Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 6. 2015,
21.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

HDD Sij Acroni Jesenice liga INL Anže Pogačar

Sreda, 3. 6. 2015, 21.35

8 let

Za železarje bi bila liga EBEL prevelik zalogaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Jesenicah, kjer domuje aktualni slovenski državni prvak, se počasi začenjajo priprave na novo sezono, ki jo bodo odigrali v ligi INL. A najprej je treba poiskati novega trenerja in sestaviti ekipo.

Za razliko od lani, ko se je Zgornjesavska dolina še sredi julija spraševala, ali bo v železarskem mestu sploh članski hokej, teh skrbi Jeseničani letos nimajo. Klub HDD Sij Acroni Jesenice, ki je prvo sezono pod tem imenom uspešno krmaril, je še kako živ. Pred novim tekmovalnim obdobjem ga čaka še veliko dela in kaj kmalu bo treba pošteno zavihati rokave.

"Treba se je začeti pripravljati na novo sezono. Med prednostnimi nalogami so seveda sponzorji, obnovitev pogodb z nekaterimi, pridobivanje še kakšnih novih. Ostali smo tudi brez trenerja … Veseli nas, da je Nik (Zupančič je postal selektor slovenske reprezentance in ne bo več vodil Jesenic, op. a.) sprejel ta izziv, želimo mu veliko uspehov z reprezentanco. Med prioritetami je tako tudi to, da poiščemo novega trenerja, z njim naredimo nek načrt priprav, prijateljskih tekem in seveda sestavimo tudi ekipo," o nalogah, ki njegovo ekipo čakajo v prihodnjih dneh in tednih, pravi predsednik društva Anže Pogačar.

Za ligo EBEL je treba imeti pogoje in si vzeti čas

Železarji so v pretekli sezoni igrali v ligi INL, ki združuje avstrijske in slovenske klube, in tako bo tudi v novi.

"Ostajamo v ligi INL, to smo se že dogovorili. Za klub bi bila liga EBEL namreč tako iz organizacijskega pogleda kot iz pogleda sponzorjev za zdaj še prevelik zalogaj. Seveda je razširjeno avstrijsko prvenstvo naš cilj. Tudi na hokejski zvezi se zavedajo, da slovenski prostor potrebuje dva profesionalna kluba, da bi bilo dobro imeti dva EBEL-ligaša, da potrebujemo derbije, a za letos je že malo prepozno. Tudi kar zadeva kader, saj se je na EBEL treba začeti pripravljati zgodaj. Bomo pa poskusili narediti vse, da bi bili tam v prihodnji sezoni," je optimističen Pogačar, ki je vselej zagovarjal filozofijo počasi se daleč pride.

Nov udarec za slovenski hokej - v prihodnje še dva manj

In če je avstrijsko diktirano tekmovanje lani štelo šest avstrijskih in pet slovenskih klubov, bo to v prihodnje še bolj avstrijsko, saj sta mu ob Kapfenbergu v slovo pomahala tako kranjski Triglav (pomanjkanje kadra) kot Bled. Že pred lansko sezono pa se je za odhod odločil Maribor, ki je z okrnjeno člansko zasedbo odigral zgolj državno prvenstvo, kar letos nameravata oba odhajajoča gorenjska kluba.

"Bilo je kar pestro. Ekipe so večinoma znane, od Avstrijcev je izstopil Kapfenberg, Salzburg se ni odločil sodelovati z drugo ekipo, saj je želel imeti več kot štiri tujce, pa ostali klubi niso bili za to, spet so želeli vstopiti Italijani, a jim njihova zveza ni pustila. Tako ostaja pet avstrijskih klubov in trije slovenski. Poleg nas sta se prijavila le še Slavija in Celje. Za zdaj je osem ekip, sistem pa naj bi bil za razliko od lani, ko je bil dvokrožen, štirikrožen, tako da bo tekem še več. To sicer še ni uradno potrjeno, saj želijo na vsak način privabiti vsaj še en klub ali dva, da ne bo neposredno osem ekip in da bo razigravanje sploh imelo kakšen smisel," je pogled proti novi sezoni lige INL usmeril naš sogovornik, ki po eni strani obžaluje slovo dveh slovenskih predstavnikov, po drugi strani pa se zaveda, da je vztrajanje (ali zaradi financ ali zaradi nekonkurenčnosti) v tem tekmovanju vse prej kot lahka naloga.

