Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2013,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

HDD Olimpija

Sobota, 23. 2. 2013, 17.01

8 let

Senzacionalni finale, mojstrovine NHL-ovca in oživitev Plečnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Olimpija je EBEL zaključila na 9. mestu in po dveh sezonah ostala brez končnice. Uvodna sezona "zmajev"(2007-08), ko so bili drugi, tako ostaja njihova najboljša v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

Hokejisti Olimpije so po dveh sezonah ostali brez končnice.

Hokejska zgodba edinega slovenskega predstavnika v razširjenem avstrijskem prvenstvu v letošnji sezoni se je zaključila po 54. krogih z zmago proti madžarski Sapi. Ljubljanska Olimpija je sezono končala na devetem mestu in tako po dveh sezonah (četrtfinale leta 2011 in polfinale 2012) ostala brez končnice.

Ljubljančani so tako še tretjič v šestih sezonah v EBEL tekmovanje zaključili pred izločilnimi boji. Čeprav so se še po polovici drugega dela držali mest, ki sta vodili v končnico, so sledili usodni trije porazi, s katerimi je ogenj ''zmajev'' iz tekme v tekmo pojenjal, dokler ni dokončno ugasnil po predzadnji tekmi s Salzburgom. Takrat je bilo namreč tudi dokončno jasno, da je boja za končnico konec. Ponesrečen ''finski'' štart v sezono, izgubljanje točk proti točkovno slabšim ekipam, slab ''power-play'', poškodbe ob najmanj primernem času, ''ameriški'' odhod, proračun, ki ni dovoljeval okrepitev pred končnico, je le nekaj stvari, ki so zaznamovale sezono zeleno-belih in v katerih bi lahko iskali tudi vzroke, da se je EBEL za Olimpijo končal 22. februarja. A sezona bo ostala v spominu tudi zaradi stavke v NHL, med katero je ljubljansko igro krasil Jan Muršak (48 točk na 30 tekmah), pa tudi oživitev Plečnikovega štadiona s tremi zimskimi klasikami ne bo šla kar tako v pozabo.

Že v prvo do velikega finala in lastne napake

V pozabo pa ni odšlo tudi prejšnjih pet EBEL sezon Olimpije, v katerih so ''zmaji'' okusili prav vse faze razširjenega avstrijskega prvenstva (od rednega dela do četrtfinala, polfinala, pa vse do velikega finala). Ljubljančani so se z madžarskim klubom Sapa Fehervar EBEL pridružili v sezoni 2007/2008 in že v krstni sezoni pripravili presenečenje ter si priigrali veliki finale. Še pred tekmami za prvaka so v četrtfinalu s 3:0 v zmagah izločili celovški KAC, v polfinalu pa so jim premoč morala priznati tudi ''črna krila'' iz Linza. V dramatičnem finalu jim je nasproti stala najbogatejša ekipa lige Salzburg.

Hokejisti izpod Rožnika so vodili že s 3:1 v zmagah in imeli v rokah zaključno ploščico za osvojitev prvenstva, a so jim nato zaradi administrativne napake vodstva ljubljanskega kluba (preseg točkovne vrednosti) odvzeli eno zmago in jo dodelili ''rdečim bikom'', ki so se kasneje naslova prvaka veselili s 4:2 v zmagah. Sezona, v kateri so zeleno-bele barve med drugimi branili domačini Tomaž Vnuk, Nik Zupančič, Dejan Kontrec, Egon Murič in tujci Alex Westlund, Kevin Mitchell, Todd Elik, Brendan Yarema, Raffaele Intranuovo, tako ostaja najboljša v EBEL-ligaški zgodovini Olimpije. Uvrstitev ljubljanskega kluba v finale je še vedno največji uspeh neavstrijskega moštva v EBEL.

Sezoni trenerskih menjav nista prinesli končnice

Sezono 2008/2009 so Ljubljančani začeli klavrno, po sedmih tekmah je moral prestolnico zapustiti trener Mike Posma, ki je ekipo v sezoni pred tem preporodil in popeljal do finala. Na trenersko klop je sedel Kanadčan Randy Edmonds, ki pa mu varovancev ni uspelo popeljati v končnico. Olimpija je sezono končala na 10. mestu. Sledila je nova menjava trenerja, in sicer je trenersko taktirko v sezoni 2009/2010 v roke prijel še en Kanadčan Dany Gelinas. Slabi rezultati so tudi njega odnesli s položaja, kjer ga je sredi decembra 2009 zamenjal Finec Hannu Järvenpää. A tudi slednjemu ljubljanske barke s Frankom Banhamom na čelu ni uspelo pripeljati v varen pristan in Olimpija je tekmovanje končala na zadnjem 10. mestu.

Järvenpää od četrtfinala in polfinala do odhoda

Za razliko od prejšnjih dveh sezon so Ljubljančani v sezoni 2010/2011 obdržali trenerja, kar je v moštvo prineslo stabilnost na trenerskem položaju. Fincu je uspelo prekiniti post dveh končnic, saj se je Olimpija uvrstila v četrtfinale. Tam pa je naletela na stare znance izločilnih bojev, in sicer ji je nasproti spet stal Salzburg. ''Rdeči biki'' so s 4:1 v zmagah ''zmajem'' preprečili napredovanje v polfinale, kasneje pa so se spet veselili naslova prvakov. Tudi sezono 2011/2012 je Ljubljančane vodil finski strateg in to pot je ljubljansko moštvo stopilo še stopničko višje kot predhodno. V četrtfinalu je Olimpija najprej izločila madžarsko Sapo, nato pa v polfinalu končala tekmovanje proti kasnejšim prvakom iz Linza. Po sezoni so nov izziv v Beljaku poiskali tako trener Hannu Järvenpää kot peterica tujcev (John Hughes, Justin Taylor, Brad Cole, Scott Hotham in J. P. Lamoureux), ki mu je sledila v ''orlovo gnezdo'' neposrednih ljubljanskih tekmecev.

In Olimpija je za sezono 2012/2013 dobila novega trenerja, na trenerski stolček se je zgolj za šest tekem v EBEL usedel Heiki Mälkiä, sledila pa je sezona, podobna tisti iz 2008/2009 (hitra menjava trenerja in konec sezone pred končnico). Kaj sledi, za enkrat še ni znano. Vsekakor pa si privrženci ljubljanskega kluba ne želijo, da bi v sezoni 2013/2014 gledali ponovitev sezone 2009/2010.

Ne spreglejte