Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 11. 2016,
22.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Nik Zupančič EIHC turnir hokej risi slovenska hokejska reprezentanca

Nedelja, 6. 11. 2016, 22.14

6 let, 6 mesecev

Po turnirju na Bledu

Pristop, kakršnega si lahko le želiš, mu daje užitek za delo s to ekipo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
slovenska hokejska reprezentanca | Foto Drago Cvetanovič

Foto: Drago Cvetanovič

"Užitek mi je biti na trenerski klopi moštva, ki na zbor pride s pravim pristopom, s ponosom in od sebe da svoj maksimum," je po koncu turnirja, na katerem je Slovenija zasedla drugo mesto, varovance pohvalil slovenski selektor Nik Zupančič. Risinje so olimpijske predkvalifikacije končale s tremi porazi, upe na OI so ohranile Italijanke.

Sobotna zmaga Belorusije s 4:3 po kazenskih strelih nad Slovenijo je gostom prinesla končno zmago na turnirju EIHC na Bledu, risi pa so po loteriji končali na drugem mestu. Slavju na ledu je sledilo še bučno belorusko veselje v slačilnici, od koder so odmevali udarni toni, ob katerih so Belorusi prepevali in plesali.

Na drugi strani hodnika blejske dvorane je bila slika povsem drugačna. V slovenski slačilnici je bila tišina, ki so jo (najverjetneje med govorom selektorja) prekinili trije glasni aplavzi. Nato so fantje in strokovni štab le stopili pred sedmo silo. Vsakdo bi si seveda želel končne zmage, a čeprav je bilo takoj po porazu v njih še nekaj grenkobe, so znova pustili dober vtis.

Še enkrat več so pustili srce na ledu, pokazali, kako neizmerno radi igrajo v dresu z risom ali državnimi simboli na prsih, in dokazali, da se lahko enakovredno bojujejo s stalnimi članicami najkakovostnejšega reprezentančnega ranga.

Znova dokazujejo

"Užitek mi je biti na trenerski klopi in delati s to ekipo," je bil po blejskih preizkušnjah zadovoljen Nik Zupančič. | Foto: Sportida "Užitek mi je biti na trenerski klopi in delati s to ekipo," je bil po blejskih preizkušnjah zadovoljen Nik Zupančič. Foto: Sportida

Mimo tega dejstva ni mogel niti selektor Nik Zupančič, za katerim je dobro leto vodenja reprezentance: "Enkrat se ti izide, drugič ne, nam se tokrat ni, a s celotnim turnirjem moram biti zadovoljen. Fantje znova dokazujejo, da so pripravljeni igrati za državni dres. Na zbore prihajajo s pravim pristopom, s ponosom in od sebe dajejo maksimum. Užitek mi je biti na trenerski klopi in delati s to ekipo."

Tokrat je v njegov tabor udarila težja poškodba kapetana Jana Muršaka, zadnje tekme zaradi želja kluba Admiral Vladivostok ni odigral Robert Sabolič, tako da je Slovenija kot gostiteljica lahko unovčila "jokerja" in vpoklicala Miho Brusa. Tako njemu kot preostalim fantom, ki jih načeloma nismo vajeni v reprezentanci, 48-letni strateg zaupa, oni pa hitro vpijajo moštveni duh.

"Kdorkoli pride v reprezentanco, mu popolnoma zaupam. Tokrat je prišel Brus in dobro odigral svojo vlogo. Veseli me, da se tudi kakšni novi fantje, ki pridejo, hitro navzamejo ekipnega duha in se vklopijo," je s simbiozo slovenskih oklepnikov zadovoljen Zupančič.

Obžaloval je le, da se ni pokazala priložnost, da bi vsaj malo reprezentančnega tekmovalnega okusa dobil tretji vratar na turnirju Žan Us. A selektor verjame, da bo tudi za 20-letnika, ki ga trenira na Jesenicah, kmalu prišel reprezentančni čas.

Zupančič o poškodbi Jana Muršaka

Janu Muršaku zadnji dnevi ne bodo ostali v najlepšem spominu. Čaka ga prisilni počitek. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Janu Muršaku zadnji dnevi ne bodo ostali v najlepšem spominu. Čaka ga prisilni počitek. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenski kapetan Muršak se je poškodoval v drugi tretjini uvodne tekme turnirja. Gre za izpah desne rame, ki bi ga od ledenih ploskev lahko oddaljil za več mesecev. Selektor je z nesrečnim napadalcem govoril, a za zdaj še nima pravih informacij o njegovem okrevanju.

Kot pravi, "sam nimam izkušenj s podobnimi poškodbami, zato je bolje, da svoje pove zdravniška služba. Mnenja o rehabilitaciji in tem, ali bo šel na operativni poseg ali ne, so različna".

Po močne nasprotnike

Slovenska hokejska reprezentanca decembrskega klubskega premora ne bo izkoristila za novo druženje, saj je december po Zupančičevih besedah v preteklosti prinesel več minusa kot plusa. Se bodo pa oklepniki spet zbrali februarja, ko bo podoben turnir potekal na Poljskem, kjer bodo igrali še Italijani in Ukrajinci.