Motivacija ostaja

Čeprav na Jesenicah ponavljajo, da potrebujejo ligo EBEL, se bodo vsaj še eno sezono morali zadovoljiti z nižjim rangom tekmovanja, s čimer večina lanskih igralcev, ki naj bi se jim pridružilo še nekaj Slovencev, naj ne bi imela težav.

"Ekipa bo temeljila na slovenskih fantih in bo zelo podobna lanski, vsaj kar zadeva nosilce. Motivacijo za INL imajo. Nihče namreč do zdaj še ni izrazil želje, da ne bi več igral. Mislim, da fantom veliko pomeni, da so stvari urejene in da smo vse stvari, za katere smo se dogovorili, tudi izpolnili," o moštvu – v društvu upajo, da bo ogrodje znano do konca meseca – razmišlja Pogačar in dodaja, da se bodo letos priprave začele mnogo prej kot lani, ko so na led prvič stopili šele sredi avgusta.

A še preden bo znana ekipa, bodo imenovali novega trenerja, saj se bo Nik Zupančič, s katerim so pridrsali do polfinala lige INL, v finalu državnega prvenstva pa premagali Olimpijo, povsem posvetil reprezentančnim nalogam. "Pri trenerju želimo ostati v Sloveniji. Želimo trenerja, ki bi si želel Jesenice peljati naprej, ki mu bo to motivacija in izziv. Nekaj imen imamo v glavah, a stvari še niso tako daleč, da bi lahko govoril o konkretnih imenih."

Ob rezultatih vpeljati novo mlado ime

In kakšni so cilji železarjev v morda zadnji izvedbi lige INL – v sezoni 2016/2017 naj bi jo zamenjala liga EBEL2 (do 24 let), s katero želijo Avstrijci ligo U20 razširiti na U24 –, poseči še višje kot lani? "Stopnica višje v ligi INL je lahko naš cilj, a če primerjamo proračune slovenskih klubov z avstrijskimi, hitro vidimo, kako realen je ta cilj. Seveda pa si želimo finale. Želimo zmagati na čim več tekmah, biti v vrhu vso sezono, predvsem pa si želimo tudi to, da se pokaže še kakšen mlad igralec, da dobimo morda še kakšen udarni napad," si dokazovanja mladih upov, ki jih slovenski hokej krvavo potrebuje, želi Pogačar.

Z zategovanjem pasu HZS nimajo problemov

Če je krovna hokejska organizacija v preteklih letih denarno pomagala klubom, da so lažje shajali, pa se obeta zategovanje pasu oziroma konec finančnih injekcij. Kako na to, da bo treba poleteti iz gnezda, gledajo na Jesenicah?

"Lahko le rečem, da je HZS v zadnjih letih v Jesenice vložila res veliko. Zelo so nam pomagali, da je hokej tu sploh obstal in da je bilo tudi nam lažje nadaljevati oziroma nadgraditi Team Jesenice, kot če bi morali začeti povsem z ničle. Kar se pa tiče nadaljnje pomoči … Pravijo, da je ne bo in mi je niti ne pričakujemo. Vem, da marsikateremu klubu ta pomoč in vsak evro ogromno pomenita, ampak verjetno bi se morali tudi klubi malo bolj organizirati in ne samo čakati na druge in na to, kje jim bo kdo kaj dal. Kot vem, to, da bi zveze financirale članske pogone, ni praksa nikjer v tujini. Ponavadi je ravno obratno," je ob koncu pogovora na temo finančne pomoči HZS še dejal predsednik Jesenic.

Ne spreglejte