Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 4. 2021,
11.20

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

COVID-19 Vancouver Canucks liga NHL

Nedelja, 4. 4. 2021, 11.20

3 leta

Brazilska različica koronavirusa med člani kolektiva Vancouver Canucks

Zaskrbljenost v taboru Vancouvra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
Vancouver Canucks | Dvorana Rogers Arena v zadnjih dneh sameva, ustavljene so vse aktivnosti. | Foto Guliverimage

Dvorana Rogers Arena v zadnjih dneh sameva, ustavljene so vse aktivnosti.

Foto: Guliverimage

Pri NHL-ovcu Vancouver Canucks se spoprijemajo z izbruhom bolezni covid-19, iz dneva v dan je med akterji kluba več pozitivnih testov. Dodatne skrbi povzroča podatek, da so pri nekaterih zaznali brazilsko različico (P1), s katero v ligi NHL še niso imeli opravka. V soboto  je bilo na seznamu covid-19 16 igralcev in trije trenerji. Po nekaterih napovedih bi zaradi hitrega širjenja brazilske različice koronavirusa številka v taboru kanadske ekipe, v katerem ima kar nekaj oseb resne koronavirusne zaplete, lahko še narasla.

Vodstvo lige NHL je pred začetkom nove, skrajšane sezone moralo prilagoditi format tekmovanja. Moštva je prerazporedilo v štiri "geografske" divizije, ena od teh je zgolj kanadska, ki so jo naredili zaradi strogih ukrepov na meji oziroma morebitnih težav s karanteno med potovanji med ZDA in Kanado. Pripravili so serijo pravil, ki se jih je v koronačasih treba držati, uvedli obvezna dnevna testiranja, protokole, ki predvidevajo, kdaj mora oseba v izolacijo ...

Največ težav so imeli sprva v taboru Dallas Stars, ekipa je morala v karanteno, več tekem so prestavili, pozneje so se na seznamu covid-19 znašli posamezni igralci, zdaj pa je koronavirus temeljito posegel v slačilnico Vancouver Canucks. Pred dnevi so zaznali prve pozitivne teste, seznam pozitivnih oseb oziroma tistih, ki so bile v rizičnem stiku, se je iz dneva v dan daljšal, po poročanju TSN je bilo v soboto zvečer na njem že 16 igralcev in trije trenerji.

Več oseb zelo bolnih Epidemilogi opozarjajo, da je Britanska Kolumbija postala največje žarišče brazilskega seva zunaj Brazilije. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Epidemilogi opozarjajo, da je Britanska Kolumbija postala največje žarišče brazilskega seva zunaj Brazilije. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Položaj v taboru kanadske ekipe je po poročanju hokejskega "insiderja" Darrena Dragerja zelo resen. "Več igralcev je resno bolnih, ekipa se je znašla v zahtevni situaciji," je Kanadčan v sobotnem pogovoru razkril TSN. Po njegovih besedah je skrb vzbujajoče tudi to, da so pri nekaterih članih franšize potrdili brazilsko različico, različico P1, ki velja za eno bolj nalezljivih. 

Epidemiolog Eric Feigl-Ding je na družbenem omrežju zapisal, da gre v klubu, ki je začasno prekinil vse aktivnosti, pričakovati še več pozitivnih testov. Ob tem je opozoril, da je Britanska Kolumbija postala največje žarišče brazilske različice na svetu zunaj Brazilije.

Šestnajst hokejistov in trije trenerji Vancouver Canucks so na seznamu covid-19 (prejeli so pozitiven test ali bili v rizičnem stiku). | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Šestnajst hokejistov in trije trenerji Vancouver Canucks so na seznamu covid-19 (prejeli so pozitiven test ali bili v rizičnem stiku). Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Z brazilsko različico koronavirusa se v NHL srečujejo prvič

Vodstvo lige NHL se je v tej sezoni že večkrat srečalo s pozitivnimi testi, a po pisanju kanadskih medijev še nikoli z brazilsko različico koronavirusa. Predvidevajo, da bo zaradi izbruha prizadeta celotna ekipa Vancouver Canucks, pričakovati je, da bo pozitiven test prejela večina moštva. 

Vodstvo NHL je ponovno opozorilo vse ekipe na strogo spoštovanje ukrepov. | Foto: Reuters Vodstvo NHL je ponovno opozorilo vse ekipe na strogo spoštovanje ukrepov. Foto: Reuters Koliko tekem bodo morali prestaviti, ni jasno, bodo pa morali močno "pretresti" predviden urnik severne, kanadske skupine. Še vedno verjamejo, da jim bo tudi v tej skupini uspelo izpeljati vseh 56 predvidenih obračunov rednega dela.

Je pa vodstvo tekmovanja znova na vse ekipe naslovilo opozorilno pismo, v katerem poziva vse k strogemu upoštevanju vseh ukrepov (maske morajo nositi tudi cepljene osebe, trenerji ne smejo snemati mask, obiski restavracij so prepovedni, igranje kart je odsvetovano ...).

Ne spreglejte