Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2023,
22.00

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

Natisni članek

Latvija slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2023

Petek, 19. 5. 2023, 22.00

11 mesecev, 2 tedna

SVETOVNO PRVENSTVO V HOKEJU, 8. DAN

Slab razplet večerne tekme za Slovence, ki so po hudem boju ostali praznih rok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43
SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Latvija | Slovenski hokejisti so tesno, z 2:3, izgubili z Latvijci. | Foto Guliverimage

Slovenski hokejisti so tesno, z 2:3, izgubili z Latvijci.

Foto: Guliverimage

Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu po borbeni predstavi tesno, z 2:3, izgubila z gostiteljico Latvijo in ima še vedno nič točk. Do konca SP bo odigrala še dve tekmi, a njeno delo v boju za obstanek med elito je po večerni zmagi Kazahstana nad Slovaško po kazenskih strelih oteženo. Slovaki, s katerimi bo palice prekrižala v nedeljo, so pri petih točkah, Kazahstan, s katerim bo igrala v ponedeljek, je pri štiri, pri štirih so tudi Norvežani. Risi še vedno upajo, da bo ponedeljkova tekma odločala o obstanku, a bodo morali že prej vzeti vsaj točko Slovakom, pri tem pa upati na ugodne razplete drugih tekem. Do zmag so v petek prišli še Finci in Nemci. 

Poročilo s tekme:

SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Latvija
Sportal Slovenci proti gostiteljem niso bili nagrajeni s prvo točko

Izjave po tekmi:

SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca
Sportal "Boleč poraz, a naprej moramo iti z dvignjeno glavo"

Svetovno prvenstvo v hokeju, 8. dan

Petek, 19. maj

Lestvici*:

*prve štiri reprezentance iz vsake skupine napredujejo v četrtfinale, zadnja izpade v razred nižje

Slovenski hokejisti tudi po peti tekmi svetovnega prvenstva ostajajo brez točke in zmage na zadnjem mestu skupine B v Rigi. Tokrat so jim v zapolnjeni domači dvorani nasproti stali Latvijci, ki so se jim varovanci Matjaža Kopitarja odlično zoperstavili, bili sploh v zadnji tretjini boljši tekmec, prevladovali, iskali gol za izenačenje in podaljšek, a znova ostali praznih rok. Slovenci ostajajo edina reprezentanca na prvenstvu brez točke.

Slovenci bodo naslednjo tekmo odigrali v nedeljo ob 15.20 proti Slovakom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenci bodo naslednjo tekmo odigrali v nedeljo ob 15.20 proti Slovakom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Med slovenskima vratnicama je stal Gašper Krošelj, njegova menjava je bil Luka Gračnar, med gledalci so bili Kristjan Čepon, Miha Zajc in Žan Us. Latvijci so povedli v 12. minuti, ko je Andris Dzerins igro z leve prenesel na desno do Rihardsa Bukartsa, ta pa plošček poslal za hrbet Krošlja.

V 28. minuti sta se v obrambni slovenski tretjini Latvijca zaletela in padla, Slovenci so ukradli plošček, akcijo za izenačenje sta končala Tičar s podajo in Kuralt z zadetkom. Latvijci so nekaj minut zatem izkoristili power-play, kapetan Kaspars Daugavins je s strelom z vrha krogov matiral slovenskega vratarja. V 38. minuti je na 3:1 zvišal še drugi brat Bukarts, Roberts. Ko je že kazalo, da bi gostitelji pred drugim odmorom lahko vodili za +2, je Jan Urbas poslal plošček proti vratarju Artursu Silovsu, Miha Verlič pa pred vrati spremenil njegovo smer in znižal na 3:2. V začetku druge tretjine se je hitro zatresla slovenska mreža, a je slovenski tabor zahteval ogled videoposnetka, po katerem gola Latvijcev zaradi oviranja vratarja niso priznali. Slovenci so v nadaljevanju napadali, vršili pritisk, iskali gol izenačenja, a jim Silovsa ni uspelo več premagati, tako da so tesno izgubili.

