Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2013,
22.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NHL odškodnina

Torek, 26. 11. 2013, 22.37

8 let

Tožba proti ligi NHL: deseterica želi odškodnino zaradi možganskih poškodb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Deset nekdanjih igralcev lige NHL je v ponedeljek vložilo skupinsko tožbo proti ligi NHL. Obtožujejo jo, da je naredila premalo za varnost igralcev, navezujejo se na možganske poškodbe.

V zadnjih letih pri ligi NHL vedno več pozornosti namenjajo varnosti igralcev, predvsem so pod drobnogled vzeli poškodbe glave. Sprejeli so strožje kazni, predvsem so bolj rigorozni pri pretepih, pa čeprav navijači in tudi igralci sami pravijo, da zaradi strožjih ukrepov trpi igra.

Med temi ni deseterice nekdanjih igralcev, ki so v ponedeljek vložili skupinsko tožbo na sodišču v Washingtonu. Vodstvu lige NHL očitajo, da je naredilo premalo na področju varnosti igralcev in da bi jih moralo izdatneje zaščititi. Vsi igralci, ki so vložili tožbo, so tudi sami utrpeli poškodbo možganov. Med drugim so v tožbo zapisali, da so vodilni možje vedeli oziroma bi morali vedeti, da obstajajo znanstveni dokazi, ki kažejo, da so igralci, ki so večkrat utrpeli poškodbo glave, bolj nagnjeni k boleznim med kariero in po njenem koncu. Prav tako vodstvu lige NHL očitajo, da leta 1997, ko so uvedli raziskovalno skupino, ki se je ukvarjala z nadziranjem pretresov možganov, ni naredilo prav nič na tem področju in se je raje zavilo v molk. Zapisali so, da pri ligi NHL do leta 2010 niso naredili prav nič, da bi zaščitili igralce, ki so nepričakovano prejeli udarce v glavo.

Tožbo je vložila deseterica Gary Leeman, Rick Vaive, Brad Aitken, Darren Banks, Curt Bennett, Richie Dunn, Warren Holmes, Bob Manno, Blair Stewart in Morris Titanic. Leeman, ki je igral za Toronto, Calgary, Montreal, Vancouver in St. Louis, je v karieri preživel kar nekaj pretresov možganov. Po koncu kariere ima precej težav z zdravjem, od glavobolov, izgube spomina do vrtoglavice. Pravni strokovnjaki so že začeli pisati na to temo, predvsem jih zanima, kako bodo igralci vse to dokazovali. Vsi sicer nakazujejo na podobno tožbo, ta je pred tremi meseci dobila epilog. Več kot tisoč nekdanjih igralcev ameriškega nogometa je tožilo ligo NFL za poškodbe glave, ki so povzročile demenco in druge težave. Sodišče jim je prisodilo odškodnino 765 milijonov ameriških dolarjev.

Po vložitvi tožbe se je oglasil tudi namestnik komisarja lige NHL Bill Daly, ki je v uradni izjavi zapisal: ''Vemo, da so tožbo vložili pred okrožnim sodiščem v Washingtonu in da jo je vložila skupina nekdanjih hokejistov. Čeprav se zavedamo, da gre za resno stvar, pa smo pri ligi prepričani, da smo naredili ogromno za varnost igralcev, predvsem kar zadeva poškodbe glave in pretrese možganov. Lahko povem, da se bomo branili z vsemi sredstvi, več pa v tem trenutku ne bomo komentirali.''

Ne spreglejte