SiolNET. Sportal Hokej
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Obletnica letalske tragedije hokejistov Lokomotive iz Jaroslavlja

Namesto SMS-a sestri strmoglavljenje v reko #IzArhiva

1

termometer

"Oljenka, vzleteli smo, se javim takoj, ko pristanemo," je bil zadnji SMS, ki ga je hokejist Lokomotive iz Jaroslavlja Andrej Kirjuhin 7. septembra leta 2011 poslal svoji sestri Olgi ob vzletu z bližnjega letališča Tumošna.

Ob šesti obletnici letalske nesreče hokejistov Lokomotive iz Jaroslavlja se z reportažo iz arhiva, objavljeno 5. septembra leta 2013, spominjamo tragedije, ki je vzela velika hokejska imena.

Novega SMS-a sestra ni dočakala.

Edini preživeli po sedmih mesecih iz bolnišnice

Namesto pristanka v Minsku, kjer bi morali hokejisti Lokomotive 7. septembra 2011 odigrati uvodno tekmo nove sezone lige KHL, je letalo jak-42 le nekaj minut po vzletu strmoglavilo v reko, ki se v zaselku Tumošna zliva v Volgo. V nesreči je umrlo 37 članov hokejskega moštva, igralci, trenerji in vodstvo kluba, ki je veljalo za enega od favoritov prvenstva KHL, po NHL drugega najmočnejšega na svetu. Poleg tega je v nesreči umrlo tudi sedem članov posadke, med njimi oba pilota.

Nesrečo sta preživela le en hokejist, Aleksander Galimov, ki je z 90-odstotnimi opeklinami po petih dneh umrl zaradi poškodb, in eden izmed osmih članov posadke, Aleksander Sizov, ki so ga po sedmih mesecih intenzivne nege odpustili iz moskovske klinike. V letalski nesreči umrli člani Lokomotive. V letalski nesreči umrli člani Lokomotive. Foto: Robert Gorjanc

V nesreči je umrlo nekaj mednarodno zelo uveljavljenih hokejskih imen, med njimi Čehi Karel Rachunek, Jan Marek in Josef Vashicek, Slovak Pavel Demitra, Šved Stefan Liv, Latvijec Karlis Skrastins, kanadski trener Brad McCrimmon idr.

Na pročelju arene, ki jo ob nastopih Lokomotive vselej napolni okrog devet tisoč vnetih "boljeljščikov" (navijačev), pa že vse od tragedije visi gigantski pano s fotografijami umrlih članov takratne Lokomotive z napisom Naša komanda navsegda (Naša ekipa za zmeraj), ki deluje zares impresivno in te ne pusti ravnodušnega.

Spominski park na kraju nesreče v zaselku Tumošna, ki so ga zgradili po tragediji, je kar težko dostopen in potrebnih je bilo nekaj napotkov domačinov, da smo končno prišli na cilj. Vseeno ga obiskujejo številni ljubitelji hokeja, ki tam polagajo cvetje, prižigajo sveče, obešajo šale in drese v spomin na slovito hokejsko moštvo iz Jaroslavlja.

Vzroki tragedije uradno znani, vprašanja ostajajo

Kaj je pred dvema letoma povzročilo letalsko tragedijo, ki ni pretresla le hokejskega sveta, naj bi bilo uradno pojasnjeno. Letalo domače proizvodnje jak-42 je nekaj minut po vzletu zadelo ob antenski stolp in se razletelo v zaselku Tumošna v tamkajšnjo istoimensko reko.

Sprva so preiskovalci domnevali, da bi vzrok za nesrečo lahko bilo slabo gorivo ali okvara na letalu. Po nekaj mesecih preiskav so uradno objavili, da je šlo za napako pilota, ki je po pomoti pritisnil na zavore in tako ni razvil dovolj hitrosti pri vzletu.

Ob tem so, kot piše ruska agencija Ria novosti, ugotovili, da je imel pilot ponarejene dokumente o usposobljenosti za upravljanje letal in da ni imel dovolj priprav za pilotiranje takšnega letala. Pri kopilotu so v krvi našli sledi sedativa, ki vpliva na psihofizično stanje in ga piloti sploh ne smejo uporabljati.