Svetovno prvenstvo

Petek, 19. maj
Latvija : Slovenija 3:2 (1:0, 2:1, 0:0) 
Strelci: 1:0 Ri. Bukarts (Džerinš, Indrasis, 12.), 1:1 Kuralt (Tičar, Magovac, 28.), 2:1 Daugavins (Balinskis, 32., PP1), 3:1 Ro. Bukarts (Džerinš,  38.), 3:2 Verlič (Urbas, 40.)
Kazenske minute: Latvija 6, Slovenija 8.
Streli: Latvija 27, Slovenija 28
Poročilo s tekme
Izjave po tekmi

Postava Slovenije: Krošelj, Gračnar; Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič; Magovac, Crnović, Sabolič, Tičar, Kuralt; Podlipnik, Mašič, Ograjenšek, Simšič, Drozg; Tomaževič, Štebih, Pance, Čimžar, Maver. Selektor: Matjaž Kopitar.
Postava Latvije: Silovs, Gudlevskis; Zile, Balinskis, Balcers, Abols, Daugavins; Jaks, Mamcics, Ru. Bukarts, Batna, Dzierkals; Freibergs, Cukste, Andersons, Locmelis, Kenins; Cibulskis, Krastenbergs, Ri. Bukarts, Dzerins, Indrasis. Selektor: Harijs Vitolins.

Prosta sobota, nato odločilna dneva

Slovenci bodo imeli po današnjem dvoboju v soboto prost dan, nato pa sledita zadnji tekmi. V nedeljo ob 15.20 se bodo pomerili s Slovaško, v ponedeljek ob 19.20 pa s Kazahstanom. Za to tekmo Slovenci upajo, da bi na koncu odločala v boju za obstanek.

slovenska hokejska reprezentanca, trening, Bled, Klemen Mohorič
Sportal Klemen Mohorič: Videti napredek in uspeh človeka, s katerim delaš, je za trenerja nekaj najlepšega

Kazahstan zapletel stvari
SP v hokeju 2023, Kazahstan : Slovaška | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zvečer sta se v Rigi pomerila tekmeca, s katerima se bodo Slovenci pomerili v nedeljo in ponedeljek, Slovaška in Kazahstan. Zadnji so vodili s 3:1, Slovaki so uspeli izsiliti podaljšek, a o zmagovalcu so odločali kazenski streli, po katerih so se pomembne zmage veselili Kazahstanci. Ti so zdaj že pri štirih točkah, toliko jih imajo tudi Norvežani, Slovaki pet, Slovenci pa nič.

Pred današnjimi tekmami so imeli Kazahstanci dve točki, Slovenci so po petem porazu (popoldne so proti gostiteljem Latvijcem klonili z 2:3) ostali pri ničli. Teoretično bi zadnja tekma v skupini, ko se bosta v ponedeljek pomerila Kazahstan in Slovenija, odločala o obstanku.

A zdaj ta teorija ne drži več, saj imajo Kazahstanci po novi zmagi po dodatnem delu igre štiri točke. Do konca predtekmovanja imata obe ekipi poleg te medsebojne še po eno tekmo, Kazahstan z Latvijo, Slovenija s Slovaško. Za ohranitev upanja bodo Slovenci morali proti Slovakom dobiti vsaj točko.

V Tampereju so Nemci za drugo zmago premagali Avstrijo.

Na prvi tekmi dneva na Finskem so se branilci naslova Finci pomerili z Madžari in upravičili vlogo favoritov, zmagali so s 7:1.

Po štirje v četrtfinale, zadnjeuvrščeni reprezentanci razred nižje

Prvenstvo se je začelo s predtekmovanjem, v katerem v vsakem od dveh mest igra osem reprezentanc. V skupini A v Tampereju se merijo Finska, ZDA, Švedska, Nemčija, Danska, Francija, Avstrija in Madžarska, v skupini B v Rigi pa Latvija, Slovenija, Kanada, Švica, Češka, Slovaška, Norveška in Kazahstan.

Po skupinskem delu, ki se bo končal 23. maja, bodo štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine napredovale v četrtfinale. Za preostalih osem bo tekmovanja konec. Najslabša reprezentanca iz vsake skupine bo nazadovala razred nižje in bo prihodnje leto igrala v diviziji I, skupini A. V eliti, ki bo prihodnje leto na Češkem, bosta namesto izpadlih zaigrali Velika Britanija in Poljska.

Četrtfinalni boji se bodo v obeh mestih začeli 25. maja, polfinale in tekmi za odličja bodo v Tampereju 27. in 28. maja.

SP v hokeju 2023: slovenska hokejska reprezentanca : Češka
Sportal Slovenci na pragu presenečenja
Ne spreglejte