Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 4. 2016,
16.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Nik Zupančič Miha Verlič Jan Urbas svetovno prvenstvo v hokeju risi

Sobota, 23. 4. 2016, 16.04

6 let, 7 mesecev

Bledi Japonci brez možnosti proti Slovencem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
slovenska hokejska reprezentanca | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 1. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Katovicah premagala Japonsko s 7:1 (1:0, 4:0, 2:1).

Pred tekmo se je v slovenskem hokejskem prostoru odprlo še zanimivo vprašanje: ali bi lahko na SP nastopil tudi Anže Kopitar, ki je nepričakovano hitro končal nastope v NHL. Odgovor je bil pričakovan, vodstvo kluba Kopitarju ni dovolilo takojšnjega odhoda v Evropo, tako da je lahko najboljši slovenski hokejist svojim rojakom v Katovicah le zaželel čim več uspeha. Selektor Nik Zupančič ima tako v postavi le še eno odprto vprašanje, prihod Roberta Saboliča. V vratih pa je za uvod SP stal Robert Kristan.

Urbas natančno pod prečko

Slovenci so začeli tam, kjer so nehali dvoboj z Japonci na Jesenicah: silovito so pritisnili in tekmecem niso dovolili, da bi zadihali. Že ob prvi številčni prednosti je bil vratar Yutaka Fukufuji nenehno ogrožen, Aleš Kranjc je zadel tudi okvir gola, Andrej Hebar in Sabahudin Kovačevič pa sta bila za las nenatančna.

A tudi na gol ni bilo treba dolgo čakati. Drugi napad je izpeljal hitro akcijo, kapetan Jan Urbas pa je nato po prodoru z leve strani zadel tik pod prečko.

Kristan je imel prvič nekaj dela ob kazni za Aleša Mušiča, vendar ne veliko težav, potem pa se je igra spet preselila pred japonski gol. Slovenci so lepo kombinirali, imeli priložnosti, stopnjevali pritisk, vendar je obramba tekmecev vsaj v prvem delu preprečila še kakšen gol.

Drugi napad Urbas, Miha Verlič in Žiga Pance je deloval izjemno uigrano, dosegli so pet zadetkov od sedmih. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Drugi napad Urbas, Miha Verlič in Žiga Pance je deloval izjemno uigrano, dosegli so pet zadetkov od sedmih. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Japonsko zavlačevanje hitro kaznovali

Drugi del se je pričel z zanimivo kaznijo za Japonce (ti so pred nadaljevanjem tudi zamenjali vratarja, branil je Takuto Onoda), ki so zamujali na led, sodniki pa so jim dosodili dve minuti zaradi zavlačevanja. Ker so imeli enega kaznovanega že iz prve tretjine, je imela Slovenija dobro minuto prednosti 5-3. Ni je izkoristila, najbližje golu je bil Žiga Jeglič, zato pa je, ko je bil na klopi za kaznovane samo še en Japonec, spet zadel Urbas, tokrat po močnem strelu, ko je plošček prek vratarja končal za golovo črto.

Slovenci so tako kronali terensko premoč in se lahko povsem sprostili. Nadaljevanje je bilo še boljše, ob novem "power-playu" pa je Miha Verlič iz obrata streljal dvakrat, prvič je vratar še ubranil, odbitek pa je slovenski napadalec pospravil v gol. Le nekaj minut zatem pa je podoben gol dosegel še Aleš Mušič: japonski vratar je plošček le odbil, Mušiču pa ga ni bilo težko potisniti s pol metra v gol. Jasno je bilo, da je tekma že odločena, kakovostna razlika med moštvoma pa je bila prevelika za kakšno presenečenje. Še pred koncem drugega dela je po protinapadu vodstvo še povišal Verlič.

Slovence po zmagi nad Japonci nova tekma čaka že v nedeljo ob 13. uri, ko se bodo pomerili z Italijani. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Slovence po zmagi nad Japonci nova tekma čaka že v nedeljo ob 13. uri, ko se bodo pomerili z Italijani. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Zgolj še formalnost

Zadnja tretjina je bila tako zgolj formalnost. Slovenci so predvsem pazili, da bi vratar Kristan ostal nepremagan, kar jim je uspevalo do 55. minute, ko sta jim v protinapad pobegnila dva nasprotnika in Japonski zagotovila častni gol.

Prejeti zadetek pa je razjezil Slovence, ki so nato na hitro dosegli še dva: najprej Ken Ograjenšek, potem pa še Žiga Pance po protinapadu.

Po zanesljivi zmagi v prvem krogu zdaj Slovence v nedeljo čakajo zahodni sosedje Italijani, ki bodo imeli danes verjetno precej zahtevnejši obračun proti domačinom pred polno dvorano poljskih navijačev.

Japonska : Slovenija 1:7 (0:1, 0:4, 1:2)

Dvorana Spodek Arena, gledalcev 1300, sodniki: Kaukokari (Finska), Rohtasch (Nemčija, glavna), Haurum (Danska), Semjonov (Estonija).


Strelci: 0:1 Urbas (Pance, Verlič, 8.), 0:2 Urbas (Verlič, Repe, 22.), 0:3 Verlič (Urbas, Kristan, 30.), 0:4 Mušič (Ograjenšek, Pretnar, 34.), 0:5 Verlič (Pance, Urbas, 40.), 1:5 Kuji (Yamashita, 55.), 1:6 Ograjenšek (Mušič, 58.), 1:7 Pance (Urbas, Verlič).
Kazenske minute: Japonska 14, Slovenija 8.

Postava Japonske: Fukufuji, Onoda; Hashiba, M. Yamashita, Nishiwaki, Tanaka, Ueno; Sakata, Yanadori, Takanashi, Obara, Kuji; Yamada, Haga, Takagi, Kawai, T. Yamashita; Sasaki, Terao, Mitamura, Osawa, Hirano.

Postava Slovenije: Kristan, Krošelj; Kovačević, Kranjc, Jeglič, Hebar, Tičar; Repe, Gregorc, Verlič, Pance, Urbas; Pretnar, Vidmar, Kuralt, Mušič, Ograjenšek; Milovanovič, Pešut, Koblar, Ropret.

Ne spreglejte