Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2020,
4.29

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings New York Rangers Alexis Lafreniere Quinton Byfield NHL draft NHL

Sreda, 7. 10. 2020, 4.29

3 leta, 6 mesecev

NABOR LIGE NHL 2020

Temnopolta kanadsko-jamajška (po)moč za Anžeta Kopitarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Alexis Lafreniere in Quinton Byfield | Quinton Byfield in Alexis Lafreniere: št. 2 in 1 nabora lige NHL 2020 | Foto Getty Images

Quinton Byfield in Alexis Lafreniere: št. 2 in 1 nabora lige NHL 2020

Foto: Getty Images

Kanadska hokejista Alexis Lafreniere in Quinton Byfield sta bila pričakovano prva zvezdnika spletnega nabora severnoameriške poklicne lige NHL. Prvi bo okrepil New York Rangers, drugi pa na drugi strani ZDA Los Angeles Kings.

Medtem ko se je v noči na sredo na košarkarskem odru odvijalo četrto dejanje finala lige NBA v Orlandu, pa je liga NHL postregla s tradicionalno revijo mladih upov ter bodičih asov najmočnejše hokejske lige na svetu. Izbor NHL je tokrat zaradi zaostrenih epidemioloških razmer ob povečevanju števila okuženih z novim koronavirusom potekal na spletni platformi, vseeno pa ni postregel s presenečenji.

New York Rangers so pričakovano priključili Alexisa Lafreniera. | Foto: Getty Images New York Rangers so pričakovano priključili Alexisa Lafreniera. Foto: Getty Images Rangers po lepše čase z Lafrenierom

Po izboru moštva New York Rangers je prvi izbor postal 18-letni član zlate kanadske mladinske reprezentance Alexis Lafreniere.

Levokrilni napadalec iz Quebeca je zadnje tri sezone preživel v mladinski ligi QMJHL, v kateri je zadnje leto kot kapetan poveljeval ekipi Rimouski Oceanic. Na 52 tekmah je vknjižil 112 točk (35 zadetkov, 77 podaj), največ med vsemi. Tudi na lestvici asistenc je bil pri vrhu, pri zadetkih je končal kot drugi. Prislužil si je naziv igralca sezone kanadske mladinske lige CHL in postal najkoristnejši igralec QMJHL.

"Navdušen sem, ker se bom pridružil New York Rangers, komaj čakam, da vidim navijače. Slišal sem veliko lepih stvari o njih in dvorani (Madison Square Garden), tako da se že veselim prihoda v New York, morda v prihodnjih mesecih. Upam, da bomo imeli dobro sezono. Počaščen sem," se je smejalo najstniku, prvi kanadski številki 1 po Connorju McDavidu in letu 2015.

Kralji z Byfieldom pisali zgodovino

Tolažilno nagrado po slabi sezoni, ki so jo končali pod pragom končnice, pa so po ugodni loteriji z drugim izborom poskušali unovčiti pri LA Kings, moštvu najboljšega slovenskega igralca Anžeta Kopitarja. Kralji iz Kalifornije niso presenetili, saj je njihov "pick" postal Alexisov reprezentančni soigralec Quinton Byfield. Quinton Byfield, ki je član LA Kings postal kar na daljavo, je postal najvišje izbrani temnopolti hokejist na naborih lige NHL. | Foto: Getty Images Quinton Byfield, ki je član LA Kings postal kar na daljavo, je postal najvišje izbrani temnopolti hokejist na naborih lige NHL. Foto: Getty Images

Osemnajstletni mladenič iz Ontaria, ki ima sicer jamajške korenine, je postal najvišje izbrani temnopolti hokejist v zgodovini, potem ko sta bila Evander Kane (Atlanta Trashers) in Seth Jones (Nashville Predators) pred leti četrta.

Centralni napadalec, ki v višino meri 194 centimetrov, se je zadnji dve sezoni kalil v dresu Sudbury Wolves v ligi OHL. Na 45 tekmah je v statistiko vpisal 32 zadetkov in 50 podaj, v povprečju je dosegal 1,82 točke na tekmo, kar je eno od najboljših povprečij za oklepnike, mlajše od 18 let. Strokovnjaki so sicer pred naborom opozarjali, da Byfield morda še ni povsem pripravljen na debi v NHL, a po drugi strani hvalili njegov potencial. Ko bo namreč okrepil svoje telo, bi lahko postal eden od zvezdnikov lige. Tako kot njegov bodoči hrušiški soigralec, ki lahko z novo (po)močjo upa na lepšo prihodnost ekipe, s katero je bil dvakrat prvak.

