Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2021,
11.52

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

Natisni članek

Johan Garpenlov Švedska Riga SP v hokeju 2021 Victor Olofsson

Torek, 1. 6. 2021, 11.52

2 leti, 11 mesecev

Švedsko hokejsko razočaranje

Največji poraz modernega časa: sami smo se ustrelili v koleno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11
švedska hokej SP 2021 | Švedski hokejisti se prvič po letu 1937 niso uvrstili med osem najboljših reprezentanc svetovnega prvenstva. | Foto Guliverimage

Švedski hokejisti se prvič po letu 1937 niso uvrstili med osem najboljših reprezentanc svetovnega prvenstva.

Foto: Guliverimage

Za švedsko hokejsko reprezentanco se je svetovno prvenstvo končalo, še preden so pričakovali, da se bo z izločilnimi boji zares sploh začelo. "Največji neuspeh modernega časa švedskega hokeja," s kritikami ne skoparijo v Skandinaviji, reprezentanti pa vzroke za polom iščejo v uvodnih dveh tekmah prvenstva.
 

Švedska SP v hokeju 2021 Riga
Sportal Udarec za Švede, kaj takega se jim ni zgodilo že več kot 80 let

Ko je Vladimir Tarasenko v ponedeljek malce po 21.30 poslal plošček za hrbet Adama Reideborna in narisal nasmeh na obraz slavljenca selektorja Valerija Bragina, je bilo jasno: Švedov na letošnjem svetovnem prvenstvu v Latviji ne bo v izločilnih bojih. Takšnega neuspeha niso doživeli že od leta 1937.

Pripravljen na plaz kritik, a želi nadaljevati delo

Predčasen nokavt s prvenstva so pri Sportexpressnu označili z besedo polom, nekdanji reprezentant Jonas Andersson je v pogovoru za nacionalno televizijo dejal, da gre za "največji neuspeh švedskega hokeja v modernih časih". Kritike medijev in tudi navijačev, ki so jih Švedi v letih 2017 in 2018 razveselili z dvema zaporednima zlatima kolajnama, so se usule, in zagotovo ne bodo hitro ponehale. Ob vrnitvi v domovino ne bo lagodno biti švedski reprezentant, še manj pa selektor Johan Garpenlöv.

V teh dneh ni lahko biti Johan Garpenlöv (desno). | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V teh dneh ni lahko biti Johan Garpenlöv (desno). Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"To je velik neuspeh zame kot trenerja kot za našo celotno hokejsko nacijo. A zdaj je, kar je," je 53-letni strateg po ponedeljkovem porazu dejal za Mednarodno hokejsko zvezo in dodal, da je pripravljen na prihajajoče težke dneve: "Tako je v našem poslu. Če ni rezultata, bo padalo po tebi in zvezi. Za menoj je težko svetovno prvenstvo, na katerem sem se naučil veliko. Koronavirus je otežil zadnje leto, ki je bilo zelo zahtevno, polno izzivov, a ne le za našo ekipo, ampak za vse. Težko leto je za nami. Se pa zavedam, da ljudje na Švedskem niso veseli."

Nekdanji dolgoletni NHL-ovec, zadnji dve desetletji pa trener, ne namerava odstopiti s selektorskega položaja, ki mu je kot nasledniku Rikarda Grönborga pripadel v sezoni 2019/20, pred tem pa je v švedski reprezentanci več let deloval kot pomočnik. "Želim nadaljevati svoje delo, a odločitev ni moja," pravi Garpenlöv.

IIHF WC 2021: Nemčija - Latvija
Sportal Nemci izločili gostitelje in razveselili Kanado

Usodni sta bili prvi tekmi

"Imeli smo ekipo, s katero bi lahko šli do konca, a zdaj sedimo tu, brez četrtfinala ... Velik poraz," je dejal Victor Olofsson. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Imeli smo ekipo, s katero bi lahko šli do konca, a zdaj sedimo tu, brez četrtfinala ... Velik poraz," je dejal Victor Olofsson. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko O tem, kaj je šlo narobe, bodo z analizami razpravljali v prihodnjih tednih. Nekateri so sicer razloge iskali v majhnem številu igralcev NHL, a Švedi v tej zgodbi še zdaleč niso bili edini.

Zagotovo niso pripomogle poškodbe napadalca Carla Klingberga in branilca Nilsa Lundqvista v začetni fazi prvenstva, a eden od petih švedskih igralcev NHL v Rigi, Victor Olofsson, ki je z izenačujočim zadetkom v ponedeljek za kratko vrnil nekaj upanja, v kadru ni želel iskati izgovorov.

"Na prvenstvo smo prišli s ciljem, da gremo do konca, imeli smo ekipo za to, a zdaj sedimo tukaj, brez četrtfinala, brez 'končnice'. Velik poraz za nas," je bil razočaran član Buffalo Sabres. Ob tem je izpostavil dejstvo, da je bil ključen slab začetek prvenstva, ko so nepričakovano izgubili proti Dancem in Belorusom.

Švedska SP v hokeju 2021 Riga | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"S prvima dvema tekmama smo se sami ustrelili v koleno. Po teh porazih smo igrali pod neznanskim pritiskom, a igrali smo dobro. Na vseh tekmah smo imeli priložnost za zmago, a prvi dve tekmi sta nas stali napredovanje," je poklapano razmišljal Olofsson.

IIHF WC 2021: Finska - Latvija
Sportal Finci prvi četrtfinalisti, pomembni zmagi Kanade in Švedske

 
Ne spreglejte