Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2013,
7.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

svetovno prvenstvo v hokeju

Sobota, 18. 5. 2013, 7.25

8 let

Švicarska nedotakljivost ali ameriški "rodeo"?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse je pripravljeno za začetek polfinalnih obračunov, ki jih bosta v Stockholmu ob 15. uri odprla sogostitelja Švedska in Finska. Za drugo finalno vstopnico ob 19. uri Švicarji in Američani.

Kot prvi bosta na ledeno ploskev Globe Arena stopili skandinavski reprezentanci, za finale se bodo spopadli sosedi Švedi in Finci. Ob 15. uri bomo videli ponovitev finala izpred dveh let, ko so v Bratislavi leta 2011 visoko, 6:1 je bilo, slavili Finci. Podobno kot letos, sta tudi takrat trenersko taktirko vihtela Par Marts in Jukka Jalonen.

Finci so skupinski del končali na prvem mestu – kljub ne najbolj prepričljivi igri so izgubili le obračun z Američani. V četrtfinalu so jih čakali aktualni podprvaki Slovaki, ki so si izločilne boje zagotovili šele z zmago na zadnji tekmi proti ZDA. Morda so gostitelji v četrtfinalu pričakovali lažje delo, verjetno so bili po vodstvu s 3:0 po prvi tretjini prepričani, da so že zelo blizu polfinala, za katerega so po slovaškem izenačenju trepetali vse do zadnjega piska sirene. Z dvema zadetkoma se je izkazal Petri Kontiola, član ruskega podprvaka Traktorja iz Čeljabinska in najučinkovitejši mož na letošnjem svetovnem prvenstvu – na osmih tekmah je vknjižil 15 točk (osem zadetkov in sedem podaj). In ko smo že pri ruski ligi, kar osem Fincev si kruh služi v KHL, večina igra v domači SM-liigi, v svojih vrstah pa imajo le dva NHL-ovca. Med vratnicama največ upov polagajo na Anttija Raanto, ki je na petih tekmah zaustavil 93,75 odstotka vseh strelov na svoja vrata.

A tudi finski nasprotniki se lahko pohvalijo z odličnim vratarjem, ki trenutno s 94,4-odstotno uspešnostjo zaseda vrh lestvice učinkovitosti vratarjev na svetovnem prvenstvu. Gre za 24-letnega Jhonasa Enrotha, sicer drugega vratarja Buffalo Sabres, ki je na četrtkovem četrtfinalu zaustavil kar 39 od 41 kanadskih strelov in s soigralci v loteriji poskrbel, da so javorovi list še četrtič zapored ostali brez polfinala. Za razliko od Fincev imajo Švedi v svoji vrsti devet NHL-ovcev, na zadnje sta se ekipi pridružila dvojčka Sedin, ki sta poživila predvsem švedski ''power-play''. Ostali varovanci Para Martsa igrajo v domači elitni ligi, nekaj jih hokejsko znanje nabira tudi v KHL. Skupinski del so ''tri krone'' končale na tretjem mestu, v četrtfinalu pa so, sicer šele po kazenskih strelih, preskočile veliko Kanado in napovedale, da so po letu posta (lani so bili šesti) spet pripravljene na medaljo.

Prvenstvo so Švicarji začeli s slavjem proti Švedom, nato so vzeli še kanadski skalp, sledile so zmage proti Čehom, varovancem Matjaža Kopitarja, Dancem, Norvežanom in za konec skupinskega dela še proti Belorusom. In odločno so krenili še v četrtfinale proti letos neprepričljivim Čehom, v katerem se prav tako niso pustili premagati. Čeprav je bilo tesno, so si Švicarji z 2:1 priigrali polfinale. In le vprašamo se lahko, kje so meje te simpatične države, ki natanko 60 let čaka na medaljo s svetovnih prvenstvih. Na zadnje so si bron nadeli leta 1953 pred domačim občinstvom in le kdo jim ne bi privoščil, da po šestih desetletjih spet stopijo na oder za zmagovalce. V svojo ekipo je Sean Simpson uvrstil le dva NHL-ovca in enega AHL-ovca, večina pa hokejsko znanje nabira v vse močnejši domači NLA ligi, le odlični vratar Martin Gerber (na petih tekmah 94,02-odstotna uspešnost) je zadnjo sezono branil barve švedskega Rögleja. Imajo pa oklepniki s križem na prsih še enega dobrega čuvaja mreže – Reto Berra je na treh tekmah svetovnega prvenstva zaustavil 95,70 odstotkov vseh strelov. Švicarji se lahko pohvalijo še z najboljšim ''power-playem'' – na osmih tekmah so v igri z igralcem več zadeli kar v 35,71 odstotkih (10 zadetkov iz 28 poskusov).

Na drugi stran prav veliko v učinkovitosti z igralcem več za Švicarji ne zaostajajo Američani, ki so na letošnjem prvenstvu izkoristili vsako tretjo številčno premoč, prav tako gre za reprezentanco, ki je bila najbolj učinkovita (sprožila je 219 strelov in pri tem zadela 32 zadetkov). Pomlajena ameriška izbrana vrsta je navdušila predvsem v četrtfinalu, ko je s pravimi ''strelskimi vajami'' poslala domov aktualne prvake Ruse. Kar navdušuje, je dejstvo, da se je v statistiko ob osmih zadetkih vpisalo kar sedem izbrancev Joa Sacca, dva zadetka je dosegel najbolj učinkoviti Paul Stastny. Med vratnicama je priložnost trikrat – tudi proti Rusom – dobil John Gibson, ki je ubranil 95,83 odstotkov vseh strelov, petkrat pa je ameriška vrata poskusil čim bolje zakleniti Ben Bishop (87,61-odstotna uspešnost). Kot kaže, so tudi Američani pripravljeni, da si po osmih letih spet nadenejo medalje.

Ne spreglejte