Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2016,
10.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Pittsburgh Penguins San Jose Sharks liga NHL

Četrtek, 9. 6. 2016, 10.25

6 let, 7 mesecev

Pred peto finalno tekmo lige NHL

Pittsburgh pripravljen na slavje, San Jose bi se selil v Kalifornijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Matt Cullen | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V Pittsburghu je vse pripravljeno na slavje četrtega naslova prvakov lige NHL, ob zmagi bi pingvini sploh prvič Stanleyjev pokal v roke dobili pred domačimi gledalci. A hokejisti San Joseja obljubljajo, da bodo slavje poskušali preložiti za nekaj tekem.

Po štirih tekmah velikega finala je razmerje v zmagah med Pittsburgh Penguins in San Jose Sharks 3:1 v prid prvih. Ti lahko že zvečer na domačem ledu osvojijo glavno nagrado, ki so se je zadnjič veselili leta 2009. Sploh prvič bi Stanleyjev pokal v zrak dvignili doma, prejšnji trije so jim vselej pripadli v gosteh (1991 pri Minnesota North Stars, 1992 pri Chicago Blackhawks, 2009 pri Detroit Red Wings).

Sidney Crosby in druščina sta prikazala precej več globine kot kalifornijsko moštvo, ki še vedno upa na nekaj, kar je do zdaj uspelo le Torontu. V 31 primerih od 32 do zdaj je klub, ki je v finalu zaostajal z 1:3, izgubil, le Torontu je pred več kot sedmimi desetletji uspelo preobrniti serijo. Če ni v ospredju kapetan, je zažarel Phil Kessel, na zadnji tekmi se je prebudil Jevgenij Malkin, po 105 tekmah je nasprotnikov gol našel tudi hokejist, na katerega ne bi stavil nihče, Ian Cole … Prav globina je po mnenju hokejskih analitikov prevesila tehtnico na stran pingvinov.

Izkušnje s Stanleyjem lahko pomagajo

Čeprav so izjemno blizu velikemu slavju, Crosby v izjavah ostaja previden: "Zavedamo se, da bomo morali prikazati našo najboljšo igro in da bomo videli njihovo najboljšo. Ne smemo prehitevati. Že celotno končnico, pa tudi skozi sezono, smo imeli dober pristop. Ta bo zdaj še pomembnejši, kot je bil kadarkoli prej."

Takole so se pingvini leta 2009 zadnjič veselili naslova prvakov.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Takole so se pingvini leta 2009 zadnjič veselili naslova prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Podobno kot Crosby se je Stanleyjevega pokala enkrat v življenju razveselil izkušeni pingvin Matt Cullen, in sicer pred desetimi leti s Carolino. "Dobro je, če imaš v ekipi več fantov, ki so že osvojili naslov, kot le enega ali dva, saj lahko pomagajo s svojimi izkušnjami. Bo pa seveda ob tem pomembno, da bomo pokazali svojo najboljšo predstavo. Vemo, da bodo naredili vse, da ostanejo v igri. Zanje je to tekma za biti ali ne biti, za nas pa velika priložnost," je 39-letni napadalec dejal, da bi jim pri koncu serije lahko pomagale izkušnje mnogih hokejistov, katerih ime je že bilo vpisano v lovoriko.

Niso pozabili, kaj je uspelo Kraljem

Trener San Joseja Peter DeBoer poskuša ostati pozitiven. Upa, da lahko ponovijo nekaj podobnega, kar so pred dvema letoma naredili člani LA Kings, ko so jih po neverjetni seriji izločili v konferenčnem četrtfinalu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Trener San Joseja Peter DeBoer poskuša ostati pozitiven. Upa, da lahko ponovijo nekaj podobnega, kar so pred dvema letoma naredili člani LA Kings, ko so jih po neverjetni seriji izločili v konferenčnem četrtfinalu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zgodovina San Joseju ne daje prav veliko možnosti za preobrat. Kljub temu pa poskuša trener Peter DeBoer v javnosti ostati pozitiven in spodbujati svoje varovance. Tako je spomnil na zanje nesrečno leto 2014, ko so jim jo zagodli Kopitarjevi Kralji.

"Mislim, da smo precej bližje, kot se zdi. Če bomo videli priložnost, da jim ne gre, jo moramo pograbiti in izkoristiti. Pomembna stvar tega moštva je, da ima veliko zaupanja v svojo igro in drug v drugega. Druga stvar pa je, da je bil velik del tega moštva že v drugačnem položaju, na drugi strani. Vodili so s 3:0, nato pa videli, kako hitro lahko vodstvo izpuhti (v konferenčnem četrtfinalu leta 2014 je San Jose proti LA Kings vodil s 3:0 v zmagah, nato so Kralji nanizali štiri zmage in jih izločili, op. a.). Imamo kar nekaj fantov, ki se živo spominjajo tega in dobro vedo, kako lahko ena zmaga obrne trenutek na drugo stran," je spomine obujal 47-letni strateg.

Kot pravi, velikih sprememb v peterkah ne načrtuje, še naprej bo igral s šestimi branilci oziroma "dekletom, ki jo je pripeljal na ples". Želi si več prometa pred vrati novinca Matta Murrayja (v NHL-karieri je odigral več tekem končnice kot rednega dela) in izkoriščenih priložnosti.

Ni razloga za negativizem

Podobno menijo tudi njegovi izbranci. "Še vedno smo v igri. Moramo biti še za odtenek boljši. Vse tekme so bile rezultatsko zelo izenačene, moramo izkoristiti svoje priložnosti in zadeti. Če bomo zmagali, nam bo to dalo dodatne energije," pravi Joe Pavelski, Marc-Edouard Vlasic pa opozarja, da morajo ostati optimistični: "Ni razloga za negativizem. Ne bomo spreminjali ničesar. Čim več časa moramo preživeti pred njihovim golom in tako bo, upam, kakšen odbitek že končal v mreži."

Če se bo San Joseju želja uresničila in bo z zmago znižal zaostanek, se bo serija preselila na njegov teren, kjer bi bila šesta tekma v noči na ponedeljek.

Spored tekem finala lige NHL (slovenski čas)*:

5. tekma, petek, 10. junij (2.00):
Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

Morebitna 6. tekma, ponedeljek, 13. junij:
San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins

Morebitna 7. tekma, petek, 16. junij:
Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

 

*Pittsburgh Penguins vodi s 3:1 v zmagah. Igrajo na štiri zmage. Po sistemu 2-2-1-1-1.

 

Ne spreglejte