Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2017,
21.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca Nik Zupančič SP v hokeju 2017

Sreda, 19. 4. 2017, 21.04

6 let, 6 mesecev

Priprave slovenskih tekmecev

Kakšno pot do SP so ubrali nasprotniki Slovenije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Slovenska hokejska reprezentanca Finska | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Za slovensko hokejsko reprezentanco so tri pripravljalna srečanja na majsko svetovno prvenstvo, na katerih je dvakrat zmagala in enkrat izgubila, pred njo pa še prav toliko obračunov pred prvenstvom. Kako pa se na vrhunec reprezentančne sezone pripravljajo tekmeci risov v skupinskem delu? Kanadčani bodo odigrali le eno pripravljalno tekmo, preostali od sedem do devet.

Priprave na svetovno prvenstvo v Parizu in Kölnu, ki se bo začelo 5. maja, so v polnem teku. Vsaj evropske reprezentance se že od začetka aprila pospešeno pripravljajo na tekmovanje med hokejsko smetano. V tem je po letu 2015 tudi Slovenija, ki bo skupinski del igrala v Franciji, kjer ji bodo nasproti stali aktualni svetovni prvaki Kanadčani, podprvaki Finci, Švicarji, Čehi, Belorusi, Norvežani in Francozi. Nazadovala bo najslabše uvrščena reprezentanca v skupini.

Slovenija še vedno pred zaprtimi vrati

Naši hokejisti so v sklopu priprav že opravili polovico tekem. Dvakrat so premagali Madžare (2:1, 5:3), po kazenskih strelih pa izgubili s Kazahstanom (1:2). V nedeljo se bodo v Neumarktu pomerili še z Italijani, ki letos prav tako igrajo med elito, konec meseca pa bodo v Sankt Peterburgu palice prekrižali še z rusko reprezentanco do 25 let in norveško do 25 let.

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance

Slovenija : Madžarska 2:1
Slovenija : Kazahstan 1:2**
Madžarska : Slovenija  3:5
Italija – Slovenija, Rusija U25 – Slovenija, Norveška U25 – Slovenija

**kazenski streli

Slovenija je ena od redkih reprezentanc, ki se na SP pripravlja tudi oziroma predvsem s tekmeci, ki niso (vsi) del elitne divizije. V hokejskem "palčku", ki mu že vrsto let zapored uspevajo velike stvari, še vedno premnogi vidijo "underdoga" in mu zapirajo vrata do kakovostnejših pripravljalnih obračunov.

Slovenija se bo do konca priprav pomerila še z Italijo, Rusijo do 25 let in norveško reprezentanco prav tako do 25 let. | Foto: Sportida Slovenija se bo do konca priprav pomerila še z Italijo, Rusijo do 25 let in norveško reprezentanco prav tako do 25 let. Foto: Sportida

"Dvanajst najboljših evropskih reprezentanc igra neko svojo ligo, kjer imajo zagotovljenih po šest močnih tekem. Mi pa poskušamo pridobiti nasprotnike, tiste močnejše, ki se pripravljajo za divizijo I, ali pa kakšnega nasprotnika, ki bi bil primeren za tik pred SP," o težavah s pridobitvijo kakovostnih pripravljalnih tekmecev pravi slovenski selektor Nik Zupančič. Lahko bi sicer sledili Madžarom, ki so privabili Fince in Švede, a takšna poteza bi stala zajeten kupček denarja.

Spodaj si lahko ogledate, kako gre (rezultatsko) preostalim slovenskim tekmecem v skupini, med katerimi številni še niso v popolni postavi.

Kanada

V primerjavi z Evropejci se bodo svetovni prvaki zadnjih dveh let Kanadčani zbrali malce pred prvenstvom, za uigravanje na izločilne boje pa izkoristili kar skupinski del prvenstva, v katerem bodo na drugi tekmi palice prekrižali s Slovenijo.

Javorjevi listi, ki jih bo vodil 49-letni strateg Tampa Bay Lightning Jon Cooper, imajo predvideno le eno pripravljalno srečanje. Priprave bodo opravili v Ženevi, kjer se bodo 2. maja udarili s Švico.

Pripravljalna tekma: Švica – Kanada

Finska

Za podprvaki Finci so štiri pripravljalna srečanja, na zadnjem sredinem so s 3:0 premagali Slovake, s katerimi se bodo pomerili še enkrat. Pred prvenstvom jih čaka še turnir, na katerem bodo nastopile še tri evropske velesile Rusija, Švedska in Češka.

Pripravljalne tekme

Madžarska : Finska 1:6
Finska : Danska 3:0
Finska : Danska 2:3
Slovaška : Finska 0:3
Slovaška – Finska, Finska – Češka, Rusija – Finska, Švedska – Finska

 

Švica

Švicarji bodo odigrali devet pripravljalnih tekem, na dozdajšnjih štirih so trikrat zmagali, s Francozi pa so eno tekmo izgubili v podaljšku. Še dvakrat se bodo do SP srečali z Rusi in Danci, za konec priprav pa gostili še Kanado.

Pripravljalne tekme:

Francija : Švica 3:4
Francija : Švica 3:2*
Slovaška : Švica 1:2
Slovaška : Švica 0:3
Švica – Rusija (dve tekmi), Švica – Danska (dve tekmi), Švica – Kanada

*podaljšek

 

Češka

Čehi so do zdaj dvakrat premagali Norvežane, še dvakrat bodo igrali z Nemci, nato pa sklepni del priprav opravili na močnem turnirju v družbi Švedov, Rusov in Fincev.

Pripravljalne tekme:

Češka : Norveška 4:0
Češka : Norveška 6:3
Nemčija – Češka (dve tekmi), Finska – Češka, Češka – Švedska, Češka – Rusija

 

Belorusija

Beloruska hokejska reprezentanca, pri kateri so si Slovenci septembra priigrali olimpijsko vozovnico, ima za seboj štiri tekme in polovičen izkupiček (po eno zmago in poraz z Latvijci in Nemci). Po dve tekmi bodo odigrali še s Švedi in gostitelji prvenstva Francozi.

Pripravljalne tekme

Latvija : Belorusija 1:0
Latvija : Belorusija 0:3
Belorusija : Nemčija 3:1
Belorusija : Nemčija 1:2
Belorusija – Švedska (dve tekmi), Francija – Belorusija (dve tekmi)

 

Norveška

Vikingi so na obeh pripravljalnih tekmah z Nemci zmagali, proti Čehom pa obe izgubili. Do prvenstva si bodo še dvakrat iz oči v oči gledali z Danci in Slovaki. V Sankt Peterburg, kjer se bo pripravljala slovenska reprezentanca, bodo poslali izbrano vrsto do 25 let.

Pripravljalne tekme

Norveška : Nemčija 5:1
Norveška : Nemčija 5:2
Češka : Norveška 4:0
Češka : Norveška 6:3

Danska – Norveška (dve tekmi), Norveška – Slovaška (dve tekmi)

 

Francija

Gostitelji prvenstva so se dvakrat že srečali z nepopolnimi Švicarji, enkrat tesno izgubili, drugič pa zmagali v podaljšku. Prav tako so se dvakrat pomerili z rusko B-reprezentanco in bili prav tako polovično uspešni. Čakajo jih še dve tekmi z Latvijo in dve z Belorusijo.

Pripravljalne tekme

Francija : Švica 3:4
Francija : Švica 3:2*
Rusija B : Francija 0:1*
Rusija B : Francija 6:0
Latvija – Francija (dve tekmi), Francija – Belorusija (dve tekmi)

*podaljšek


 

Ne spreglejte