Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2016,
22.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

hokej svetovno hokejsko prvenstvo v Rusiji

Nedelja, 15. 5. 2016, 22.03

6 let, 7 mesecev

Finci za čisto petico, Nemci na kolena spravili ZDA, Švedi in Danci po loteriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Obe popoldanski tekmi sta postregli z zanimivima razpletoma. Nemci so v zadnji minuti s 3:2 premagali Američane, Danci pa so po kazenskih strelih kot prvi na SP uspeli ugnati Čehe. Zvečer so Finci s 5:0 odpihnili Slovake, Švedi pa Švicarje zaustavili po kazenskih strelih in se uvrstili v izločilne boje.

Čehi, ki so si kot prvi zagotovili četrtfinalno vstopnico, so lovili šesto zaporedno zmago, vendar jim je načrte presenetljivo prekrižala Danska. Tomaš Plekanec je vodilno moštvo skupine v Moskvi popeljal v vodstvo v 25. minuti, a je bil edini junak Čehov, ki je iz 41 strelov v rednem delu uspel premagati spet odličnega vratarja Sebastiana Dahma. Na drugi strani so Skandinavci v 44. minuti izkoristili igralca več in z zadetkom Mortena Madsena izenačili. V podaljšku zadetka ni bilo, tako da so odločali kazenski streli, ki so jih Danci izvajali odlično in se veselili dveh točk. Z obogatitvijo računa ostajajo v igri za četrtfinale.

Tri krone po kazenskih strelih v četrtfinale

Tega so si zvečer prigarali Švedi, ki so Švicarje premagali šele po kazenskih strelih. Hokejisti s križem na prsih še lahko upajo na četrtfinale, a jih na zadnji tekmi skupinskega dela čaka težka ovira – Češka. Ob Švici in Danski se v nadaljnje boje lahko uvrsti tudi Latvija, a bi ji morali iti na roko preostali rezultati.

Nemci prehiteli sireno

Tudi v Sankt Peterburgu je bilo še kako zanimivo. Nemci so po dveh porazih na SP strnili vrste, premešali peterke in nanizali tri zmage. Najprej so odpravili Slovake, nato Beloruse, danes pa so se v njihovo past ujeli še Američani.

Nemci so v zadnji minuti zatresli mrežo Američanov in se veselili tretje zaporedne zmage, po kateri lahko resno računajo na četrtfinale. | Foto: Reuters Nemci so v zadnji minuti zatresli mrežo Američanov in se veselili tretje zaporedne zmage, po kateri lahko resno računajo na četrtfinale. Foto: Reuters

Varovanci Marca Sturma so povedli že v tretji minuti in niti v enem trenutku niso zaostajali. Ko se je že zdelo, da tudi ta popoldanska tekma ne bo odločena po 60 minutah, je Korbinian Holzer pol minute pred koncem rednega dela premagal Mika Condona in prinesel velike tri točke. Nemci so trenutno tretji in so na pragu četrtfinala, v katerem so bili zadnjič leta 2011.

Brez večernega presenečenja

Juuse Saros je odigral drugo tekmo SP in še drugič ohranil mrežo nedotaknjeno. Finci po šestih tekmah še niso oddali točke. | Foto: Reuters Juuse Saros je odigral drugo tekmo SP in še drugič ohranil mrežo nedotaknjeno. Finci po šestih tekmah še niso oddali točke. Foto: Reuters

Finci so na večerni tekmi, na kateri so gledalci spremljali večinoma enosmerni promet proti slovaškim vratom, upravičili vlogo favorita in slavili s 5:0. Dvakrat so po dva zadetka dosegli v isti minuti. V 32. minuti sta zadela Mikko Koivu in Antti Pihlstrom, v zadnji pa sta visoko zmago potrdila Jussi Jokinen in Patrik Laine, ki je pri šestih zadetkih. Vrata je še na drugi tekmi prvenstva zaklenil 21-letni Juuse Saros, zaustavil je vseh 14 strelov Slovakov (to je njegov tretji zaporedni shutout na SP).

Severnjaki po šesti tekmi ostajajo neporaženi. O tem, kdo bo na vrhu skupine B, bo odločala zadnja tekme s prav tako še neporaženimi Kanadčani. Omenjeni reprezentanci sta že v četrtfinalu, vanj pa se lahko uvrstijo še Nemčija, ZDA, Slovaška in Francija.

Svetovno prvenstvo, 10. dan (A – Moskva, B – Sankt Peterburg):

Skupinski del

Nedelja, 15. maj:
Skupina A
Danska : Češka 2:1* (0:0, 0:1, 0:0, 0:0, 1:0)

Madsen 44. (PP), Ehlers; Plekanec 25.

Švica : Švedska 2:3* (1:0, 0:1, 1:1, 0:0, 1:0)
Andrighetto 19., Hollenstein 45. (PP); Sundstrom 32., Nyquist 51. (PP), Burakovski

* po kazenskih strelih

 Skupina B
Nemčija : ZDA 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Hager 3. (PP); Ehrhoff 14., Holzer 60.; McCabe 13., Matthews 21. (PP)

Slovaška : Finska 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)
Koivu 32. (PP); Pihlstrom 32., Barkov 47., Jokinen 60. (PP), Laine 60.

Celoten spored svetovnega prvenstva

Ne spreglejte