Byfieldova oprava za draft:

"Biti najvišje izbrani temnopolti hokejist je nekaj super pozitivnega. Želim širiti pozitivnost in zavedanje o tej temi. Načeloma nisem nervozen človek, a pred trenutkom, na katerega čakaš vse življenje, sem bil zelo. Ko sem slišal svoje ime, mi je z ramen padlo veliko breme. Komaj čakam, da pridem v Los Angeles," se je smejalo Byfieldu, ki je praznoval z družino.

Za razliko od Lafreniera, ki ga lahko v New Yorku že letos vključijo v ekipo, bi lahko Byfield na svoj debi v NHL še nekoliko počakal.

Po Draisaitlu še drugi Nemec med trojico

Kot tretji so izbirali pri kolektivu iz Ottawe, odločili so se za Tima Stützleja. Levokrilni napadalec je drugi Nemec v zgodovini, ki je bil izbran tako visoko. Pred njim so kot tretjega poklicali Edmonton Oilers, leta 2014 so se odločili za Leona Draisaitla. Ta je letos postal prvi nemški MVP sezone NHL. Senatorji so imeli še peti izbor, v katerem so se odločili za ameriškega branilca Jaka Sandersona.

Tim Stützle – ob MVP-ju letošnje sezone Leonu Draisaitlu edini Nemec, ki je tako hitro na naboru slišal svoje ime. | Foto: Getty Images Tim Stützle – ob MVP-ju letošnje sezone Leonu Draisaitlu edini Nemec, ki je tako hitro na naboru slišal svoje ime. Foto: Getty Images

Askarov najvišje izbrani ruski vratar v zgodovini

Detroit je kot četrtega izbral švedskega krilnega napadalca Lucasa Raymonda, Anaheim je pod številko šest postavil branilca Jamieja Drysdalea, pri New Jersey Devils so izbirali kot sedmi in pokazali na švedskega napadalca Alexandra Holtza. Sledil je izbor Buffala, ki je poklical napadalca Jacka Quinna. Med deseterico sta končala še Avstrijec Marco Rossi (Minnesota) in Cole Perfetti (Winnipeg).

Tik za najboljšo deseterico so o svoji prihodnosti odločali Nashville Predators in kot prvi izbrali vratarja, Rusa Jaroslava Askarova, za katerega so čez lužo namigovali, da bi ga lahko izbrala že Ottawa, a se to ni zgodilo. Askarov je kljub temu postal najvišje izbrani v Rusiji rojeni čuvaj mreže. "Prevevajo me čustva. Veselje. Težko dojamem, kaj se je ravnokar zgodilo. Vsak otrok ima sanje in cilje, tudi jaz nisem bil izjema. Ko sem začel igrati hokej, sem sanjal o ligi NHL, danes sem naredil korak k uresničitvi teh sanj," veselja ni skrival ruski najstnik.

Na novico, kdo od izborov bo že v naslednji sezoni zaigral v ligi NHL, bo treba počakati. So pa kot nov datum začetka tekmovalnega obdobja 2020/21 v torek postavili 1. januar.

TOP 10 izborov

1. 
New York Rangers: Alexis Lafrenière (levo krilo)
2. 
Los Angeles Kings: Quinton Byfield (center) 
3. 
Ottawa Senators (prek San Jose Sharks): Tim Stützle (levo krilo)
4. 
Detroit Red Wings: Lucas Raymond (levo krilo)
5. 
Ottawa Senators: Jake Sanderson (branilec)
6. 
Anaheim Ducks: Jamie Drysdale (branilec)
7. 
New Jersey Devils: Alexander Holtz (desno krilo)
8. 
Buffalo Sabres: Jack Quinn (desno krilo)
9. 
Minnesota Wild: Marco Rossi (center)
10. 
Winnipeg Jets: Cole Perfetti (center)

Anže Kopitar LA Kings 2005
Sportal Na današnji dan (6. oktober) ...
Henrik Lundqvist
Sportal Henrik Lundqvist zapušča NY Rangers. "V tej ligi je veliko zvezd, a le peščica ikon."
Ne spreglejte