Slovenci se bodo spet zbrali februarja, vrhunec sezone pa jih čaka na majskem svetovnem prvenstvu, ko bodo skupinski del igrali v Parizu. Takrat se bodo še enkrat udarili z zmagovalci turnirja na Bledu Belorusi. V slovenskem taboru upajo, da bodo v zadnjih dveh tednih priprav dobili še dve kakovostni pripravljalni tekmi. | Foto: Drago Cvetanovič Slovenci se bodo spet zbrali februarja, vrhunec sezone pa jih čaka na majskem svetovnem prvenstvu, ko bodo skupinski del igrali v Parizu. Takrat se bodo še enkrat udarili z zmagovalci turnirja na Bledu Belorusi. V slovenskem taboru upajo, da bodo v zadnjih dveh tednih priprav dobili še dve kakovostni pripravljalni tekmi. Foto: Drago Cvetanovič

Našo izbrano vrsto vrhunec sezone čaka maja, ko bo po letu premora spet zaigrala na svetovnem prvenstvu elite (potekalo bo med 5. in 21. majem v Kölnu in Parizu, Slovenija bo igrala v Franciji). Kot pravi mož s selektorsko taktirko v roki, so dogovorjeni, da se bodo v pripravah na SP pomerili s članico elite Italijo in dvema iz nižje divizije: Madžarsko in Poljsko.

Se pa v našem taboru zavedajo, da bi bilo pred bitkami v Franciji izjemno pomembno odigrati tekme s kakovostnejšimi izbranimi vrstami, ranga teh, ki smo jih v zadnjih dneh videli na Bledu.

"Ob treh že dogovorjenih tekmah bomo zdaj pospešeno iskali dodatne tekme. Najbolj me 'skrbita' dva tedna pred samim prvenstvom. Takrat bi morali odigrati vsaj dve močmi tekmi, da bi na prvenstvo prišli v visokem ritmu," je želje po kakovostnih pripravljalnih tekmah pred SP še izrazil Zupančič.

Turnir EIHC, Bled (3.–5. november)

Sobota, 5. november

Belorusija : Slovenija 4:3** (0:0, 1:2, 2:1, 0:0, 1:0)
0:1 Ropret (Pance, Mušič, 26.), 0:2 Verlič (Ograjenšek, Kovačević, 34.), 1:2 Graborenko (Turkin, Lopačuk, 40., PP2), 1:3 Goličič (Kuralt, Pance, 42.), 2:3 Kazakevič (Černikov, 50.), 3:3 Graborenko (Bojarčuk, Linglet, 51., PP1)
**kazenski streli

Latvija : Francija 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Pavlovs 10., Jekimovs 11., Galoha 30., Lipsbergs 49., Cipulis 57., Salija 60.

Lestvica:
1. Belorusija 3 tekme - 8 točk
2. Slovenija 3 - 6
3. Latvija 3 - 4
4. Francija 3 - 0

Petek, 4. november
Belorusija : Latvija 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Ustinenko 15., Graborenko 25. (PP), Demkov 37., Bojarčuk 41.

Francija: Slovenija 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Bouvet 39.; Sabolič (Tičar, Kovačević, 14., PP1), Goličič (Kuralt, Pance 60.)

Četrtek, 3. november
Francija : Belorusija 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Lopačuk 33., Drozd 40., Graborenko 48.

Slovenija : Latvija 3:2* (1:0, 0:0, 1:2, 1:0)
Pešut (Planko, Mušič, 15.), Rodman (Sabolič, Tičar, 60., PP1), Tičar (Kranjc, Vidmar 65.); Jelisejevs 41., Kulda 43.
*podaljšek

 

Za slovo še poraz z gostiteljicami, napredovanje Italijankam

Risinje so se od Španije in upov na olimpijske igre poslovile s porazom proti gostiteljicam. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Risinje so se od Španije in upov na olimpijske igre poslovile s porazom proti gostiteljicam. Foto: Hokejska zveza Slovenije

V teh dneh je bila na delu tudi slovenska ženska reprezentanca, ki je v San Sebastianu nastopala na predolimpijskem kvalifikacijskem turnirju.

Slovenke so po porazih proti Nizozemski (1:14) in Italiji (1:8) izgubile tudi proti domačinkam Špankam, ki so bile od risinj boljše s 5:1.

O tem, kateri reprezentanci bo pripadlo prvo mesto in napredovanje v naslednji krog kvalifikacij, je odločal obračun med Nizozemkami in Italijankami. S 5:1 so zmagale zadnje in ohranile upe na nastope v Pjongčangu leta 2018.

Olimpijske predkvalifikacije, San Sebastian (4.-6. november)

Petek, 4. november
Slovenija : Nizozemska 1:14 (0:4, 0:6, 1:4)
Italija : Španija 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Sobota, 5. november
Italija : Slovenija 8:1 (2:1, 1:0, 5:0)
Nizozemska : Španija 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Nedelja, 6. november
Španija : Slovenija 5:1 (4:1, 0:0, 1:0)
Italija : Nizozemska 5:1 (3:0, 2:1, 0:0)

Lestvica:

1. Italija* 3 tekme - 9 točk
2. Nizozemska 3 - 6
3. Španija 3 - 3
4. Slovenija 3 - 0

*reprezentanca je napredovala v nadaljnje boje za OI

Ne spreglejte