od šest do osem ur na dan s težkim nahrbtnikom na ramenih, vsi navdušeni, vsaj javno dajejo tak vtis. Morda se tega potihoma še najmanj veseli prvo ime ekipe, Španec Contador, ki je pred kratkim prestal manjši poseg na kolenu, poškodoval se je ob hudem padcu na letošnji Dirki po Franciji in bi verjetno raje okreval nekje drugje. A nič ne de, v javnosti izžareva radovednost in navdušenje.

"Zanima me, kako bodo vse skupaj izpeljali, to je za nas nekaj povsem novega in drugačnega. Na začetku bomo verjetno malce dezorientirani, mi je pa ideja zelo všeč," je dejal v pogovoru za italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport.

Ob uspehu odprave bodo sponzorji razvezali svoj mošnjiček

Pri ekipi Tinkoff-Saxo računajo, da bo 5.895 metrov visoki vrh doseglo vsaj 90 odstotkov članov odprave. Če jim to uspe, bo to velik uspeh tudi po dobrodelni plati.

Sponzorji in tehnični partnerji bodo namreč v primeru, da petdnevni podvig uspešno konča vsaj 70 odstotkov kolesarskih pohodnikov, svoje donacije – te bodo razdelili med sirotišnico v Tanzaniji in tamkajšnji kolesarski klub Arusha – podvojili.

Stroške kolesarskega urjenja v vrednosti 200 tisoč evrov je poravnal lastnik ekipe, ruski poslovnež Oleg Tinkov, ki se pohoda ne bo udeležil. Kot je dopoldne zapisal na Twitterju, je namreč prav danes prestal kolonoskopijo v Münchnu in dodal, da je zdaj menda res gej. Še ena v nizu mogotčevih izjav – spomnimo se tiste, s katero je pozdravil pretepanje na dirkah, in zamisli o milijonu evrov, ki bi ga razdelil med kolesarje, ki bi v eni sezoni nastopili na Giru, Touru in Vuelti – ki na medmrežju redno dvigujejo prah. A to je že druga zgodba …

Ne spreglejte