Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 6. 2021,
19.27

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

SP v hokeju 2021

Sobota, 5. 6. 2021, 19.27

2 leti, 10 mesecev

sp v hokeju, polfinale, Riga

V Rigi ponovitev finala iz Bratislave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
IIHF WC 2021: Finska - Nemčija | Finci so tesno, z 2:1 premagali Nemce in se uvrstili v veliki finale. | Foto Guliverimage

Finci so tesno, z 2:1 premagali Nemce in se uvrstili v veliki finale.

Foto: Guliverimage

V finalu svetovnega hokejskega prvenstva elitne divizijev Rigi v Latviji se bosta pomerili reprezentanci Kanade in Finske. Gre za ponovitev finala iz Bratislave 2019.  Kanadčani so v prvem sobotnem polfinalu s 4:2 premagali ZDA, branilci naslova Finci pa so bili z 2:1 boljši od trdoživih Nemcev. Nedeljska tekma za tretje mesto bo ob 14.15, za zlato pa 19.15.

Kanada Rusija SP v hokeju
Sportal Zaradi poteze, s katero je strl ruska srca, jih je dan prej slišal na treningu

Branilci naslova prvakov Finci so v sobotnem polfinalu premagali Nemce, ki med štirimi najboljšimi ekipami nazadnje zaigrali pred 11 leti. Nemci so se izkazali za izjemno neugodne tekmece, v začetku prve tretjine so prevladovali na ledu, a so prvi zadeli Finci. Nemški nalet je v 14. minuti ustavil Iiro Pakarinen, nato se je Nemcem igra nekoliko podrla in Hannes Bjorninen je tik pred koncem prve tretjine podvojil vodstvo Finske. A so se Nemci vrnili z golom Matthiasa Plachte v 32. minuti, do konca tekme pa se izid ni več spremenil. V zadnjih dveh minutah so Nemci napadli s šestimi možmi v polju in brez vratarja, silovit pritisk pa so Finci zdržali.

Kanadčani vstali od mrtvih

Čeprav so v skupinskem delu tekmovanja Američani takrat še neprepričljive Kanadčane premagali gladko, s 5:1, so tokrat v polfinalu Javorjevi listi pokazali povsem drugačen obraz. Tradicionalne tekmece so premagali s 4:2 in jih poslali v boj za bronasto odličje. Sami se bodo v nedeljo borili za zlato. Kanadčani so prvenstvo začeli s tremi porazi, grozilo jim je celo, da bodo tekmovanje končali v predtekmovanju, a so v izločilnih bojih vstali od mrtvih.

Kanadčani so v prvem polfinalu s 4:2 premagali ZDA. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kanadčani so v prvem polfinalu s 4:2 premagali ZDA. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na tekmi se je prva zatresla mreža ameriškega vratarja Cala Petersena, že v tretji minuti ga je premagal Brandon Pirri. Colin Blackwell je v 18,. minuti poskrbel za izenačenje, v drugi tretjini pa je bil edini strelec Kanadčan Andrew Mangiapane, ki je v začetku tretje prednost Kanade povišal na 3:1. Američani so se dve minuti kasneje z golom Sasha Chmelevskija vrnili v igro, v zadnjih minutah tekme poskušali z igralcem več v polju in brez vratarja ter prejeli še gol v prazno mrežo, za končnih 4:2 je poskrbel Justin Danforth.

Kanada in Finska sta se pomerili tudi v finalu zadnjega svetovnega prvenstva, leta 2019 v Bratislavi na Slovaškem, takrat so s 3:1 zmagali Finci.

Kanadčani so s 26 naslovi prvakov druga najuspešnejša reprezentanca na svetovnih prvenstvih, zadnjič so se naslova veselili leta 2016. Enega več imajo v seštevku hokejisti nekdanje Sovjetske zveze in današnje Rusije, ki so jih Kanadčani izločili v četrtfinalu, zato bi se hokejske velesile lahko letos izenačile na večni lestvici.

SP v hokeju, polfinale, Riga

Sobota, 5. junij
ZDA : Kanada 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Blackwell 18., Chmelevski 44.;  Pirri 3., Mangiapane 25., 41., Danforth 60.

Finska : Nemčija 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)
Pakarinen 14., Bjorninen 19.; Plachta 32.

hokej, nemčija
Sportal Kanadčani presenetljivo spodnesli Ruse, Nemcem je uspelo po enajstih letih
Ne spreglejte