Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2015,
18.24

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Ostrava

Torek, 21. 4. 2015, 18.24

5 let, 2 meseca

Sabahudin Kovačevič: Tudi z velesilami lahko igramo, samo ustrašiti se jih ne smemo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska hokejska reprezentanca se pospešeno pripravlja na majsko svetovno prvenstvo v Ostravi in Pragi. Risi imajo za seboj pet pripravljalnih tekem, želeli pa bi si kakšnega močnejšega tekmeca.

"Kar dolgo smo že skupaj, kar dolgo že treniramo in te tekme so bile nadvse dobrodošle," nam je zaupal reprezentančni branilec Sabahudin Kovačevič in dodal: "Res pa je, da nasprotniki niso bili takšni, kot nas čakajo na svetovnem prvenstvu. A smo te tekme le nekako obrnili tako, da so nam zagotovile dober trening."

Pripravljalne tekme so koristne, želeli pa bi si kakšnega močnejšega nasprotnika

Risi so v pripravah na svetovno prvenstvo palice prekrižali z reprezentancami Hrvaške, Japonske, Madžarske in Avstrije. Vse so premagali, prihodnji teden pa se bodo v Berlinu udarili še z Nemci. "Mislim, da smo iz tekme v tekmo stopnjevali ritem in odpravljali napake. Na zadnji tekmi z Avstrijo je bilo še kar v redu, vseeno moramo še malo pregledati, kaj je bilo narobe," še pravi 29-letni Jeseničan: "Zdaj je še zelo malo časa, da izpilimo podrobnosti, proti Nemčiji bo moral biti že stoodstoten paket, napak si proti njim ne bomo več smeli privoščiti. Mislim pa, da delamo zelo dobro."

Kakšen močnejši nasprotnik bi bil v pripravljalnem obdobju vseeno dobrodošel, se strinja robustni hokejist, ki je letošnjo sezono začel v ruski ligi VHL, končal pa v Avstriji pri Gradcu: "Seveda, vsaj kakšno tekmo ali dve pred začetkom prvenstva bi bilo dobro odigrati s kakšno 'top' ekipo. Da bi se navadili na hitrost in ne bi doživeli šoka na prvenstvu. Ampak vemo, kakšno je stanje. Nihče noče igrati z nami, zato sem zelo vesel, da se nam je uspelo dogovoriti z Nemci. Oni namreč že igrajo na ravni reprezentanc svetovnega prvenstva. Hrvati, Japonci in oslabljena Avstrija pač ne morejo ponuditi občutka hitrosti hokeja, ki se bo igral na svetovnem prvenstvu."

S Kopitarjem močnejši, velesil pa se ne smejo ustrašiti

Zadnjo pripravljalno tekmo bo slovenska vrsta odigrala v popolni postavi, reprezentanco bo namreč okrepil tudi prvi zvezdnik Anže Kopitar, ki se z Los Angelesom letos ni uvrstil v končnico lige NHL. In kaj tak zvezdnik pomeni za ekipo? "Bomo videli, koliko bo prinesel, a sem stoodstotno prepričan, da veliko. To smo ne nazadnje videli že na lanskih olimpijskih igrah," pravi Kovačevič, a dodaja, da je hokej kolektivna igra: "Stvari pač niso odvisne le od enega samega igralca, vseeno pa pričakujem, da nas bo vse skupaj malo povzdignil. Igrati moramo kot ekipa, tudi on se ji bo podredil in ne bo gledal le nase."

Na svetovnem prvenstvu bo Slovenija igrala v skupini B v Ostravi. Risi se bodo najprej pomerili z reprezentanco Belorusije (2. maj), nato Rusije (3. maj), pa Slovaške (5. maj), Finske (7. maj), Norveške (8. maj), ZDA (10. maj) in za konec skupinskega dela še Danske (11. maj). Urnik je zgoščen, hokej bo hiter, tekmeci pa nadvse čvrsti. A tudi slovenski hokej se je v zadnjih letih dvignil, tudi z največjimi reprezentancami risi ne igrajo več v krču. "Te reprezentance, ki so nam enakovredne, pač moramo premagovati. To ni več vprašanje," še pravi Budo: "Za kakšno velesilo pa je dobrodošel vsak pozitiven izid. Veseli bomo kakšne zmage. Že nekaj let opažamo, da z njimi lahko igramo, samo ustrašiti se jih ne smemo. Na zmago moramo iti na vsaki tekmi."

Finci so za Kovačeviča neznanka, pričakuje težave

Pristop bo torej takšen, kot je slovensko vrsto krasil na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju, ko so risi navdušili, se uvrstili v četrtfinale in na koncu zasedli sedmo mesto. O kakšnem strahospoštovanju eminentnih tekmecev torej ne moremo več govoriti, vseeno pa najbrž obstajajo reprezentance, katerih slog igre risom še posebej ne ustreza. Kovačevič si s tem ne beli glave, a poudarja: "Jaz proti Finski še nisem igral, tako da je zame to manjša neznanka. Menim tudi, da bo proti njim najtežje igrati." Finci slovijo po izjemno hitri igri, bo torej ta prinašala nemir v slovensko obrambo? "Ja, to bo zagotovo težava. Ves čas bodo tudi vršili pritisk na naše branilce in nas poskušali zlomiti s fizično igro in agresivnostjo," je še pristavil naš sogovornik.

Ne spreglejte