Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 8. 2013,
12.31

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

HDD Olimpija

Nedelja, 25. 8. 2013, 12.31

8 let, 3 mesece

LaPlante do dresa Olimpije prek bratranca Matta in družine Kopitar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri Olimpiji je v preteklosti igralo že kar nekaj Kanadčanov s slovenskimi koreninami, zdaj pa si bo mesto v zasedbi skušal zagotoviti Jake LaPlante, bratranec veliko bolj znanega Matta Stajana.

Vse dokler v najmočnejši hokejski ligi na svetu, ligi NHL, ni nastopil naš hokejist rojen v Sloveniji, je kar lepo število ljubiteljev najhitrejše ekipne igre na svetu nekoliko bolj podrobno spremljalo nastope Matta Stajana, Kanadčana s slovenskimi koreninami. Ni pa edini, ki v družini igra hokej. S tem se ukvarjata tudi brat Thomas in bratranec Jake LaPlante, ki je trenutno na preizkušnji pri Olimpiji.

"V Ljubljano sem prišel prek nekaterih povezav. Veliko je pomagal bratranec Matt Stajan. Njegovi starši poznajo starše Anžeta Kopitarja. Predvsem so v dobrih odnosih z Matjažem Kopitarjem. Ta je nato posredoval, sam pa sem čakal, kako se bo Olimpija dogovorila z Zagrebom oziroma ali bo sporazum o sodelovanju potrjen. Ni bil, tako da sem dobil priložnost na preizkušnji," je branilec pojasnil, kako se je zgodil prestop na sončno stran Alp, opisal pa je tudi svoje družinske korenine: "Moja mama je Slovenka, tudi babica in dedek. Prvi prihaja iz Kaple pri Mariboru, babica pa z Otočca pri Novem mestu. Do zdaj sem bil v Sloveniji enkrat. Bilo je zabavno, še posebej, preden smo se vrnili v Kanado, saj je bilo v Novem mestu družinsko srečanje. Resnično nas je prišlo veliko."

Počasi se privaja

Branilec, ki zase pravi, da je bolj obrambno naravnan in zna narediti red pred svojimi vrati, se je zadnje tri leta šolal na univerzi Brock, ki nastopa v tekmovanju CIS (Canadian Interuniversity Sport). Po koncu je pet obračunov odigral tudi v profesionalni ligi CHL (Central Hockey League).

Pravi, da se je že pred koncem šolanja začel ogledovati okoli, med drugim je bila prav Evropa njegov naslednji cilj. "Za začetek bi se želel prebiti v ligo EBEL in v njej ostati nekaj let. Vendar bomo videli, kako se bo razvilo," na kratko pravi 24-letnik, za katerim so štiri tekme v dresu Olimpije: "Počasi se privajam. Take tekme mi resnično koristijo, saj se na vsaki naučim kaj novega. Na prvi tekmi je bilo kar težko, vendar pa mislim, da se nisem odrezal tako slabo. Bilo je kar dobro, na vsaki naslednji tekmi pa sem le napredoval."

O Olimpiji se je pogovarjal z Johnom Jakopinom

LaPlante si bo mesto skupaj s Pascalom Morencyjem, ki sta na preizkušnji, šele skušal izboriti. V ekipi je sicer trenutno sedem tujcev, Kanadčan s slovenskimi koreninami pa ni edini, ki se je prvič preizkusil v Evropi. "V ekipi nisem poznal nikogar. Sem pa poznal Johna Jakopina, ki je igral za Olimpijo kratek čas. Njega in njegovo družino poznam zelo dobro, tako da sva se pogovarjala. Lahko dodam, da je v Kanadi zares velika slovenska skupnost in kar v tej se najde kar nekaj hokejistov. Seveda moja bratranca Matt in Thomas Stajan. Zadnji mora končati šolanje, pred njim je še eno leto, sicer pa sva v zadnjih letih obiskovala isto šolo in bila soigralca," pravi LaPlante, ki je za konec pogovora na vprašanje, ali bi želel obleči dres slovenske izbrane vrste, odgovoril: "Če se bo pojavila priložnost, si seveda želim zaigrati za Slovenijo. Zelo si bom prizadeval, da mi uspe. Upajmo, da bom nekega dne zaigral za Slovenijo."

Ne spreglejte