Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2016,
10.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

hokej svetovno hokejsko prvenstvo v Rusiji

Ponedeljek, 23. 5. 2016, 10.25

6 let, 7 mesecev

Po finalu svetovnega prvenstva

Svetovni prvaki: Držali smo se svojega načrta, igrali nesebično in uspelo nam je

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Kanada SP pokal | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Držali smo se svojega načrta. Čisto vsak si je neizmerno želel zmagati, dali smo vse od sebe, igrali požrtvovalno in nesebično. Uspelo nam je," se je po naslovu svetovnih prvakov smejalo novemu članu trojnega zlatega kluba Coreyju Perryju.

Hokejisti Kanade so na jubilejnem 80. svetovnem prvenstvu v Moskvi ubranili naslov svetovnih prvakov in še 26. osvojili svetovno krono (šestkrat jim je to uspelo, ko so OI štele tudi za SP). Javorovi listi so v finalu z 2:0 premagali Fince in jim preprečili, da bi postali prva reprezentanca v zgodovini s svetovnim naslovom do 18 let, 20 let in med člani v istem letu. Zmagoviti zadetek je prispeval Connor McDavid, sekundo pred iztekom igralnega časa je končnih 2:0 postavil Matt Duchene, vratar Cam Talbot pa je zaustavil vseh 16 strelov in vpisal še četrti shutout na osmi tekmi SP.

Pomagal je tudi poraz v skupinskem delu

"Čisto vsak si je neizmerno želel zmagati, dali smo vse od sebe, igrali požrtvovalno in nesebično. Uspelo nam je," je bil ponosen kapetan in novi član "trojnega zlatega kluba" Corey Perry. | Foto: Reuters "Čisto vsak si je neizmerno želel zmagati, dali smo vse od sebe, igrali požrtvovalno in nesebično. Uspelo nam je," je bil ponosen kapetan in novi član "trojnega zlatega kluba" Corey Perry. Foto: Reuters

Reprezentanci sta se srečali že v skupinskem delu, ko so na tekmi, ki je odločala o prvem mestu v skupini, suvereno, s 4:0, slavili Finci. A ko je šlo zares, so bili Kanadčani dovolj zbrani za ubranitev naslova.

"Če že pred izločilnimi tekmami igraš s tem nasprotnikom, se o njem naučiš veliko. V finalu smo se držali svojega načrta. Čisto vsak si je neizmerno želel zmagati, dali smo vse od sebe, igrali požrtvovalno in nesebično. Uspelo nam je," je po zlatem odličju dejal kapetan Corey Perry, ki se je kot 27. hokejist pridružil "trojnemu zlatemu klubu" (tistim, ki se lahko pohvalijo z zlatom na SP in OI ter Stanleyjevim pokalom).

Tudi Morgan Rielly se je v pogovoru za IIHF strinjal, da so se iz poraza v skupinskem delu veliko naučili. "Na takšnih tekmovanjih, ko ne igraš prav veliko časa skupaj, se moraš učiti na napakah in biti iz tekme v tekmo boljši. Prav to smo naredili mi, zasluge pa gredo predvsem trenerskemu štabu. Natančno smo vedeli, kako bodo igrali in kako moramo igrati mi," je razmišljal branilec, Derick Brassard pa je dodal: "Na prvi tekmi s Finci smo dobro igrali prvo tretjino, v finalu smo se počutili dobro vseh 60 minut. Finci so pametna ekipa, ki čaka na tvoje napake in jih nato poskuša kaznovati. Tokrat jim tega nismo dopustili. Pripravili so nas, da smo bili boljša ekipa."

Pomlajenim je uspelo

"Pomembno je, da smo bili "najbolj vroči" v najpomembnejšem trenutku," je bil nasmejan Taylor Hall, ki je še drugo leto zapored postal svetovni prvak. | Foto: Reuters "Pomembno je, da smo bili "najbolj vroči" v najpomembnejšem trenutku," je bil nasmejan Taylor Hall, ki je še drugo leto zapored postal svetovni prvak. Foto: Reuters

Le trije hokejisti Kanade so se zlata veselili tudi lani v Pragi, ko je Kanada s 6:1 odpravila Rusijo. Med njimi je bil tudi Taylor Hall: "To je bila povsem drugačna ekipa kot lani. Takrat smo bili bolj izkušeni, letos smo imeli več mladosti, tako da je bila razlika. A pomembno je, da smo bili 'najbolj vroči' v najpomembnejšem trenutku. In to po zaslugi odličnega trenerskega štaba (vodil jih je lanski pomočnik Bill Peters, op. a.), odlične priprave in vratarjev."

Kanada je na desetih tekmah prejela le 11 zadetkov – polovico srečanj so končali brez prejetega gola – in 46-krat zatresla mrežo nasprotnikov.

Niso prikazali najboljše predstave

Na eni strani veselje, na drugi strani razočaranje, da Fincem ni uspelo tretjič v zgodovini.

Poklapani Finci so čestitali javorovim listom in priznali, da v finalu "niso bili pravi". | Foto: Reuters Poklapani Finci so čestitali javorovim listom in priznali, da v finalu "niso bili pravi". Foto: Reuters

"Mislim, da je Kanada odigrala eno od najboljših tekem prvenstva, mi pa nismo prikazali najboljše predstave. Težko je reči, zakaj. Zasluženo so zmagali. Ne vidiš prav pogosto, da Kanada igra na ta način, imeli so dober, pameten načrt," je bil poklapan Jussi Jokinen, Antti Pihlstrom pa je dodal: "Preprosto nismo znali spraviti ploščka na drugo stran. Igrali so dobro v obrambi, nam pa napad nikakor ni stekel."

Tretje mesto so po zmagi s 7:2 nad Američani osvojili Rusi.

Ne spreglejte