Poleg spominskega obeležja na mestu nesreče, bodo v Jaroslavlju tudi na drugih lokacijah počastili spomin na umrle hokejiste. Poleg spominskega obeležja na mestu nesreče, bodo v Jaroslavlju tudi na drugih lokacijah počastili spomin na umrle hokejiste. Foto: Robert Gorjanc

A še vedno se pri mnogih postavlja vprašanje, mar ne bi bilo mogoče vse drugače, če se tisti dan v Jaroslavlju ne bi začel mednarodni ekonomski forum, ki so se ga ob takratnemu predsedniku Dmitriju Medvedjevu udeležili še številni pomembni mednarodni politiki in ekonomisti, zaradi česar je bilo majhno letališče v bližini Jaroslavlja prezasedeno. In kot domnevajo domačini, je tudi to bil vzrok, da letalo preprosto ni imelo dovolj dolge vzletne steze za varen polet.

Po tragediji so se začeli številni sodni procesi, izplačane pa so bile tudi milijonske odškodnine bližnjim sorodnikom žrtev.

Lokomotiv 2.0 spet za najvišja mesta v KHL

Čeprav je predsednik lige KHL Aleksander Medvedjev takoj po tragediji napovedal, da bodo s posojo igralcev iz drugih klubov pomagali, da bi Lokomotiva v sezoni 2011/2012 nadaljevala tekmovanje v KHL, se je izkazalo, da so bile želje nerealne. Lokomotiva je tako to sezono z mlajšim pogonom igrala v drugi ruski diviziji. V naslednji pa se je Lokomotiva z novim moštvom že vrnila v KHL. Od vrnitve so se njeni hokejisti vselej uvrstili v končnico tekmovanja, zadnjo sezono so končali v konferenčnem finalu.

Priljubljeni »Loko«, trikratni ruski državni prvak iz let 1997, 2002 in 2003, ki ga je leta 1949 ustanovilo ministrstvo za železnice, danes uspešno nastopa v ligi KHL.

Ledena dvorana v Jaroslavlju, v kateri igrajo hokejisti Lokomotive in ki sprejme okrog 9 tisoč gledalcev, je ob tekmah domačega moštva praviloma polna do zadnjega sedeža. Ledena dvorana v Jaroslavlju, v kateri igrajo hokejisti Lokomotive in ki sprejme okrog 9 tisoč gledalcev, je ob tekmah domačega moštva praviloma polna do zadnjega sedeža. Foto: Robert Gorjanc

Spominski park v zaselku Tumošna, kjer se je zgodila nesreča obiskujejo številni privrženci Lokomotive, ki polagajo cvetje ob spominskem obeležju. Spominski park v zaselku Tumošna, kjer se je zgodila nesreča obiskujejo številni privrženci Lokomotive, ki polagajo cvetje ob spominskem obeležju. Foto: Robert Gorjanc

...obiskujejo pa ga tudi privrženci drugih ruskih hokejskih klubov, ki v spomin puščajo šale in drese svojih moštev. ...obiskujejo pa ga tudi privrženci drugih ruskih hokejskih klubov, ki v spomin puščajo šale in drese svojih moštev. Foto: Robert Gorjanc

Ostanki hokejske opreme po letalski nesreči. Ostanki hokejske opreme po letalski nesreči. Foto: Robert Gorjanc

V spominski parku v Tumošni so zgradili tudi kapelico... V spominski parku v Tumošni so zgradili tudi kapelico... Foto: Robert Gorjanc

...kjer so tudi fotografije nekaterih umrlih hokejistov. ...kjer so tudi fotografije nekaterih umrlih hokejistov. Foto: Robert Gorjanc

Letalska nesreča hokejistov Lokomotive se je zgodila v bližina mesta, kjer se reka Tumošna zliva v Volgo. Letalska nesreča hokejistov Lokomotive se je zgodila v bližina mesta, kjer se reka Tumošna zliva v Volgo. Foto: Robert Gorjanc

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin