Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
20.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca svetovno prvenstvo risi

Petek, 25. 4. 2014, 20.27

8 let

S čustvi nabit obračun za elito in sosedski ponos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Večna tekmeca se bosta v soboto ob 9. uri udarila za elito. Skrivnosti med sosedama, ki sta si na svetovnih prvenstvih nasproti stali petkrat, ni. Prostora za napake prav tako ne.

Zadnja tekma risov na svetovnem prvenstvu v Gojangu bo pravi finale, kot se je po zmagi nad Ukrajino dobro izrazil Boštjan Goličič. Obračun, nabit s čustvi, bo namreč odločal o potniku (potnikih) v elito. Če koga risi dobro poznajo, je to vsekakor avstrijska reprezentanca, s katero so se srečali že 24-krat. Vsaka izbrana vrsta je slavila desetkrat, štirikrat pa so se dvoboji končali brez zmagovalca.

Na svetovnih prvenstvih sta se sosedi spopadli petkrat – štirikrat med elito in enkrat na prvenstvu divizije I skupine A –, eno zmago več imajo Avstrijci. Prvo srečanje v najvišjem razredu svetovnega hokeja sega v leto 2002, ko je v predtekmovanju Slovenija po dveh tretjinah vodila s 3:1, nato pa so Avstrijci prestavili v višjo prestavo in v zadnjem delu tekme s štirimi zadetki Slovence poslali v skupino za obstanek, v kateri so se ti obdržali v družbi elitnih reprezentanc. Leto pozneje sta si iz oči v oči spet gledali v predtekmovanju in spet so bili boljši sosedi (6:2).

Prvi poraz na SP so risi Avstrijcem zadali leta 2005. Bil je še kako boleč, saj so ga doživeli na domačem terenu – prvenstvo je namreč potekalo v Innsbrucku. Zadnjič sta se med elito udarili leta 2011, s 3:2 so slavili Avstrijci. Z enakim rezultatom, a v prid Slovenije, pa se je končal zadnji sosedski obračun na SP – leta 2012 so bili risi na prvenstvu divizije I, skupine A, ki je potekalo v Ljubljani, boljši od sobotnih nasprotnikov. Takrat sta si obe reprezentanci že pred tekmo zagotovili vrnitev v elito.

Ob avstrijskem "norem triu" vselej najizkušenejši risi

Od spopada na SP v Ljubljani leta 2012 sta se reprezentanci srečali šestkrat, petkrat je zmagala Slovenija. Še posebej velika je bila zmaga s 4:0 na kvalifikacijski tekmi za četrtfinale olimpijskih iger v Sočiju, po kateri so Avstrijci poraz pripisali ponočevanju pred tekmo. Po aferi, ki so jo poimenovali tirolska hiša, so nekateri končali reprezentančne poti, avstrijska izbrana vrsta pa je v Gojang, tako kot slovenska, prišla pomlajena. Glavni strateg Emanuel Viveiros, ki z reprezentanco sodeluje od sezone 2009/2010 (od 2011/2012 je selektor), je pred prvenstvom tarnal nad pomladitvijo, a razloga za tarnanje nima več.

Napadalna trojka Brian Lebler, Thomas Hundertpfund in Thomas Koch je prevzela odgovornost, poskrbela za več kot polovico avstrijskih zadetkov (zadeli so deset od 19 zadetkov) in dala misliti tudi selektorju Matjažu Kopitarju. Ta zaradi udarnega napada nasprotnikov sicer ne bo snoval posebne obrambne taktike, bo pa poskrbel, da bodo ob omenjenem napadu na ledu vselej najizkušenejši risi.

Brez nepotrebnih prekrškov

Avstrijci – kar 20 od 22 jih je v zadnji sezoni igralo v razširjenem avstrijskem prvenstvu – so na prvenstvu proti Južni Koreji (po zaostanku z 0:3 so zmagali s 7:4) in proti Madžarom (po zaostanku z 0:2 so povedli s 3:2, na koncu zmagali s 5:4) dokazali, da znajo prirediti preobrat. To dobro vedo tudi risi, ki so pred dvema tednoma na prijateljski tekmi na Dunaju v 55. minuti vodili 2:0, nato pa je Brian Lebler dvakrat zadel in izsilil podaljšek, v katerem so slavili Slovenci. Ti pred tekmo, v kateri bo šlo zagotovo "na nož", opozarjajo, da bodo morali paziti tudi na to, da bo nespametnih prekrškov in kazenskih minut čim manj.

Preden bosta Slovenija in Avstrija stopili na led (9.00), bo svojo zadnjo tekmo na prvenstvu odigrala tudi Japonska, ki ima ob omenjenih reprezentancah edina še možnost za elito. Če bi Japonci Madžare premagali v rednem delu, bi si že pred tekmo risov in Avstrije zagotovili napredovanje v najkakovostnejši hokejski razred.

Ne spreglejte