Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2016,
21.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

hokej svetovno hokejsko prvenstvo v Rusiji

Četrtek, 12. 5. 2016, 21.30

6 let, 7 mesecev

Neusmiljeni Rusi so se znesli nad Dansko, Nemci so se dolgo upirali Kanadi, trije ostajajo neporaženi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Dominik Furch | Foto Reuters

Foto: Reuters

Popoldanski del SP so z zmagama odprli Čehi in Američani. Prvi so brez težav odpravili Vikinge, Američani pa galske peteline. Zvečer so v Moskvi spremljali igro mačke z mišjo, Rusi so Dance odpihnili z 10:1, v Sankt Peterbugu pa so neporaženi Kanadčani Nemce strli šele v zadnji tretjini.

Kot prvi so na moskovski led stopili hokejisti neporažene Češke in vpisali še četrto zmago na prvenstvu – Norvežane so premagali s kar 7:0.

Velik korak k zmagi je vodilna reprezentanca skupine A naredila že v prvi tretjini, ko je zadela trikrat, prevlado pa nadaljevala v drugi, ko so zadeli še štirikrat in postavili končnih 7:0. Med strelce se je vpisalo šest hokejistov, Lukas Kaspar je mrežo Norveške zatresel dvakrat. Med vratnicama Čehov je še drugič na prvenstvu stal Dominik Furch in še drugič skril ključe od vrat (potem ko je v obup spravljal Ruse, je zaustavil še vseh 26 strelov Vikingov).

Rusi kot za šalo parali dansko mrežo

Po dveh dnevih počitka so bili na delu tudi gostitelji, ki so že v sredo na pomoč poklicali izpadle NHL-ovce Aleksandra Ovečkina, Dmitrija Orlova in Jevgenija Kuznecova (ti naj bi zaigrali šele v soboto proti Švici) danes pa so zapolnili še zadnji dve prosti mesti. Selektor Oleg Znarok je na seznam vpisal tretjega vratarja Igorja Šestjorkina in napadalca Stepana Sannikova, ki je že pomagal zbornaji komandi.

Ruski hokejisti so tresli mrežo Danske, ustavili so se šele pri številki 10. | Foto: Reuters Ruski hokejisti so tresli mrežo Danske, ustavili so se šele pri številki 10. Foto: Reuters

Ta je uprizorila pravi marš in povsem nadigrala Dance, ki niso imeli niti najmanjše možnosti za zmago. Rusi so pot k zmagi z 10:1 tlakovali že v tretji minuti, nato pa stopnjevali tempo in dodobra napolnili mrežo Simona Nielsena, ki bo obračun najverjetneje poskušal čim prej pozabiti. Igralec tekme Vadim Šipačjov (dva zadetka, tri podaje) in Artemij Panarin (zadetek, štiri podaje) sta zbrala vsak po pet točk.

Rusi so na drugem mestu skupine A, dve točki za vodilnimi Čehi, zadnja je Latvija.

Američani Francozom niso dopustili zadetka Američani niso imeli težjega dela s Francozi. | Foto: Reuters Američani niso imeli težjega dela s Francozi. Foto: Reuters

V Sankt Peterburgu so na popoldanski tekmi Američani brez težav premagali Francoze.

Tekma se je prelomila v zadnjih minutah druge tretjine, ko so Američani v razmiku petih minut zadeli kar trikrat in se na zadnji odmor odpravili s 3:0. Zmago je z zadetkom na začetku zadnje tretjine potrdil Brady Skjei.

V ameriških vratih je vseh 19 strelov Francozov uspešno zaustavil Mike Condon, ki se je s soigralci spet povzpel na mesta, ki vodijo v izločilne boje.

Zadnje mesto v tej skupini pripada Madžarom, ki sploh še niso osvojili točke.

Svetovni prvaki Nemce strli v zadnjem delu

Kanadčani so nove tri točke vknjižili z zmago nad Nemci, a so se zanjo morali precej potruditi, čeprav so na koncu slavili za tri. Taylor Hall je svetovne prvake v vodstvo popeljal že v četrti minuti, Corey Perry pa je na začetku druge tretjine zvišal na 2:0.

A nato je odgovorila prevetrena četa Marca Sturma (po dveh porazih je spremenil peterke, kar se je Nemcem obrestovalo ob visoki zmagi nad Slovaki). Patrick Reimer je znižal, Sinan Akdag pa je poskrbel, da sta šli izbrani vrsti na zadnji odmor izenačeni. Ta je bolj koristil javorovim listom, ki so v zadnjih 20 minutah le upravičili vlogo favorita, zadeli še trikrat in s četrto zmago spet skočili na prvo mesto pred Fince.

 

Svetovno prvenstvo, 7. dan (A – Moskva, B – Sankt Peterburg):

Skupinski del

Četrtek, 12. maj:
Skupina A
Češka : Norveška 7:0 (3:0, 4:0, 0:0)
Červenka 6., Zohorna 10., Kousal 20., Kaspar 23., 40. (PP), Šimek 29., Repik 35.

Rusija : Danska 10:1 (3:0, 4:1, 3:0)
Marčenko 3., Čudinov 13. (PP), Zaitsev 14., Mozjakin 31. (PP), 34., Širokov 34., Dadonov 39., Šipačjov 42. (PP), 45., Panarin 56.; Hansen 39.

PP-zadetek z igralcem več

Skupina B
ZDA : Francija 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)
Wideman 35. (PP), Murphy 37., Compher 40., Skjei  42.

Kanada : Nemčija 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)
Hall 4., 44., Perry 24. (PP), Jenner 47., Ceci 54. (PP); Reimer 32., Akdag 38.

Celoten spored svetovnega prvenstva

Ne spreglejte