Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2016,
15.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

hokej Anže Kopitar Anže Kopitar svetovni pokal liga NHL Ralph Krueger

Petek, 30. 9. 2016, 15.48

6 let, 7 mesecev

Reprezentanca Evrope spisala pozitivno hokejsko poglavje

Srce parajoč poraz, a navdušujoča zgodba jim bo ostala za vedno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Evropa Kanada | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Selekcija Evrope je po drugem finalnem porazu s Kanado svetovni pokal končala na drugem mestu. Čeprav je po nesrečni tekmi, na kateri so bili od zmage oddaljeni le tri minute, ostalo nekaj grenkobe, so si Evropejci enotni, da jih bo neprecenljiva izkušnja spremljala vse življenje.

Prišli, videli in dodobra ogrozili naslov dvakratne zaporedne olimpijske in svetovne prvakinje ter dvakratne zaporedne zmagovalke svetovnega pokala Kanade bi lahko z nekaj besedami opisali popotovanje sestavljene reprezentance Evrope, za katero so srce na ledu pustili hokejisti iz osmih držav (Slovenija, Slovaška, Nemčija, Švica, Francija, Danska, Norveška in Avstrija).

Umetni selekciji, brez skupne zgodovine, brez svoje zveze, ki bi jo podpirala, brez skupnih izkušenj, so tudi hokejski strokovnjaki čez lužo napovedovali hitro slovo od turnirja v Torontu. A varovanci dolgoletnega trenerja Ralpha Kruegerja so domov pošiljali velesile, kot so ZDA, Češka, Švedska, sami pa zadrsali v zadnjo fazo tekmovanja. Svetu so hoteli dati dober finale in to jim je več kot uspelo.

Še nekaj časa bo bolelo

Izkušeni Mark Streit pravi, da bo poraz bolel še nekaj časa. | Foto: Getty Images Izkušeni Mark Streit pravi, da bo poraz bolel še nekaj časa. Foto: Getty Images

Že po prvem finalnem obračunu so Kanadčani priznali, da je bila Evropa najzahtevnejši nasprotnik, ki so se mu zoperstavili na obujenem tekmovanju. Ni prav veliko manjkalo, da bi morali člani najboljše reprezentance sveta Evropi po četrtkovi tekmi čestitati za zmago. Kruegerjeva četa je namreč še tri minute pred koncem vodila z 1:0, a so gostitelji priredili preobrat in osvojili pokal.

"Srce parajoče. Težak, zelo težak poraz je bil to. Težko je ta trenutek najti prave besede. Bolelo bo še nekaj časa," je sedmi sili v Kanadi skrušeno razlagal izkušeni švicarski branilec Mark Streit, danski napadalec Frans Nielsen pa dodal: "Neverjetno je, kako se je 23 fantov zbralo skupaj in v tako kratkem času zaigralo tako dobro . Tega ne bom pozabil nikoli."

Občuti ponos

Ralph Krueger je ponosen na svoje izbrance: To je bil finale, vreden svojega imena. | Foto: Reuters Ralph Krueger je ponosen na svoje izbrance: To je bil finale, vreden svojega imena. Foto: Reuters

Medtem ko so igralci premlevali mešane občutke, je njihovo angažiranost, njihovo srčno igro, trdo delo in željo pohvalil šef trenerskega štaba.

"Pustili so srce na igrišču. Ko pogledam, koliko časa so nekateri preživeli na ledu, kako so se trudili, da bi dali vse od sebe, je ob pogledu na rezultat res težko. A ob njihovi današnji predstavi in tem, kakšen izziv so bili za Kanado, lahko občutim le ponos. Ta skupina fantov je presenečala iz dneva v dan. Mislim, da je bil to finale vreden svojega imena, česar nihče ni pričakoval," jih je bodril Krueger, ki se vrača k svojim nalogam pri nogometnem klubu Southampton.

Pustili pečat

Res da reprezentanca nima prihodnosti, je pa z močnim ekipnim duhom spisala zgodovino, ki bo ostala za vedno.

"Držali smo skupaj, vsak je dal od sebe vse, pustili smo viden pečat," se velike zgodbe selekcije Evrope zaveda njen kapetan Anže Kopitar. | Foto: Reuters "Držali smo skupaj, vsak je dal od sebe vse, pustili smo viden pečat," se velike zgodbe selekcije Evrope zaveda njen kapetan Anže Kopitar. Foto: Reuters

"Nihče si ni mislil, da bomo prišli do finala. Držali smo skupaj, vsak je dal vse od sebe, kar ste lahko videli, in to je največ, kar lahko pričakuješ od vsakega. Vsekakor smo na svetovnem pokalu pustili viden pečat," je po koncu dejal kapetan Anže Kopitar in se dotaknil še ponosa igranja za Evropo: "Bili smo ekipa Evrope, a na nek način smo predstavljali tudi svoje države. Imeli smo zastave na naših ramenih. In čeprav nismo igrali le za svojo državo, pač pa za nekaj širšega, smo bili vsi resnično počaščeni, da smo lahko sodelovali. Prepričan sem, da bo ta zgodba ostala z nami še dolgo, dolgo časa."

Spomini bodo torej ostali, misli pa bodo kmalu usmerjene v klubsko sezono lige NHL. Kopitarja - po mesecu dni se vrača v Kalifornijo - prva tekma z Los Angeles Kings čaka že 12. oktobra pri San Jose Sharks.

Ne spreglejte